Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Νέο «όχι» Σαμαρά σε κυβέρνηση συνεργασίας


"Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές", τόνισε αργά χθες το βράδυ, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με βουλευτές του κόμματός του χθες στη διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με βουλευτές του κόμματός του χθες στη διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή
Τον μοναχικό δρόμο, που ουσιαστικά ξεκίνησε καταψηφίζοντας το μνημόνιο, συνεχίζει ο κ. Αντ. Σαμαράς, αρνούμενος τη συμμετοχή και τη στήριξή του στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε "όχι" στην εξαγγελθείσα πρόθεση του κ. Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή προσώπων από την αντιπολίτευση και με άλλο πρόσωπο στη θέση του επικεφαλής.
Απόλυτα χαρακτηριστική των προθέσεων του κ. Σαμαρά ήταν η δήλωση που έκανε αργά χθες το βράδυ, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. "Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές", επεσήμανε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από σήμερα θα κλιμακώσει την επίθεσή του στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, καθώς θεωρεί ότι ο κ. Παπανδρέου αγνόησε πλήρως κάθε σημείο της πρότασης που είχε καταθέσει ο ίδιος το πρωί της Πέμπτης για παραίτηση του πρωθυπουργού, σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη. Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ θεωρούν ότι η ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Βουλή δεν παρέπεμπε σε παραίτηση, ενώ η πρότασή του δεν οδηγεί σε εκλογές. "Το πλέον σημαντικό είναι πως ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε διατεθειμένος να συζητήσει ούτε για αλλαγή πολιτικής, κάτι που η ΝΔ επιμόνως ζητεί το τελευταίο διάστημα", προσέθεταν τα ίδια πρόσωπα.
Επόμενες κινήσεις
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του, ο πρόεδρος της ΝΔ προφανώς και θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο εφόσον προσκληθεί από τον κ. Κ. Παπούλια, αλλά ... όπως τόνιζαν χθες στο "Εθνος" βουλευτές του κόμματος ... δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτα τη στάση του. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη δανειακή σύμβαση, ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε ότι θα τη στηρίξει, εφόσον φυσικά δεν "έρθει" στη Βουλή ως "πακέτο" μαζί με τους εφαρμοστικούς νόμους. Σταθερή δε θέση του είναι ότι για τη δανειακή σύμβαση δεν απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται πως τίθεται θέμα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μέχρι τέλους την επιλογή της σύγκρουσης προκειμένου να μην ταυτιστεί με την κυβέρνηση. Αλλωστε αυτό το είχε καταστήσει σαφές και πριν από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όταν είχε διαμηνύσει πως, ακόμη και εάν συμφωνούσε στη στήριξη μιας νέας κυβέρνησης, αυτή δεν θα είχε μέλη της στελέχη του κόμματός του.
ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΕΙΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ
"Εύπλαστες" οι αρχικές κόκκινες γραμμές
Οι "κόκκινες γραμμές" που έθετε ο Αντ. Σαμαράς με τη δήλωσή του, την Πέμπτη, άρχισαν από νωρίς χθες το μεσημέρι να...σβήνουν η μία μετά την άλλη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος βρισκόταν από νωρίς στο γραφείο του στη Λ. Συγγρού, ήταν σε διαρκή σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και με κορυφαία στελέχη της ΝΔ και αναζητούσε τρόπους έτσι ώστε να μη "χρεωθεί" ενδεχόμενο "ναυάγιο" της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Οι πρώτες προτάσεις που δέχτηκε αφορούσαν το θέμα της χρονικής διάρκειας. Ο κ. Σαμαράς πείστηκε να μεταβάλει την αρχική του θέση και -μέσω διαρροών- διεμήνυσε ότι θα δεχόταν το νέο σχήμα να διαρκέσει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της δανειακής σύμβασης. Μετά από αυτό το πρώτο βήμα, ο πρόεδρος της ΝΔ άρχισε να συζητεί και το ενδεχόμενο συμμετοχής και πολιτικών προσώπων στη νέα κυβέρνηση, επιμένοντας ωστόσο ότι στο σχήμα δεν θα μετείχε κανένα στέλεχος του κόμματός του.
Σύμβουλοι
Τις συζητήσεις αυτές τις έκανε με έναν πολύ περιορισμένο αριθμό στελεχών που βρέθηκαν από την πρώτη ώρα μαζί του στο γραφείο του στη Λ. Συγγρού. Πρόκειται για τους συμβούλους του κ. Λαζαρίδη και Σταμάτη, τον εκπρόσωπο Τύπου Ι. Μιχελάκη και τον διευθυντή του γραφείου του Κ. Αρβανιτόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους", ο πρόεδρος της ΝΔ εξέτασε κάποια στιγμή το ενδεχόμενο να μιλήσει στην αίθουσα της ολομέλειας, εφόσον ο κ. Παπανδρέου ικανοποιούσε μέρος των αιτημάτων του.
Για τον λόγο αυτόν, μετέβη στη Βουλή λίγο πριν από την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού. Ωστόσο, το περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Παπανδρέου κάθε άλλο παρά τον ικανοποίησε και εκτιμήθηκε ότι μια λακωνική δήλωση στην είσοδο του κοινοβουλίου αρκούσε για να στείλει το δικό του μήνυμα.
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Ενστάσεις από τους μετριοπαθείς
Η "σκληρή" δήλωση του κ. Σαμαρά, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ξένισε ένα τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, που περίμενε μια πιο ήπια πρώτη αντίδραση. Πρόκειται για τα στελέχη εκείνα που ανήκουν στη λεγόμενη μετριοπαθή πτέρυγα της ΝΔ και ορισμένα εξ αυτών μετείχαν στις διαβουλεύσεις για την αποστολή κειμένου στους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και εντός της ημέρας να υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις από τη "γραμμή Σαμαρά", κάτι που θα επιβεβαιώσει ότι στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει πλέον σχηματοποιημένη και μια ακόμη ομάδα στελεχών που δεν βρίσκεται κόντα στον πρόεδρο του κόμματος.
Γιάννης Σαραντάκος ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: