Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΒΟΜΒΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Δημοψήφισμα για το νέο Μνημόνιο- Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης


Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση της υπό κατάρτιση νέας δανειακής σύμβασης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα ανανέωση της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Η αυριανή ειδική προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αναβάλλεται καθώς τη Τετάρτη ξεκινά η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Μνημόνιο
Στο δεύτερο μεταπολιτευτικά δημοψήφισμα -ύστερα από το Πολιτειακό του 1974- οδηγείται η χώρα, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού.

"Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε", ήταν η αποστροφή με την οποία ο ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε το δημοψήφισμα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Χαρακτηρίζοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως ύψιστη πράξη δημοκρατίας, ο πρωθυπυοργός τόνισε: "Ας δώσουμε το λόγο το λαό και στους πολίτες. Να τιμήσουμε το λαό και να τον κάνουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις. Να υπάρχει κρυστάλλινη θέση για ένα θέμα που οριοθετεί το παρόν και το μέλλον".
Και ψήφος εμπιστοσύνης
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο κιόλας θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Μολονότι ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σημείωσε ότι "από τον Ιούνιο και έπειτα έχουν προκύψει νέα δεδομένα" που καθιστούν "περισσότερο από ποτέ αναγκαία την έκφραση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στην πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση".
Το κούρεμα απέτρεψε την χρεοκοπία
Κατά την ομιλία του νωρίτερα ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει απάντηση σε όλες τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης γύρω από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
"Η συμφωνία των Βρυξελλών απομακρύνει την ανασφάλεια, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να πραγματοποιήσουμε με μεγαλύτερη άνεση τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και επιβεβαιώνει τη θέση μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ", σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σχολιάζοντας σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε : "Κανείς δεν πανηγυρίζει, επειδή το μέλλον έγινε πιο ρόδινο. Εγινε όμως πιο εύκολο. Ας καταλάβουν όμως οι κήρυκες της μιζέριας ότι δεν θα μας απαγορεύσει κανείς να χαιρόμαστε που απαλλάχθηκε ο Ελληνας φορολογούμενος από δεκάδες δισεκατομμύρια χρέους".
"Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών", συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου που απήθυνε νέα έκκληση για συναίνεση: "Θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν τη συμφωνία", είπε.
Απαντώντας εκ νέου στους "φόβους για χρεοκοπία", ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Η συμφωνία αυτή ακριβώς ρυθμίζει το χρέος. Και διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει".

ΝΔ:Ο Παπανδρέου πατάει γκάζι για το γκρεμό

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και την ανακοίνωση της απόφασής του να προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της δανειακής συμφωνίας.

ΝΔ:Ο Παπανδρέου πατάει γκάζι για το γκρεμό
Επιπλέον, μιλώντας στο Mega, o εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε την πρόταση του πρωθυπουργού ως "συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή" και υποστήριξε ότι πρόκειται για "έμμεσο εθνικό διχασμό που θέτει εν κινδύνω το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
"Ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να παίξει την Ελλάδα σε μία ζαριά. Είναι ένας εθνικός διχασμός. Αφού δεν μπόρεσε να καταστήσει συνένοχη τη Νέα Δημοκρατία, κάνει συνένοχο τον ελληνικό λαό. Παραμένει γαντζωμένος στη θυέση του οδηγού αλλά πατάει γκάζι και πάει κατευθείαν στο γκρεμό. Μία είναι η λύση: Εκλογές", υπογράμμισε ο κ. Μιχελάκης

ΚΚΕ: Εκλογές τώρα

Εκλογές και όχι δημοψήφισμα είναι η πρώτη αντίδραση του ΚΚΕ στην εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό για τη νέα δανειακή σύμβαση.

ΚΚΕ: Εκλογές τώρα
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:
"Κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Όχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση.

Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους.

Εκλογές τώρα. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να τις επιβάλλουν και να τις υποδεχθούν με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Με τη δράση και την ψήφο τους να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων".

Α. Τσίπρας: Τρικ το δημοψήφισμα, σε απελπισία ο πρωθυπουργός

Για τρικ προκειμένου η κυβέρηση να κερδίσει χρόνο έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την προαναγγελία του Πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Α. Τσίπρας: Τρικ το δημοψήφισμα, σε απελπισία ο πρωθυπουργός
Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε απελπισία, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξει μια συντριπτική υπέροχή του "όχι" στην υποτέλεια. Διερωτήθηκε μάλιστα τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παπανδρέου και αν θα παραιτηθεί.

Φ. Κουβέλης: Η πιο έντιμη λύση οι εκλογές

«Ας εγκαταλειφθούν οι ψευδώνυμες επιλογές και ας προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Είναι η πιο έντιμη λύση έτσι όπως είναι η κατάσταση», σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

"Το δημοψήφισμα είναι μια αρνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δεν παρατίθενται όλα τα ερωτήματα. Το ερώτημα ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση συναρτάται με όλα τα ζητήματα που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Με βάση και το Σύνταγμα τίθεται το ζήτημα αν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα.", δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο Mega.

Μπακογιάννη: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Η απόφαση του κ.Παπανδρέου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Θα ζητήσω από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν την πρόταση εμπιστοσύνης και να ρίξουν την κυβέρνηση, τόνισε μιλώντας στο Mega η Ντόρα Μπακογιάννη

Μπακογιάννη: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου
"Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή την προαναγγελία δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στην ανακοίνωσή της κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι "γι΄ αυτή τη μικροκομματική στόχευση θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές της" και τονίζει ότι "είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι ''δεν θέλει'', να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές".
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα "ανοίγει τον ασκό του Αιόλου".
"Ποιες τράπεζες θα δεχτούν να μπουν στο PSI (συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων) όταν θα ξέρουν ότι η δανειακή σύμβαση θα τεθεί σε δημοψήφισμα" αναρωτήθηκε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν την πρόταση και να ρίξουν την κυβέρνηση.
"Αν έχουν αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να ψηφίσουν τα μέτρα και να προχωρήσουμε αμέσως σε εκλογές, ώστε να επιλέξει ο λαός ποια κυβέρνηση θέλει να τον κυβερνήσει, να επιλέξει θετικά", σημείωσε.

ΛΑ.Ο.Σ.: Τυχοδιωκτικό το δημοψήφισμα

Το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, αποτέλεσμα τυχοδιωκτικής πολιτικής.

"Το επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως θέλει να την σφραγίσει με ένα εξ ίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα. Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια. Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου.", υπογραμμίζει η ανακοίνωσηξ του ΛΑΟ



ΠΗΓΕΣ ΕΘΝΟΣ/ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: