Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο κ. Παπανδρέου απήλθε, η πολιτική του παραμένει...Της Ρένας Δούρου*


 Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, έχει μόλις ανακοινωθεί το όνομα του κ. Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού. Κανάλια και ραδιόφωνα, όπως και ιστοσελίδες είχαν προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή ενώ ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες αφήνουν να διαφανεί διακριτική «ανακούφιση» για την εξέλιξη αυτή… Κι αναρωτιέμαι: αυτό ήταν; Τώρα «Ελλάδα θα έλθει η τάξη και όλα θα δουλέψουν ρολόι προκειμένου να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του γαλλογερμανικού άξονα και να βάλουμε τα οικονομικά μας σε τάξη, και να πάψουμε να κάνουμε αταξίες, απεργίες, διαδηλώσεις και άλλου είδους εξόχως ανατρεπτικά πράγματα, που προκαλούν ανατριχίλες στους εντός κι εκτός Ελλάδας φανατικούς οπαδούς των μονόδρομων;» Το σχετικό κλίμα – αποτροπής της κάθε είδους έκφρασης «αποκλινουσών απόψεων» έχουν ήδη αρχίσει να το ετοιμάζουν τα κατεστημένα ΜΜΕ ενώ βέβαια έχουν επιδοθεί στα γνωστά κλισέ περί «θρίλερ» για τα ονόματα των υπουργών και των υπουργοποιήσιμων.


Όμως ανεξαρτήτως του ποιοι θα είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου, γνωρίζουμε ήδη το έργο της νέας κυβέρνησης: η ψήφιση ενός προϋπολογισμού εξαθλίωσης της κοινωνίας, η εφαρμογή των μέχρι σήμερα αντι-κοινωνικών αποφάσεων, η είσπραξη των δρομολογημένων χαρατσιών (όπως αυτό στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ), η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας που σημαίνει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, κ.α.. Και όχι μόνο αυτά: το βασικό της έργο, αυτό για το οποίο ο κ. Παπαδήμος (όπως πρόσφατα ο επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Όλι Ρεν) φέρεται να ζήτησε τη δέσμευση των κομμάτων εξουσίας, είναι η δέσμευση της χώρας, μέσω της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην οικονομική της πολιτική: μια πολιτική λιτότητας διαρκείας, περικοπών των δημοσίων δαπανών, κατεδάφισης κάθε έννοιας δημόσιας παροχής, προκειμένου να φθάσουμε στο χρέος 120% του ΑΕΠ, όσο ήταν και πριν από δύο χρόνια, το 2009!

Αυτό είναι το έργο του κ. Παπαδήμου: το προκαταβολικό δέσιμο, ο προκαταβολικός και εξόχως αντιδημοκρατικός επικαθορισμός των μελλοντικών κυβερνήσεων σε ένα άρμα (αυτό του τρίπτυχου: λιτότητα – ύφεση – ανεργία), το οποίο οδηγεί το σύνολο της ευρωζώνης στον γκρεμό.

Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους και δεν είναι συνωμοσία του… ΣΥΡΙΖΑ: στο εξωτερικό, η Ιταλία βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κρίσης, με τις αγορές να… ζητούν ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο Σαρκοζί στη Γαλλία εφαρμόζει άρον – άρον την σκληρότερη λιτότητα από το… 1945 προκειμένου να διατηρήσει, ενόψει προεδρικών εκλογών το Μάιο του 2012, το τριπλό Α της βαθμολογίας της χρηματοπιστωτικής της ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης ενώ τελευταίως και η γερμανική οικονομία δεν αισθάνεται πολύ καλά…

Στη δε χώρα μας η κοινωνία εξαθλιώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Η ανεργία καλπάζει: σύμφωνα με τα στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Αύγουστο του 2011 ανήλθε σε 18,4%, έναντι 12,2% τον Αύγουστο του 2010 και 16,5% το Ιούλιο του 2011. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα έλλειμμα στο 7% το 2012 και στο 6,8% το 2013, χρέος στο 162,8% του ΑΕΠ το 2011, στο 198,3% του ΑΕΠ το 2012 και στο 198,5% το 2013, ενώ η επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπεται για το 2013 με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,7%…

Άρα; Έχουν τόση σημασία τα… ονόματα των υπουργών του κ. Παπαδήμου; Ή έχει λόγους να πανηγυρίζει η ελληνική κοινωνία που μετά από μια εβδομάδα σχεδόν υπήρξε συμφωνία του μνημονιακού μπλοκ (στο οποίο περιλαμβάνεται πλέον μετά από την «αναπόφευκτη» απόφαση του κ. Σαμαρά, και η ΝΔ) στο όνομα του κορυφαίου τραπεζίτη, ως πρωθυπουργού;

Εκείνο που έχει επείγουσα σημασία, εκείνο που καθημερινά αναδεικνύεται είναι η ανάγκη της όσο το δυνατόν συντομότερης προσφυγής στις κάλπες και παράλληλα η διατήρηση και αύξηση της κοινωνικής πίεσης προς τη νέα κυβέρνηση. Γιατί ο κ. Παπανδρέου απέρχεται, η πολιτική του όμως παραμένει. Οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι άνεργοι πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν το μαχητικό τους «παρών» στους κοινωνικούς αγώνες και κινητοποιήσεις. Ας μη ξεχνάμε: εκείνο που τρόμαξε τον κ. Παπανδρέου και το ευρωκατεστημένο ήταν η παλλαϊκή οργή της 28ης Οκτωβρίου. Οι αιτίες που προκάλεσαν την οργή αυτή παραμένουν άθικτες…
*Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού
ΠΗΓΗ EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: