Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ «ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ» ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ!



ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ''ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ'' ΣΤΗΝ ΕΕ!
ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΡΑΪΧ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ!
ΚΟΝΤΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ!!
Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για τηνεπιβολή του ατσάλινου νεοφιλελεύθερου δημοσιονομικού πλαισίου που οραματίζεται τοΒερολίνο για την Ευρωζώνη.

 Η Γερμανία,  με τη Γαλλία σε ρόλο κομπάρσου, είναι απολύτως αποφασισμένη να προωθήσει το νέο σύμφωνο το συντομότερο δυνατό, ακόμα και με ιδιαίτερα ταχείς μεθόδους που θα παραβιάζουν το 'πνεύμα" και αυτών ακόμα των κανόνων λήψης αποφάσεων στα πλαίσια της ΕΕ!
Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν πλέον καταλάβει πως δεν μπορούν να πείσουν και τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν το σχέδιο που προωθούν για τημετατροπή της Ευρωζώνης σε "γερμανική" μονεταριστική φυλακή, όπου θα κυριαρχούν οιισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα φρένα χρέους, και η αέναη λιτότητα!
Αλλά και στην περίπτωση που κατάφερναν να πείσουν για μια αλλαγή στην Συνθήκη της ΕΕ, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο. Ως γνωστόν, όμως, μπροστά στην υλοποίηση των γερμανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων δεν υπάρχουν αδιέξοδα!
Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο -σύμφωνα με πληροφορίες από Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξηηΓερμανία και η Γαλλία εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για να προωθήσουν το νέο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Η πρώτη επιλογή τους είναι να υιοθετηθεί η συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Η δεύτερη λύση που εξετάζουν είναι να προχωρήσουν με 8 έως 10 μέλη από τα «17».
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την οποία θα μπορούν να συνυπογράψουν αργότερα κι άλλες χώρες.
Το σχέδιο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων δεν είναι απίθανο, καθώς -όπως σημειώνουν αξιωματούχοι- υπάρχουν χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που είτε αμφισβητούν, είτε δεν μπορούν να ακολουθήσουν το σφιχτό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιθυμεί να επιβάλει το Βερολίνο.
Το Reuters σημειώνει χαρακτηριστικά ότι εκτός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης, ακόμη και η Ιταλία, η Ισπανία ή άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, δεν θα κατάφερναν να εφαρμόσουν το αυστηρό πλαίσιο στους προϋπολογισμούς τους, υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, ακόμη κι αν το ήθελαν...
Και μάλιστα πολλές είναι οι κυβερνήσεις και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν κάτι τέτοιο, προκειμένου να "πειθαρχήσουν" τις κοινωνίες τους με νέα μέτρα λιτότητας και νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων!
Επιπλέον, αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή για «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» θα αποτελούσε ισχυρό μέσο εκβιασμού για τους αμφιταλαντευόμενους, ώστε να προσχωρήσουν στο γαλλογερμανικό σχέδιο, υπό το φόβο ότι οι αγορές θα τους εκλάμβαναν ως τους αδύναμους κρίκους. Ή ως χώρες β' κατηγορίας στην Ευρωζώνη, δηλαδή χώρες που μπορεί να έχουν το ίδιο νόμισμα, αλλά δεν έχουν πλήρη δικαιώματα.
 Προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο Γερμανία και Γαλλία σκοπεύουν  παρουσιάσουν το σχέδιό τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 8 - 9 Δεκεμβρίου.
Όπως σημειώνει, δε, την Κυριακή, η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, εφόσον υπάρξει αποφασιστική κίνηση από πολιτικής πλευράς, (δηλαδή προχωρήσουν τα γερμανογαλλικά σχέδια),τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να δράσει πιο αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κοινώς, η επιβολή των γερμανικών επιδιώξεων στην Ευρωζώνη, αποτελεί ξεκάθαρη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν ημίμετρα όπως, η εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ και ηέκδοση ευρωομολόγων. Φυσικά όπως έχουμε τονίσει πολλάκις στην ISKRA, τέτοια μέτρα, ακόμα και αν εφαρμοστούν είναι αμφίβολο αν θα δουν πρόσκαιρες ανάσες ζωής στην ευρωζώνη (για περισσότερα βλέπε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα της ISKRA πατώντας εδώ)!
ΣΟΪΜΠΛΕ: MONETAΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ UBER ALLES
Ο πυρήνας των 8 έως 10 χωρών της Ευρωζώνης, με τον οποίο το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο σχέδιο για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, έχει πλέον και όνομα: «Ένωση Σταθερότητας». 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε για κυνικά αποκαλυπτικός. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ARD δήλωσε: «Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα. Ο στόχος είναι οι χώρες - μέλη του κοινού νομίσματος να δημιουργήσουν τη δική τους Ένωση Σταθερότητας και να επικεντρωθούν σ' αυτό».
Η τοποθέτηση Σόιμπλε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν αποφασίσει να προωθήσουν το νέο σύμφωνο για την πλήρη μετατροπή της Ευρωζώνης, στην"πίσω αυλή" της Γερμανίας! 
Ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ένωση Σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για να ανακτήσουν οι χώρες την εμπιστοσύνη των αγορών. «Το σημαντικό για να πειστούν οι επενδυτές είναι το σταθερό νόμισμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό όμως σημαίνει ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πράξουν το καθήκον τους και να πειθαρχήσουν τα δημοσιονομικά τους. 

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Tagesspiegel, ηπρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας έχει τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ιταλίας και φυσικά της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, ενώ οι συνομιλίες και με άλλες χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη.
...ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ!
Εν τω μεταξύ, νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Γερμανίας και της Κομισιόν, με αφορμή ταγερμανογαλλικά σχέδια αλλά και τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν "αποσαφήνισε" ότι κάθε κίνησή της, και ειδικότερα το σχέδια για επιβολή δημοσιονομικού ολοκληρωτισμού στην ευρωζώνη (έγκριση εθνικών προύπολογισμών από την Κομισιόν - επίκυρωση από τα κατά τόπους κοινοβούλια), έχει ως κίνητρο τη διατήρηση της ενότητας τηςευρωζώνης.
«Η πρόταση αυτή όπως και κάθε άλλη πρέπει να βασίζεται στην ιδέα της διατήρησης της ενότητας της Ευρωζώνης. Επιδιώκουμε να στηρίξουμε την Ευρωζώνη να μείνει ενωμένη και όχι να συμβάλουμε στην διάσπασή της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Α. Αλταφάζ, κινήθηκε και η αντίδραση του Όλι Ρεν, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.
«Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μην μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17», τόνισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

 ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ...
Την ίδια πάντως στιγμή, οι αγορές κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να προεξοφλούν συνθήκες οικονομικής "Αποκάλυψης" δείχνοντας πως τα προτεινόμενα μέτρα δεν πείθουν πως θα σώσουν την ευρωζώνη, πόσω μάλλον εν μέσω της εσωτερικής φαγωμάρας στους κυρίαρχους κόλπους της ΕΕ.
Ουσιαστικά, οι αγορές ομολόγων δείχνουν πως προεξοφλούν και ενσωματώνουν τις επιπτώσεις διάλυσης της ευρωζώνης! Κοινώς δανείζουν χώρες όπως η Ιταλία, προβλέποντας ποιά θα είναι αξία των ομολόγων τους σε εθνικό νόμισμα (ή σε κάποιου τύπου "μαλακό ευρώ"), συνυπολογίζοντας τουςσχετικούς κινδύνους (πληθωρισμού, συναλλάγματος κλπ).
Έτσι σήμερα Ιταλία και Βέλγιο δανείστηκαν με επιτόκια - "φωτιά"!
Στην Ιταλία η δημοπρασία ομολόγων με ρήτρα πληθωρισμού αξίας €567 εκατ και λήξης 2023, "έβγαλε" επιτόκιο 7,31%, από 2,19% στην αντίστοιχη δημοπρασία τον Μάρτιο του 2010.
Παράλληλα, η απόδοση του ιταλικού 2ετούς ομολόγου,  άγγιξε νωρίτερα το 8,1%, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, για να υποχωρήσει αργότερα στο 7,41%,
Στο Βέλγιο, η δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων αξίας €2 δις, κατέληξε σε επιτόκιο 5,659%,από 4,732% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου 2011.
Στο πλαίσιο αυτό, η Moody's, εκτιμά ως πιθανό το να σημειωθούν πολλαπλές χρεοκοπίες χωρών της Ευρωζώνης (μαζί με μια πιθανή υποχρεωτική εφαρμογή του ελληνικού "κουρέματος", λόγω ναυαγίου του PSI+).
Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι μία σειρά από χρεοκοπίες θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ένα ή περισσότερα μέλη της ευρωζώνης, όχι μόνο να κηρύξουν στάση πληρωμών, αλλά και νααποχωρήσουν από το ευρώ, οδηγώντας στην κατάρρευση της ευρωζώνης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ακολουθεί σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες :

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΗ
Το Eurogroup που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένο να παραδεχθεί ότι "οι αγορές ...τρέχουν ταχύτερα των πολιτικών", γεγονός που υποχρεώνει τους υπουργούς οικονομικών να δρομολογήσουν αποφάσεις οι οποίες θα ξαναβάλουν στο τραπέζι το Ευρωομόλογο και την "μετάλλαξη" της ΕΚΤ σε ευρωπαϊκή "Fed".
 
Οι συναντήσεις που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι άτυπες τηλεσυνδιασκέψεις των ηγετών της ευρωζώνης φαίνεται να καταλήγουν σε μία άρον - άρον συμφωνία για την ενεργοποίηση διμερών συμφωνιών (για να αποφευχθεί η καθυστέρηση των αλλαγών της Συνθήκης) στην βάση της οποίας θα κινητοποιηθούν δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν την δημιουργία εργαλείων χρηματοδότησης όπως το ευρωομολόγο, αλλά και την ελαστικοποίηση του ρόλου της ΕΚΤ σαν τελικού χρηματοδότη του EFSF και του κρατικού χρέους.
Η συμφωνία αυτή θα αφορά όσες χώρες αποδεχθούν τους δρακόντειους δημοσιονομικούς όρους και εξ αυτού η ονομασίας της "συμφωνία των προθύμων".
Η Γερμανία και η Γαλλία πρωταγωνιστούν στην καμπάνια αυτή τα πρώτα δείγματα της οποίας είναι πιθανό να δούμε αύριο στο Eurogroup.
Η "λογική" της πρότασης αυτής είναι να τρέξουν κάποιες αποφάσεις οι οποίες να αποδεικνύουν στις αγορές ότι η Ευρωζώνη αναγνωρίζει τον κίνδυνο αποσάθρωσής της και ότι παίρνει πλέον τις απαραίτητες αποφάσεις στην κατεύθυνση της απάντησης στο κεντρικό της πρόβλημα δηλαδή στην εγγυημένη αναχρηματοδότηση του χρέους της.
Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι πολλαπλά και διαφορετικά ανά περίπτωση.
Ορισμένα εξ αυτών για παράδειγμα θα είναι η έκδοση εγγυήσεων από το EFSF που θα καλύπτουν το 20% - 30% των εκδόσεων κρατικού χρέους, η εμπλοκή του ΔΝΤ με δάνεια κατ΄ ευθείαν στις ενδιαφερόμενες χώρες (π.χ. η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο δανείου - γίγας από το ΔΝΤ για να καλύψει την αναχρηματοδότηση του χρέους της για 18 μήνες), η περαιτέρω ελαστικοποίηση των όρων χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών (και μέσω αυτών των κρατών) από την ΕΚΤ με δάνεια διάρκειας 2 ή τριών ετών. Όλα αυτά βέβαια σαν μεταβατική φάση εν όψη της επίσπευσης λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης του ESM μέσα στο 2012 στο πλαίσιο του οποίου θα είναι δυνατή η ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρών μελών της Ευρωζώνης.
 
Για τις γενικές γραμμές αυτού του σχεδιασμού θα ενημερωθούν αύριο οι υπουργοί οικονομικών, πέραν του θέματος έγκρισης της 6ης δόσης της Ελλάδας.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι κατά την συζήτηση της΄6ης δόσης οι υπουργοί οικονομικών θα ενημερωθούν για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα από την Κομισιόν οι εκτιμήσεις της οποίας αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει στο 10,75% του ΑΕΠ στην καλύτερη περίπτωση γεγονός που θέτει θέμα "διόρθωσης" των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για το 2012 ...
Πηγή:www.capital.gr

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ
Προχωρημένη οικονομική διακυβέρνηση, με αυστηρότατους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας εντός της Ευρωζώνης, αλλά και ταυτόχρονη πλήρη ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε με τα δραστικά όπλα που διαθέτει να σβήσει την πυρκαγιά στην Ευρωζώνη, προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας. Σε πρώτη φάση και μέχρι να αναθεωρηθεί η Συνθήκη, το σχέδιο θα βασίζεται στα πρότυπα της Συμφωνίας του Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση, δηλαδή θα είναι μια διακυβερνητική διαδικασία.
Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας «Welt», που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να ανακοινώσουν και εντός της εβδομάδας το σχέδιό τους, ενώ στόχος είναι να υιοθετηθεί στην προσεχή Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 8 και 9 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, και να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2012.
ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Το Βερολίνο ζητεί επιτακτικά, το τελευταίο διάστημα, αναθεώρηση της Συνθήκης, ώστε να εισαχθούν αυστηροί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και να προβλέπονται δραστικές κυρώσεις στις χώρες - παραβάτες, δηλαδή αυτές που δεν τηρούν τους κανόνες του ελλείμματος και του χρέους ή εμφανίζουν σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες. Κατά καιρούς, οι Γερμανοί ζητούν να μπορούν αυτές οι χώρες να παραπέμπονται στο δικαστήριο, να τους επιβάλλονται σε αρχικό στάδιο οι χρηματικές κυρώσεις ή ακόμη να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός για μια συντεταγμένη χρεοκοπία μιας χώρας.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναθεώρηση της Συνθήκης θα πάρει πολύ χρόνο, ενώ, από την άλλη, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, αφού αρκεί ένα αρνητικό δημοψήφισμα σε μια χώρα, για να οδηγήσει σε «ναυάγιο» ολόκληρη τη διαδικασία. Από την άλλη, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει χρόνος, αφού η αρχική κρίση δημόσιου χρέους σε κάποιες περιφερειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) έχει λάβει διαστάσεις πυρκαγιάς, απειλώντας τις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Βερολίνο και Παρίσι πρέπει να δράσουν άμεσα, μέσω μια φόρμουλας που θα επιτρέπει την ικανοποίηση των επιδιώξεων των δύο χωρών. Για τη Γερμανία, σήμερα, βασικός στόχος είναι η προχωρημένη οικονομική διακυβέρνηση, με απώτερο στόχο την εναρμόνιση βασικών παραμέτρων της οικονομικής πολιτικής. Ο γαλλικός στόχος είναι να απελευθερωθεί η ΕΚΤ από τις γερμανικές ενστάσεις, ώστε, με την απεριόριστη ρευστότητα που διαθέτει μέσω της κοπής χρήματος, να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, καθησυχάζοντας τις αγορές και αποθαρρύνοντας τους κερδοσκόπους.
Η ΛΥΣΗ
Η λύση που προωθείται, βασίζεται στο σχέδιο της Συμφωνίας του Σένγκεν, δηλαδή τη διάταξη της συνθήκης που προβλέπει την προχωρημένη συνεργασία μιας ομάδας χωρών - μελών, σε περίπτωση που κάποιες άλλες χώρες δεν θέλουν να ακολουθήσουν. Εχοντας ως δεδομένο ότι οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί (Σουηδία, Δανία), που δεν συμμετέχουν στο ευρώ δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια προχωρημένη οικονομική διακυβέρνηση με εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων σε κατάρτιση προϋπολογισμού και άλλα μέτρα, η Ευρωζώνη μπορεί να προχωρήσει μόνη της.
Ειδικότερα, θα μπορούσαν αρχικά σε μια ομάδα χωρών, όπως έκαναν με τη Συμφωνία του Σένγκεν, για την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Κοινότητας, να κάνουν το ίδιο τώρα σε επίπεδο Ευρωζώνης. Η Συνθήκη επιβάλλει ότι οι χώρες που προχωρούν σε πιο προωθημένη συνεργασία σε έναν τομέα, αφήνουν την πόρτα ανοικτή στις υπόλοιπες που θα θελήσουν να ακολουθήσουν στο μέλλον. Ταυτόχρονα, τίποτε δεν εμποδίζει και την έναρξη διαδικασίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης, η οποία θα μπορούσε να ενσωματώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε διακυβερνητικό επίπεδο.
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Η Ευρωζώνη κινείται προς ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης, με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις για τις χώρες - παραβάτες, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, τόνισε σε χθεσινές της δηλώσεις η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές.
Σε ερώτηση εάν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ετοιμάζουν μια αυστηρότερη εκδοχή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η κα. Πεκρές διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.
«Είναι ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης: διακυβέρνηση με πραγματικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», τόνισε η Πεκρές στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. «Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες, που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες», πρόσθεσε. «Η Ευρωζώνη θα κινηθεί προοδευτικά προς μεγαλύτερη ολοκλήρωση», υπογράμμισε η κα Πεκρές.

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Η επίσπευση των εξελίξεων αποτελεί προϊόν της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στην Ευρωζώνης. Η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ», το Βέλγιο υποβαθμίστηκε και δανείζεται με 6%, η Ιταλία άνω του 7%, ποσοστό απαγορευτικό για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ η νέα κεντροδεξιά ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι σκέπτεται σοβαρά να ζητήσει εξωτερική βοήθεια. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Γάλλου οικονομολόγου, Ζακ Αταλί, επί σειρά ετών βασικού συμβούλου του Φρανσουά Μιτεράν, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος να μην υπάρχει η Ευρωζώνη στο τέλος του χρόνου είναι μεγαλύτερος του 50%.
Η δήλωση αυτή έχει βάση, γιατί, εάν η Ιταλία ή η Ισπανία υποχρεωθούν από τις αγορές να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια, το σύστημα θα καταρρεύσει, αφού η Ευρωζώνη δεν έχει το ποσό που απαιτείται για τη διάσωση της τρίτης και τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας αντίστοιχα. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με εγγυήσεις 440 δισ. ευρώ, που ευελπιστεί να τις φτάσει στα 1.000 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πολιτική απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης στις 26-27 Οκτωβρίου, δεν έχει πετύχει καμία πρόοδο. Δεν διαφαίνονται ενδιαφερόμενοι χρηματοδότες του ΕΤΧΣ από τις αναδυόμενες οικονομίες, απλώς Κίνα και Βραζιλία εκδήλωσαν ενδιαφέρον, αλλά μέχρι εκεί.
Με άλλα λόγια, οι εγγυήσεις του Ταμείου φτάνουν για να καλύψει τη στήριξη των μικρών περιφερειακών χωρών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν οι πόροι για Ιταλία και Ισπανία.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ
H εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup, καθώς και η απόφαση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την ίδια ώρα που η κρίση χρέους παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συναντηθούν, την Τρίτη το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, και την επόμενη ημέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Μετά την αναποφασιστικότητα και τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, η αποδέσμευση των χρημάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμούν πολλές ευρωπαϊκές πηγές. «Θα δούμε αν δεν θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και ποια είναι η πρόοδος του σχεδίου προσαρμογής της Ελλάδας», τόνισε Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Επόμενο θέμα του Eurogroup είναι η ενίσχυση του ΕFSF, για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία. Τα 17 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα επικυρώσουν αρχικά, την Τρίτη, το γενικό πλαίσιο του σχεδίου δράσης του EFSF, ακόμα και αν οι προπαρασκευαστικές εργασίες αποδεικνύονται περισσότερο πολύπλοκες.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ανεξάρτητα από το εάν επιβεβαιωθεί στην πράξη ή όχι η γαλλογερμανική πρωτοβουλία, το μόνο μέσο που θα αποτρέψει την κατάρρευση της Ευρωζώνης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Μέχρι τώρα, η Γερμανία δεν ήθελε ούτε να ακούσει για μαζική παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές, αλλά η κατάσταση είναι σήμερα τέτοια που δεν επιτρέπει νέα κωλυσιεργία. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
Χάρη στην ενεργοποίηση των κεντρικών τραπεζών τους και της «κοπής» χρήματος, οι δύο χώρες δανείζονται με επιτόκιο κάτω του 3%, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος τους φτάνει το 100% και 85% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Κι αυτό γιατί οι αγορές έχουν τη βεβαιότητα πως θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, δανείζοντας τις δύο χώρες.
πηγή:  naftemporiki.gr 


***ΡΕΠΟΡΤΑΖ ISKRA ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:
Μέρκελ και Σαρκοζί ετοιμάζονται να παρουσιάσουν από κοινού ένα νέο σκληρότερο ΣύμφωνοΣταθερότητας, στα πρότυπα της Συμφωνίας Σένγκεν, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, το οποίο φιλοδοξούν να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag». 
Όπως διευκρινίζει, δεδομένου ότι θα χρειαζόταν μία μακρόχρονη διαδικασία για να αλλάξουν οιΣυνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν άρον-άρονπραξικοπηματικάερήμην των πολιτών, σε ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ τους και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012. Θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τη Συμφωνία Σένγκεν, αναφέρει το δημοσίευμα, με τις χώρες που θα μετέχουν στο νέο Σύμφωνο να δεσμεύονται για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας αναφέρουν ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από τους δύο ηγέτες εντός της εβδομάδας. 
«Βάσει αυτών των μέτρων θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) για μια πιο ισχυρή παρέμβαση στις κεφαλαιαγοράς», εκτιμά ο συντάκτης του δημοσιεύματος, χωρίς να διευκρινίζει τα χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει, αλλά το τι περιμένουν Βερολίνο και Παρίσι από αυτή είναισαφές, τονίζει. Την ίδια ώρα, κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να λέει στην εφημερίδα πως «εάν οι πολιτικοίσυμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα, η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει». Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών την Παρασκευή, η στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση θα έδινε στηνΕΚΤ τον αναγκαίο χώρο να ελιχθεί και να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου νασταθεροποιηθούν οι αγορές.
Οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν στην «iskra. » ότι αυτού του είδους οι κινήσεις του Γερμανογαλλικού άξονα καταδεικνύουν πανικό, ενώ στην πράξη με τίποτα δεν μπορούν να προσφέρουν διέξοδο στην ευρωζώνη.
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: