Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Πολιτικό σεισμό έφερε το δημοψήφισμα - Εκτακτο υπουργικό και σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ


Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη ρηγμάτωση στις σχέσεις Παπανδρέου – Βενιζέλου, η οποία εκδηλώθηκε λίγες ώρες μετά τις έκτακτες συνομιλίες στις Κάννες και τη θύελλα που προκάλεσε η εξαγγελία δημοψηφίσματος. Στις 12 η ώρα συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικό σεισμό έφερε το δημοψήφισμα - Εκτακτο υπουργικό και σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Ενα τέταρτο πριν από τις 5 τα ξημερώματα αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και αφού κατά πληροφορίες είχε προηγηθεί, εν πτήσει, έντονη διαφωνία με τον πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από την προοπτική δημοψηφίσματος διανέμοντας την εξής ανακοίνωση:
"Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. (...) Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης. (...) Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλώ να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια: Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό.
Ακολούθησε πολιτική θύελλα μεγατόνων, πρωρτόγνωρη στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Ενας μετά τον άλλον κορυφαία και μη στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκδηλώνουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με την προοπτική του ενδεχόμενου δημοψηφίσματος και ιδίως το περιεχόμενό του "Εξοδος ή όχι της Ελλάδας από το ευρώ".
Στη μακρά λίστα περιλαμβάνονται:
Βάσω Παπανδρέου: Πρότεινε άμεσα συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας: "Τα ψέμματα τελείωσαν. Είναι ώρες ευθύνης για όλους και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση", ανέφερε.
Φ. Γεννηματά: "Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην φτάσουμε στο δημοψήφισμα"
Παντελής Οικονόμου: Μιλώντας στην ΝΕΤ, δήλωσε αντίθετος με το δημοψήφισμα ως προς την παραμονή στο ευρώ και επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνει δημοψήφισμα με αντικείμενο τη δανειακή σύμβαση, ενώ απέρριψε το τελεσίγραφο Μέρκελ - Σαρκοζί.
Κ. Σκανδαλίδης: "Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. "Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη",
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: "Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο, συμπληρώνοντας ότι επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει.
Δημήτρης Ρέππας: φερόμενος εκ των εισηγητών του δημοψηφίσματος μαζί με τους Καστανίδη Πετσάλνικο: Δήλωσε επικαλούμενος τις χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του στη Βουλή ότι η άποψή του για το δημοψήφισμα περί παραμονής στο ευρώ είναι ταυτόσημη με του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Εύη Χριστοφιλοπούλου: "Όχι" στο δημοψήφισμα για το ευρώ και άμεση σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας,
Μίμης Ανδρουλάκης: Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει το δημοψήφισμα.
Α. Λοβέρδος: Δήλωσε σύμφωνος με την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα: "Η κίνηση που έκανε ο κ. Βενιζέλος ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου", απάντησε σε σχετική ερώτηση, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και για τη θέση του περί του δημοψηφίσματος δήλωσε πως "ισχύει ό,τι έχω πει στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας", το υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, όπου υπενθυμίζεται ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του.
Νάσος Αλευράς: Ζήτησε άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για να δώσει, όπως αναφέρει, "τη λύση διακυβέρνησης που θα εξασφαλίζει τη σωτηρία της χώρας: "Η χώρα δοκιμάζεται από βαθιά κρίση και έλλειμμα ηγεσίας, Το πολιτικό σύστημα κρύβεται και δεν τολμά να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας", τονίζει ο κ. Αλευράς.
Παναρίτη: "Δεν πρόκειται να συναινέσω σε δημοψήφισμα, που θα φέρει την Ελλάδα εκτός της Ευρώπης. Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην καταστροφή της χώρας μου".
Λιντζέρης: "Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να δρομολογήσει τις διαδικασίες, που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις καταστατικές αρχές του Κινήματος για ομαλές πολιτικές εξελίξεις", είπε και ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για να διαχειριστεί τις μείζονες εκκρεμότητες και επαναβεβαίωση της αδιαπραγμάτευτης στρατηγικής ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Χαρακτήρισε ακόμη υπόλογους τους εμπνευστές του δημοψηφίσματος, έναντι της χώρας και των πολιτών και έκανε λόγο για "έλλειμμα διακυβέρνησης, που είναι πλέον εμφανές".
Την ίδια στιγμή επανερχόταν η καταιγίδα εοπικριτικών δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο αλλά και μια εξαιρετικά ανησυχητική δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να πορευτεί ακόμη και χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της.
Πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: