Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Το χρονικό των εξελίξεων έως 18.00 μ.μ. της σημερινής ημέρας

thumb
Με καταιγιστικό ρυθμό αλλάζουν τα δεδομένα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για το πολιτικό σκηνικό από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ακολουθεί το χρονικό των εξελίξεων:


17.55 «Η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πολύ μεγάλη πίστη σε αυτό που κάνουμε, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να σώσουμε την κοινωνία», τονίζει ο Χρήστος Παπουτσής
17.45 Παρασύρης: Συμμορίες εντός του ΠΑΣΟΚ
Με γραπτή δήλωση του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση της Μ. Αποστολάκη και τη στάση άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ είπε: «Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος θα αναδειχθεί πιο άθλιος από τον άλλον». «Σύντομα θα καταλάβουν κάποιοι σε ποιο μύλο κουβαλούσαν νερό, οι γνωστές συμμορίες είναι σε πλήρη διάταξη», τόνισε καταγγέλλοντας εμμέσως «επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης».
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Φ. Παρασύρη: «Στην κρισιμότερη στιγμή για τη χώρα, από την μεταπολίτευση και μετά, ο πολιτικός κόσμος αναμετριέται με την αθλιότητα. Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος θα αναδειχθεί πιο άθλιος από τον άλλον. Κάτω από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, ο λαός πρέπει να ετοιμαστεί για τα χειρότερα που έρχονται, όχι μόνο για τα οικονομικά της χώρας. Ωστόσο δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι πραγματικά συμβαίνει. Σύντομα κάποιοι θα καταλάβουν σε τίνος τον μύλο κουβαλούσαν νερό. Οι γνωστές "συμμορίες" είναι σε πλήρη διάταξη».
17.40 Στο πλευρό του Παπανδρέου η Μπατζελή
«Είμαστε στο πλευρό του Παπανδρέου για να τον δυναμώσουμε με την ψήφο μας την Παρασκευή, δεχόμενοι, ως κοινοβούλιο, τη δανειακή σύμβαση, να προχωρήσει μπροστά» δήλωσε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή.
http://topontiki.gr/img/uploads/big/13201624026.jpg
Η κ. Μπατζελή έκανε λόγο για ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες και τόνισε ότι είναι ανάγκη «να επαναπροσδιοριστεί το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης, της συναινετικής διαδικασίας, έτσι ώστε η χώρα να μην προσφύγει σε δημοψήφισμα, έστω και αν αυτό στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση για το θέμα της δανειακής σύμβασης».
Παράλληλα σχολιάζοντας την επιστολή του αδελφού της Δημήτρη Μπατζελή και των υπόλοιπων πέντε μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Είμαστε μια ενεργή πολιτική οικογένεια που ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του. Ο αδελφός μου είναι ένα πολύ γνωστό πολιτικό στέλεχος και νομίζω ότι έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του».
17.05 Σε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Σαρκοζί δήλωσαν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. Παράλληλα, ευχήθηκαν να υπάρξει «ταχεία» υιοθέτηση ενός «Όδικου Χάρτη» για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου.
17.00 Δείπνο εργασίας με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπέι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Λαγκάρντ θα έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός.



15.35 Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αντί της κυβερνητικής σύσκεψης που ήταν προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα
15.30 Oι φήμες περί παραίτησης της Εύας Καϊλή, που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο δεν επιβεβαιώθηκαν. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις να βάλει πάνω από το κομματικό συμφέρον το εθνικό. Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Ε. Καϊλή:
«Αγαπητέ Πρόεδρε,
Στην συνεδρίαση της Κ.Ο. χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, έτσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη. Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ. Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια.

Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.  Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσάς, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας.

Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, ότι τα σχέδια περί Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας. Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό.  Ούτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Έθνος, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω
»
15.00 H κυβέρνηση σύρεται στις κάλπες τονίζει ο Τσίπρας
«Ο Γ. Παπανδρέου σύρεται στις κάλπες κάτω από την ασφυκτική πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού», αυτό τόνισε ο Α. Τσίπρας, λίγο μετά την ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης της Μ. Αποστολάκη. «οι κάλπες δεν θα είναι δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών και αυτό από ό,τι φαίνεται θα γίνει παρά τη θέληση τους».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη ότι «ένα είναι σίγουρο, ο λαός θα σηκώσει το ανάστημα του και θα πει συντριπτικό όχι στην πολιτική της λιτότητας [...] ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας».
14.45 Παραίτηση Παπανδρέου ζητούν έξι μέλη του ΠΑΣΟΚ
Την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ζήτησαν με κοινή επιστολή τους έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα».
«Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία. Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας» σημειώνουν.
Την επιστολή υπογράφουν οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.
14.30 Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή ετοιμάζει επιστολή με άγνωστο μέχρι στιγμής περιεχόμενο.

14.15 Το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδουν επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές πως ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε ενημερώσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με την πρόθεσή του να αναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος,
14.10 Η Β. Παπανδρέου ζητά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ζήτησε η βουλευτής Βάσω Παπανδρέου προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και να προκηρυχθούν εκλογές.
«Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου και μετά άμεση προκήρυξη εκλογών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
13.30 Η Μιλένα Αποστολάκη ανεξαρτητοποιείται:
Την ανεξαρτητοποίησή της ανακοίνωσε η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη με επιστολή της στο Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Στην επιστολή της εξέφρασε τη διαφωνία της με την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και την χαρακτήρισε ως «βαθιά διχαστική διαδικασία».
«Παραμένοντας συνεπής με τις απόψεις μου εκφράζω την κατηγορηματική διαφωνία μου με αυτήν την επιλογή της κυβέρνησης», τονίζει στην επιστολή της και προσθέτει ότι αποφάσισε να διατηρήσει την έδρα της λέγοντας ότι «έχω χρέος να αντισταθώ σ’ αυτήν τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της ώρας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν. Για τον λόγο αυτόν δεν παραιτούμαι από την εντολή που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου αλλά ανεξαρτητοποιούμαι αποχωρώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».
Μετά από την κίνηση της κ. Αποστολάκη η δύναμη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μειώνεται στους 152 βουλευτές.

12.20 Σαμαράς: Έχω ιστορική ευθύνη
Ανοικτό αφήνει ο Αντώνης Σαμαράς το ενδεχόμενο να αποσύρει την ΚΟ του κόμματός του, προκειμένου να γίνουν άμεσα εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες (δλδ. να παραιτηθεί από το αξίωμά του προκειμένου να γίνουν εκλογές). Εάν αυτό δε συμβεί και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στηρίξει Γιώργο Παπανδρέου στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε την επόμενη εβδομάδα είναι ορατό το ενδεχόμενο ο Αντώνης  Σαμαράς να αποσύρει τους βουλευτές του από τη Βουλή και σύμφωνα με το Σύνταγμα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Στελέχη της ΝΔ έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στη φράση του Αντώνη Σαμαρά, ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία το δημοψήφισμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
«Ο κ. Παπανδρέου έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό, ένα δίλημμα εκβιαστικό και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας και τη θέση μας στην Ευρώπη. Εξήγησα ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία τους πειραματισμούς. Αυτή τη στιγμή οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» ανέφερε ο Α. Σαμαράς.
«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, έχω ιστορική ευθύνη να κάνω ό,τι απαιτείται προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπουν σε περιπέτειες. Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια να μην μας βρουν συνεργούς» πρόσθεσε.
Πηγή topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: