Ο Μπερλουσκόνι τελείωσε, η κρίση συνεχίζεται
Μια ολόκληρη εποχή που σφράγισε ο περιβόητος μεγιστάνας και μεγαλοκαναλάρχης Σίλβιο Μπερλουσκόνι τελείωσε τις προάλλες όταν ο ίδιος κατέγραψε τον αριθμό 308, όσοι και οι βουλευτές του που ψήφισαν τον οικονομικό απολογισμό της κυβέρνησής του για το 2010. Για οκτώ προδότες, όπως έγραψε ο ίδιος σε σημείωμά του στο τέλος της ψηφοφορίας οδηγείται πλέον σε παραίτηση μόλις ψηφιστεί και το νέο σκληρό πακέτο "σταθερότητας" που απαίτησαν οι ευρωεταίροι όταν διαπίστωσαν ότι ο Μπερλουσκόνι "αρμενίζει" χωρίς να αντιλαμβάνεται τη βαθύτατη κρίση που έφερε η πολιτική του στην Ιταλία.
Είναι γεγονός ότι το τέλος του Μπερλουσκόνι βρίσκει ένα ερειπωμένο τοπίο στην πάλαι ποτέ ισχυρή Ιταλία και η κυβέρνησή του αφήνει ένα χρέος που ακουμπάει πλέον τα... δύο (!) τρισεκατομμύρια ευρώ.
Στην κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής διαπιστώθηκε οριστικά ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία (χρειάζονται 316 σε σύνολο 630 βουλευτών), ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση (και οι φευγάτοι από την κυβέρνηση)απείχε ώστε αφ' ενός να αποτυπωθεί ακριβώς η απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αφ' ετέρου να περάσει ο νόμος για να συνεχιστούν οι καταβολές από τα δημόσια ταμεία.
Με τα spread των δεκαετών ομολόγων να αφηνιάζουν και να ξεπερνάνε τις 575 μονάδες(συνεπώς ο δανεισμός της Ιταλίας κοστίζει πάνω από 7,5%!!!) ο Μπερλουσκόνι πήγε στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και ουσιαστικά "άφησε" τις επόμενες κινήσεις στα χέρια του. Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε ότι θα διερευνηθούν οι δυνατότητες νέας κυβέρνησης ή θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Μπορεί ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος Μπερλουσκόνι να πίστευε ότι μπορεί ακόμη να έχει ρόλο, όμως, όπως είχαν δείξει (και) οι αλλεπάλληλες μεγάλες απεργίες, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις επί μήνες, το τέλος είχε έρθει, ενώ και τα ισχυρά "κέντρα" της χώρας από καιρό τον είχαν "τελειώσει".
Πάνω σ' αυτό το εσωτερικό εκρηκτικό σκηνικό ο Μπερλουσκόνι άρπαξε τις "σφαλιάρες" του από τους ευρωεταίρους και τώρα αφήνει πίσω του (και) την... εποπτεία της Ιταλίας και τη νέα ευρωεπιστολή - τελεσίγραφο που απαιτεί νέα, πιο σκληρά μέτρα!
Μπροστά στα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά ερείπια του Μπερλουσκόνι οι διάφορες δυνάμεις της αντιπολίτευσης γνωρίζουν καλά τις δικές τους αντιθέσεις και όρια, ενώ διαπιστώνουν και την εναπομείνασα "ανθεκτικότητα" μιας ηττημένης πλειοψηφίας.
Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφονται σημαντικές διαφορές μεταξύ του κυβερνητικού μπλοκ και τις ευρύτερης αντιπολίτευσης, όμως ειδικά η κεντροδεξιά του Π. Καζίνι (χωρίς την οποία δεν υπάρχει διαφορετική κυβερνητική πλειοψηφία) προκρίνει τη μεσοπρόθεσμη - μεταβατική "πορεία" των πολιτικών εξελίξεων ώστε να συγκεντρώσει περισσότερες διαφεύγουσες δυνάμεις από το μπλοκ του Μπερλουσκόνι (καθολικοί κύκλοι και Σύνδεσμοι Βιομηχάνων είναι στο ίδιο μήκος κύματος).
Στον χώρο των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς και αριστεράς ξεχωρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Π. Μπερσάνι και η Αριστερά - Οικολογία - Ελευθερία (SEL) του Νίκι Βέντολα (η Κομμουνιστική Επανίδρυση, παρ' ότι ενισχύεται και πάλι τελευταία, "παραμένει" σε ποσοστά γύρω στο 2%) και δεν έχουν "εύκολη" συνεργασία.
Νέος πρωθυπουργός ο Μ. Μόντι;
Αν κρίνουμε από την επιλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να ορίσει γερουσιαστή εφ' όρου ζωής τον πρώην ευρωκομισάριο Μάριο Μόντι, τότε ο γνωστός οικονομολόγος (και πρώην μαθητής του James Tobin, που μίλησε για τον γνωστό φόρο συναλλαγών Tobin Tax) δείχνει φαβορί να ηγηθεί μιας νέας κυβερνητικής ευρύτερης πλειοψηφίας με "τεχνικά" χαρακτηριστικά.
Ακόμη και ο Μπερλουσκόνι άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο προχθές, παρ' ότι πολλοί στην "κυβέρνηση" τον θεωρούν υπερβολικά "κεντρώο" (αρνητικά κινείται και η Λέγκα του Μπόσι). Άλλωστε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστειλε τον Μόντι στην Κομισιόν το 1995 και ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα ανανέωσε την εντολή του 1999. Από καιρό οι Ντ' Αλέμα, Βελτρόνι (πρωταγωνιστές στο Δημοκρατικό Κόμμα) υποστήριζαν μια κυβέρνηση ευρείας "συνεννόησης", ενώ ο Μπερσάνι έδειχνε ώς τώρα να προσβλέπει περισσότερο σε πρόωρες εκλογές.
Από τον Ιούλιο ο Μ. Μόντι είχε επικρίνει την πολιτική κατάσταση ως "ιταλική κωμωδία" με άμεσους κινδύνους ζητώντας μάλιστα "συνεννόηση" για αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις.
Τις επόμενες ημέρες, στον βαθμό που επιταχυνθεί και ολοκληρωθεί η ψήφιση του λεγόμενου "σταθεροποιητικού" πακέτου, θα διαπιστώσουμε που και πώς οδηγείται η νέα μεταμπερλουσκονική περίοδος. "Τον λόγο έχουν οι εκλογές" υπογραμμίζουν το κόμμα του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο Νίκι Βεντόλα, η Κομμουνιστική Επανίδρυση αλλά και το αριστερό συνδικάτο CGIL.
Η κηδεία του Μπερλουσκόνι με τη δράση των πολιτών πρέπει να γίνει ενταφιασμός του νεοφιλελευθερισμού και της ευρωαγοραίας υποταγής.
Ισπανία: Κορώνα - γράμματα, λιτότητα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου