Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Τι θα αντιμετωπίσει ο Λ. Παπαδήμος στις Βρυξέλλες

Τι θα αντιμετωπίσει ο Λ. Παπαδήμος στις Βρυξέλλες

Τέσσερα βασικά ανοιχτά μέτωπα θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην ΕΕ, η οποία καλείται να πάρει άμεσα την κατάσταση στα χέρια της, δίνοντας τα κατάλληλα πειστήρια στους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να αρθούν οι αμφιβολίες για την τήρηση των δεσμεύσεων σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την καταβολή της 6ης δόσης, το νέο πρόγραμμα ευρωπαϊκής αρωγής, τον προϋπολογισμό του 2012 και τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά την απόλυτη προτεραιότητα της καταβολής των 8 δισ. ευρώ, τα οποία έχει άμεσα ανάγκη η χώρα μας, το κλίμα στις Βρυξέλλες έχει αλλάξει άρδην μετά τον ορισμό του κ. Λουκά Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού.
Ο κ. Παπαδήμος χαίρει άκρας εκτίμησης από τους ανώτατους κοινοτικούς παράγοντες, οι οποίοι τον αναμένουν στη βελγική πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προηγούμενου δανείου και να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, παρά τις θετικές εξελίξεις στην Αθήνα, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν δεν υποχωρούν στο αίτημά τους για έγγραφες δεσμεύσεις και επιμένουν στην ανάγκη να αποσταλεί επιστολή που θα φέρει πέντε υπογραφές: του πρωθυπουργού, των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επισήμως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε χθες ότι «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος.
Μόλις λάβουμε διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup».
Ερωτηθείς αν οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ζητούν από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας έγγραφες διαβεβαιώσεις ως προς την τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή του νέου προγράμματος, ο Ολ. Μπαγί υπογράμμισε ότι «το αίτημα του Εurogroup παραμένει σε ισχύ και ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας θα πρέπει να δεσμευτούν εγγράφως για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής».
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το τελικό «πράσινο φως» για την καταβολή των 8 δισ. ευρώ θα δοθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, πριν από τις 29 Νοεμβρίου.
Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια και για τον προϋπολογισμό του 2012, καθώς οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, θα πρέπει να αναμένεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της τρόικας θα έρθει στην Αθήνα, προκειμένου να αρχίσουν σε βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για τη διαμόρφωσή της και με στόχο να καταλήξουν οι δύο πλευρές έως τα τέλη του έτους. Πάντως, πηγές της Κομισιόν διεμήνυαν ότι στο πακέτο των 130 δισ. ευρώ, που έχει ορίζοντα μέχρι το 2014, τα περιθώρια διαπραγματεύσεων είναι ιδιαίτερα περιορισμένα για την Ελλάδα, καθώς «ραχοκοκαλιά» του νέου προγράμματος είναι το Μεσοπρόθεσμο.
Οπως αποσαφήνιζαν, οι όποιες επιμέρους περιορισμένες διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν μόνο στη συνέχεια και στο πλαίσιο των τριμηνιαίων αξιολογήσεων, στις οποίες θα προχωρεί η τρόικα και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες είναι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Και αυτό γιατί, όπως σημείωναν πηγές της Κομισιόν, πρόκειται για «αχαρτογράφητα ύδατα» σε ένα εγχείρημα που δεν έχει προηγούμενο. Σε αυτό το θέμα έχουν ήδη γίνει προπαρασκευαστικές συζητήσεις, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του 2012 και εφόσον θα έχει κλείσει προηγουμένως η νέα δανειακή σύμβαση.
Ερωτηματικό παραμένει αν θα επιτευχθεί ο στόχος του 50% σε ό,τι αφορά το «κούρεμα», καθώς σε αντίθεση με το προηγούμενο δάνειο αυτή τη φορά δεν θα τεθεί όριο συμμετοχής για τους ιδιώτες. Μάλιστα, πηγές της Επιτροπής εξέφραζαν κάποιες αμφιβολίες για το κατά πόσο, παρά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα θα μπορέσει να επιβάλει στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν και αν τελικά θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Τελευταία ευκαιρία η συμφωνία
Θεωρείται καίριας σημασίας να διασφαλιστούν τα 30 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, κυρίως κατά την κρίσιμη περίοδο της ανταλλαγής ομολόγων. Εν κατακλείδι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είναι «δρόμος χωρίς επιστροφή και χωρίς αμφιβολία η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της Ελλάδας».
Μάλιστα, επικαλούμενη τις πρόσφατες οικονομικές της προβλέψεις, προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν όσα έχουν συμφωνηθεί και τα οποία έχουν βασικό στόχο την ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, τότε το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο δυσθεώρητο 198,3% του ΑΕΠ το 2012 (36 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2011) και στο 198,5% το 2013!
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ Ημερησία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: