Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μιχελάκης: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Μιχελάκης: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

«Ουδέν σχόλιον» από τη Νέα Δημοκρατία για τη συμφωνια της Συνόδου Κορυφής εάν πρώτα δεν διαβάσουν προσεχτικά στη Συγγρού τους όρους της. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης μιλώντας σήμερα το πρωί στο Βήμα 99,5 εξηγεί ότι αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι «έχει μπει πάτος στο βαρέλι», από την 21ηΙουλίου μέχρι και σήμερα  η χώρα να έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής. 
 


«
Θυμόσαστε τη δήλωση του κ. Βενιζέλου στη Βουλή, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που χειροκροτούσαν όλοι τον πρωθυπουργό, ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι», μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου;», διερωτάται ο κ. Μιχελάκης και συνεχίζει δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Για να φτάσουμε χθες στο χείλος της καταστροφής. Είχαμε άλλα τέσσερα σχέδια σωτηρίας. Και στα τέσσερα θριαμβολογούσαμε και κάθε φορά και στα τέσσερα φτάναμε πιο κοντά στη χρεοκοπία».   


Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στρέφει τα πυρά του και κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι «θριαμβολογεί» ενώ στόχος του είναι να φέρει τη χώρα δέκα χρόνια μετά στα επίπεδα του 2009, όταν δηλαδή κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία.   
 
«Θριαμβολογεί τώρα ο κ. Βενιζέλος ότι το 2020 θα έχουμε το χρέος που είχαμε το 2009. Δηλαδή, 28 δις σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί, 50 δις αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να κάνουμε, κούρεμα 50% του χρέους που αποφασίστηκε χθες και 10 χρόνια σκληρής προσαρμογής για να φτάσουμε να έχουμε το ίδιο χρέος με το 2009: 120% του ΑΕΠ, όταν ήταν το 2009 127% του ΑΕΠ».    
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιφύλαξη με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει την τελευταία απόφαση των Βρυξελλών  εξηγεί ότι «για να τοποθετηθούμε υπέυθυνα, πρέπει πρώτα να δούμε τη συμφωνία». Κι αυτό διότι «το ίδιο είχαμε πει για την απόφαση της 21ης Ιουλίου και μάλιστα καθυστερήσαμε αρκετές ώρες να βγάλουμε ανακοίνωση, γιατί θέλαμε να τη δούμε σοβαρά». Και συνεχίζει τονίζοντας: «Διότι το μόνο που γνωρίζουμε είναι το ύψος του κουρέματος μόνο στην ονομαστική αξία. Άρα, θα πρέπει να δούμε και ποιο είναι το προεξοφλητικό επιτόκιο για να το αξιολογήσουμε και να μπούμε σε λεπτομέρειες. Γνωρίζουμε ακριβώς το ύψος του δανεισμού; Σε ποιο ύψος διασφαλίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία; Και εν πάση περιπτώσει, από την ίδια τη δήλωση του πρωθυπουργού τη νύχτα, πολλές λεπτομέρειες θα τις μάθουμε ως το τέλος του χρόνου».   
 
«Δυο χρόνια δεν τα λύσαμε και θα τα λύσουμε τώρα;» διερωτάται ξανά ο εκπρόσωπος και υπενθυμίζει ότι «Κάποιοι ισχυρίστηκαν τότε όταν έκανε τη δήλωση ο κ. Σαμαράς (σ.σ. αμέσως μετά την 21η Ιουλίου) ότι κινδυνολογούσαμε, αλλά δυστυχώς δικαιωθήκαμε και αυτό έγινε και στο Μνημόνιο. Διότι πριν τη συμφωνία δυο χρόνια πήγαν χαμένα, έφτασαν τη χώρα στον πάτο, έχει νεκρώσει η αγορά και τώρα με άλλα 10 χρόνια θυσιών να καταλήξουμε στα ίδια επίπεδα του 2009;»
 
Η Νέα Δημοκρατία διαχωρίζει την τεχνική βοήθεια από το σενάριο εκχώρησης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων σε οποιοδήποτε ξένο.Ο κ. Μιχελάκης δηλώνοντας εμμέσως υπέρ της τεχνικής βοήθειας προσθέτει ότι  «αποφάσεις που βάζουν πάνω από την εκλεγμένη κυβέρνηση οποιονδήποτε άλλον είναι και αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες» και υπενθυμίζει τη δήλωση Αλταφάζ: ότι είναι αντίθετο αυτό και στις Συνθήκες και στις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης.   

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας από αυξημένη πλειοψηφία ο Γιάννης Μιχελάκης τονίζει ότι εάν η δανεική σύμβαση εκχωρεί δικαιώματα τότε είναι αντισυνταγματική.   «Δηλαδή, και από 300 βουλευτές να ψηφιστεί, πάλι αντισυνταγματική θα είναι, διότι το άρθρο 28 παράγραφος 2 λέει ότι δεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα. Το Σύνταγμα έχει προβλέψει εκχώρηση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων μόνον σε ό,τι αφορά τη εκχώρηση αρμοδιοτήτων μας στην Ε.Ε. και αυτό διότι το έκαναν όσοι αποφάσισαν να μπουν σ’ αυτήν την ένωση. Μόνο γι’ αυτό και για τίποτε άλλο.
 
Τέλος, αναφέρθηκε και στη δήλωση Σαμαρά στη Βουλή, ότι αν η δανειακή σύμβαση που θα έρθει θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, είτε με 150 είτε με 180 είτε με 280 βουλευτές θα την καταψηφίσουμε.  «Εάν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα τη στηρίξουμε. Αυτό ισχύει και αυτό έχει ειπωθεί και από τον κ. Σταϊκούρα. Αυτή είναι η θέση μας», κατέληξε.

Πηγή newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: