Σε κατάσταση πανικού, αγωνίας και συνάμα μεγάλης οργής βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας στο Ηράκλειο και σε όλη τη χώρα, λόγω των τραγικών και πρωτόγνωρων ελλείψεων σε φάρμακα άμεσης ανάγκης που παρουσιάζονται στα ράφια των φαρμακείων, με τη δημόσια υγεία να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, καθώς θα παίζεται κορόνα-γράμματα η ζωή των ασθενών.
Πρόκειται για φάρμακα που σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται αναντικατάστατα και η χορήγησή τους στους ασθενείς κρίνεται απολύτως αναγκαία. Για το λόγο αυτό, κανείς δε θέλει να σκεφτεί τις συνέπειες από τη μη λήψη τους έστω και μια ημέρα. Στην αγορά του Ηρακλείου, μάλιστα, αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται ελλείψεις σε υπερτασικά φάρμακα, ινσουλίνες, παυσίπονα, αντιισταμινικά, καρδιοτονωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, ακόμη και σε ασπιρίνες, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα αρχίσει ξανά η διαδικασία επαναπρομήθειας τους.
Φοβάται ο κόσμος
Ο κόσμος, όμως, αγωνιά. Οι ασθενείς φοβούνται. Ανησυχούν για την επιδείνωση της υγείας τους, με τους φαρμακοποιούς να γίνονται καθημερινά δέκτες παραπόνων από τους αγανακτισμένους ασθενείς πελάτες τους στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον πόνο, το φόβο και τη θλίψη τους και παράλληλα να τους καθησυχάσουν.
Βλέποντας όμως τα πράγματα στο χώρο της υγείας να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, κρούουν και εκείνοι από την πλευρά τους τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο τη λήψη αποφάσεων για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος. Σημειωτέον ότι τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα, σύριγγες, καθετήρες και ράμματα παρουσιάζονται σε πολλά νοσοκομεία, αποτέλεσμα τόσο της έλλειψης όσο και των συνεχών περικοπών για εξοικονόμηση κονδυλίων.
Τοις μετρητοίς
Οι λόγοι που παρουσιάστηκε το πρόβλημα αυτό είναι πολλοί, αλλά κυρίως η άρνηση των φαρμακαποθηκών να χορηγήσουν στους φαρμακοποιούς προμήθειες, αν δεν τους πληρώσουν τοις μετρητοίς, μια πολιτική που ακολουθείται ευρέως τελευταία, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να μην εμπιστεύονται τη χώρα μας και να ζητούν ακόμη και προκαταβολές για την προμήθεια των φαρμάκων. Η ιδιομορφία όμως του φαρμάκου σε σχέση με τα άλλα προϊόντα είναι ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό αγαθό που συμβάλλει στην υγεία του ανθρώπου και στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής του. Γι’ αυτό, όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, δε θα έπρεπε να βάζουμε πιο πάνω τα οικονομικά συμφέροντα αλλά το καλό της δημόσιας υγείας.
Οι εταιρείες
Για τους λόγους αυτούς μιλά αναλυτικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης, αναφέροντας ότι «οι ελλείψεις που παρουσιάζονται οφείλονται στην πολιτική που ακολουθούν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ζητούν την πληρωμή των φαρμάκων τοις μετρητοίς. Παράλληλα υπάρχουν εταιρείες που το τελευταίο διάστημα δεν παράγουν κάποια φάρμακα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, αντί να προωθούνται φάρμακα στην ελληνική αγορά, φεύγουν στο εξωτερικό, καθώς η αγορά της Ελλάδας θεωρείται μικρή και η τιμή του φαρμάκου φθηνή.
Η εκάστοτε εταιρεία κοιτάζει να το προωθήσει στην αγορά όπου και θα έχει το μεγαλύτερο κέρδος. Από εκεί και πέρα εμείς παίρνουμε αυτό που περισσεύει, και καθώς φαίνεται τα ψίχουλα», είπε ο κ. Τσικανδηλάκης.
Στη Βουλή
Επισημαίνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη και Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, ζητώντας να λάβουν μέτρα προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα των φαρμακείων και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς στην προμήθεια των φαρμάκων.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
Προσωρινή λύση
Με δεδομένα πάντως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, το υπουργείο Υγείας μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει στους φαρμακοποιούς τη δυνατότητα να αντικαθιστούν το συνταγογραφημένο φάρμακο, εφόσον αυτό βρίσκεται σε έλλειψη, από άλλο το οποίο περιέχει την ίδια δραστική ουσία, ενώ πλέον νοσοκομειακοί γιατροί και γιατροί των ταμείων θα χορηγούν φάρμακα με βάση ειδικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης. Την κίνηση αυτή βλέπουν αρκετά θετικά οι φαρμακοποιοί, καθώς προήλθε μετά από πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
«Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αναστάτωση του κόσμου, η ανησυχία για το αν θα βρει το φάρμακο και επίσης η μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία υπόκειται διότι θα πρέπει να κάνει διπλό κόπο να ξαναπάει στο γιατρό, πράγμα ψυχοφθόρο για έναν άνθρωπο που η υγεία του είναι ήδη επιβαρυμένη. Σε αυτό το σκέλος μπορούμε να πούμε ότι είναι θετική η πρόθεση αυτή του υπουργείου. Πρέπει όμως να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο φαρμακοποιός δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση το γιατρό. Απλώς καλύπτεται με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Τσικανδηλάκης.
ΠΗΓΗ neakriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου