Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Wall Street Journal: Κινδυνεύει λόγω μικρής συμμετοχής το PSI


Στις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2012 αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η «Wall Street Journal», εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και στις δανειακές ανάγκες της χώρας.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα στοχεύει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, ώστε να μειώσει σε πρώτη φάση κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της και με την πάροδο του χρόνου να το περιορίσει στο 120% του ΑΕΠ από άνω του 160% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.

Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν είναι σαφές ότι θα είναι αρκετοί οι επενδυτές που θα υπογράψουν τη συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει την ανταλλαγή ομολόγων και τη διάσωση της Ελλάδας σε «αταξία».

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά, ο φόβος ότι η συμφωνία δεν επαρκεί παραμένει.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει τον δανεισμό», τονίζει η «Wall Street Journal».

Επίσης, αναφέρει ότι μπορεί οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι μεγάλοι πιστωτές να συμφώνησαν τον Οκτώβριο ότι οι ομολογιούχοι θα δεχθούν κούρεμα 50% στα ομόλογα που κατέχουν, αλλά η μηχανική της αναδιάρθρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει για μια καλύτερη διαπραγμάτευση.

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να πληρώσει ομόλογα αξίας 14,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.athina984.gr
/ :www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: