Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ - ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ Παραίτηση Χριστόφια ζητά η αντιπολίτευση


Δημήτρη, φύγε μόνος σου…

Την ανάληψη ευθύνης για τη φονική έκρηξη στο Μαρί και την υποβολή εθελούσιας παραίτησης, ώστε να συμβάλει «στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού», ζήτησε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με ψήφισμα που ενέκρινε ψες, κατά πλειοψηφίαν, μετά τη συζήτηση του πορίσματος Πόλυ Πολυβίου στη Βουλή.

Το ψήφισμα ενέκριναν οι παρόντες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (33), πλην των 18 παρόντων βουλευτών του ΑΚΕΛ.
Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι το πόρισμα της επιτροπής «απέδωσε κατά τρόπο σαφή και απερίφραστο πολιτικές ευθύνες για τις ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σχετικά με την τραγωδία της 11ης Ιουλίου» και ότι το πόρισμα Πολυβίου είναι βασισμένο «σε μια σειρά από αναντίλεκτα γεγονότα, που υποστηρίζονται από τα έγγραφα που έγιναν δεκτά στη διερευνητική διαδικασία και από τις καταθέσεις που λήφθηκαν από τη μονομελή επιτροπή».
Τα κόμματα στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάλεσαν τον Δημήτρη Χριστόφια να προχωρήσει σε παραίτηση ή να προσφύγει στη διενέργεια εκλογών, επισημαίνοντας ότι η παραμονή του στην Προεδρία συνιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ απέρριψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει προσωπική ευθύνη για το τραγικό συμβάν, υποστηρίζοντας ότι η τραγωδία στο Μαρί αποτελεί πρόσχημα για να ενταθεί η πολεμική ενάντια στον Πρόεδρο.
Επιβεβλημένη η παραίτηση 
«Ως θέμα πολιτικής αρχής, στα δημοκρατικά πολιτεύματα και ως βασική εγγύηση τήρησης του Συντάγματος, η άσκηση εξουσίας έχει ως αποτέλεσμα και είναι σύμφυτη με την ύπαρξη ευθύνης από αυτόν που την ασκεί», αναφέρει το ψήφισμα, και σημειώνει πως «η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμμορφωθεί προς τα όσα ο ίδιος διακήρυξε με το διάγγελμά του, δεν συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ενότητας και είναι αιτία και πηγή αποσταθεροποίησης».
Σημειώνεται επίσης ότι η Βουλή, «μετά τη συζήτηση του θέματος, θεωρεί ότι οι πιο πάνω ευθύνες που αποδίδονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το πλέον θεσμικά εξουσιοδοτημένο όργανο θα πρέπει να αναληφθούν έμπρακτα από τον ίδιο, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί ενώπιον του κυπριακού λαού».
«Η κρισιμότητα της δημιουργηθείσας εξ υπαιτιότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας έκρυθμης κατάστασης υπαγορεύει και επιβάλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες που του έχουν καταλογιστεί, όπως άλλωστε ο ίδιος είχε διακηρύξει, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού», τονίζεται.
Τέλος, με το ψήφισμά της, η Βουλή των Αντιπροσώπων «καλεί, ως εκ τούτου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και με την εθελούσια παραίτησή του να συμβάλει στη δημιουργία των επιθυμητών συνθηκών, για να μπορέσουν ο τόπος και ο λαός να ξεπεράσουν τα προβλήματα».
«Δεν πρόκειται για πολιτικό πραξικόπημα»…
Αιτιολογώντας την υπερψήφιση του ψηφίσματος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι το ψήφισμα, που υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος και δεν καθοδηγείται από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν τόνισε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει το ψήφισμα και ότι αυτό δεν καθοδηγείται από καμία σκοπιμότητα.
Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι τα όσα έχουν ακουστεί από τη Βουλή «δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν πουθενά αλλού, εκτός από την έγκριση του ψηφίσματος».
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης επισήμανε ότι το κόμμα του υπερψήφισε το ψήφισμα, αφού άκουσε όλες τις ομιλίες στην Ολομέλεια. «Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ φαίνεται ότι έχει ακούσει μόνο τις δικές τους ομιλίες (των βουλευτών του κόμματός του)», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπογράμμισε ότι το ψήφισμα σαφέστατα έχει ένα σκοπό, «να εκφραστεί η άποψη της πλειοψηφίας του λαού και των κομμάτων».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υποστήριξε ότι το κόμμα του καταψήφισε το ψήφισμα, διότι αυτό «αντιβαίνει με την πραγματικότητα και καθοδηγείται από σκοπιμότητες, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετέφερε τη «βαθιά συμπάθεια, συμπαράσταση και αλληλεγγύη του Σώματος στους συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης.
Εξάλλου, ομάδα από αγανακτισμένους προέβη σε φραστική επίθεση εναντίον του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Να σημειωθεί ότι σε μεγάλα χρονικά διαστήματα της συζήτησης απουσίαζαν από την Ολομέλεια αρκετοί βουλευτές, με αποτέλεσμα αυτή να διεξάγεται ενώπιον αδειανών εδράνων…
Αναστασιάδης: Παραίτηση ή εκλογές
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, εξέφρασε την ευχή όπως σε αυτές τις κρίσιμες για το εθνικό θέμα στιγμές «δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να συζητούμε σήμερα τις πολιτικές, θεσμικές και προσωπικές ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο τόπος μετά το 1974», επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για παραίτηση του Προέδρου ή για προσφυγή στον λαό.
Επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας όφειλε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του είτε παραιτούμενος, είτε ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής, είτε καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις σε μια συλλογική διαχείριση των προβλημάτων του τόπου.
Καρογιάν: Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δυστυχώς δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει, γι’ αυτό και στα μάτια του κόσμου έπαυσε να θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει τον τόπο μπροστά ή και να δώσει σωστές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», τόνισε στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι ο σημερινός Πρόεδρος, «είτε στεναχωρείται είτε όχι, έπαυσε να χαίρει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Είναι ένας Πρόεδρος στον οποίο οι πολλοί έπαυσαν να βασίζονται και δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και παραγωγικά», προσθέτοντας ότι, υπό τις περιστάσεις και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.
Τόνισε ότι, υπό τις περιστάσεις, η εθελούσια παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μέγιστη πολιτική πράξη, που θωρακίζει ακόμα περισσότερο τους θεσμούς και την πολιτειακή έννομη τάξη.
Βαρνάβα: Πράξη πολιτικής ηθικής η παραίτηση
Το ΚΣ ΕΔΕΚ, διά του βουλευτή Γιώργου Βαρνάβα, ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια, ως ύστατη πράξη πολιτικής ηθικής και υπευθυνότητας. «Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ως πράξη ευθύνης, γενναιοψυχίας και πολιτικής ηθικής να παραιτηθεί», τόνισε ο κ. Βαρνάβας, προσθέτοντας πως στη δημοκρατία η παραίτηση δεν είναι πράξη ανευθυνότητας.
«Κάποιοι σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν χάσει το έρεισμά τους μέσα στον λαό, και θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν απογοητεύσει τον λαό και να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους οργίζει τον λαό», είπε ο κ. Βαρνάβα, αναφέροντας ότι η 11η Ιουλίου 2011 είναι το πιο μελανό σημείο στην κυπριακή ιστορία μετά το 1974.
Συλλούρης: Ανεπαρκής και άτολμος ο Πρόεδρος 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι αποδείχθηκε ανεπαρκής και άτολμος, «ανίκανος να διαχειριστεί με επάρκεια ένα θέμα ύψιστης κρατικής ασφάλειας και μέχρι σήμερα, ακόμα και μετά την τραγωδία, δείχνει να απουσιάζει από τις εξελίξεις».
Ο τόπος, είπε ο κ. Συλλούρης, «χρειάζεται έναν ικανό Πρόεδρο, που να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της νέας εποχής και να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προοπτική των πολιτών και της πατρίδας μας. Η ευθυνοφοβία που επέδειξε ο κ. Χριστόφιας, σε συνδυασμό με την ομολογία του ότι αδυνατεί να κυβερνήσει με επάρκεια τον τόπο, επιβάλλουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει άμεσα τον λόγο στον λαό για να αποφασίσουν οι πολίτες ποιο είναι το καλό της πατρίδας μας».
Περδίκης: Η δημοκρατική ομαλότητα επιβάλλει παραίτηση 
Για προσπάθειες υπόσκαψης της αντικειμενικότητας του πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου, εκ μέρους των κυβερνώντων, έκανε λόγο ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία της δημοκρατικής ομαλοποίησης της κατάστασης ξεκινά με την εθελούσια παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους πολιτικής ευθιξίας.
Ως Οικολόγοι, συνέχισε, «σε χρόνο ανύποπτο είχαμε διαπιστώσει τις βασικές πολιτικές ευθύνες του Προέδρου. Τώρα κρύβεται πίσω από τις ευθύνες των στρατιωτικών (που βεβαίως υπάρχουν) και αναζητά αθωωτικά προσχήματα».
Κουλίας: Άμεση παραίτηση
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζ. Κουλίας ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια για την τραγωδία στο Μαρί, γιατί απέδειξε διά των ενεργειών του, όπως διετάθη, ότι «οι ικανότητές του είναι επικίνδυνες» και εάν δεν ζητηθεί η παραίτηση, τότε αυτό μας καθιστά «συνυπεύθυνους των πράξεων και ενεργειών του».
Κυπριανού: Πρόσχημα πολεμικής το Μαρί 
Την προώθηση πολιτικών στόχων, σκοπιμοτήτων και συμφερόντων και την εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μαρί για να ενταθεί η πολεμική ενάντια στον Πρόεδρο Χριστόφια, κατήγγειλε από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, τα περί πολιτικού πραξικοπήματος.
Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι το κόμμα του είχε από την αρχή προειδοποιήσει για δημιουργία κλίματος φανατισμού και μισαλλοδοξίας, τονίζοντας ότι
το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει προσωπική ευθύνη για την τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: