Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Το ελεύθερο να νοικιάζουν οι δήμοι αιγιαλούς σε τρίτους έδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου
Στέλιος Μπαμιατζής
Νόμιμα πλέον οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να νοικιάζουν σε τρίτους τμήματα αιγιαλών, για τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλώστρες, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, σκάφη αναψυχής και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες.
Έτσι έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ακολουθώντας σχετική πρόταση του εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε.
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την υπ' αριθμ. 18/2011 απόφασή της έκρινε πως οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα, όπως και οι κοινότητες να παραχωρούν προς εκμετάλλευση εκτάσεις των αιγιαλών, η κυριότητα των οποίων ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Τους αρεοπαγίτες απασχόλησε δικαστική διένεξη του δημοσίου με ιδιώτη εκπαιδευτή θαλάσσιων σπορ.
Ο δεύτερος είχε μισθώσει έκταση 450,5 τετραγωνικών μέτρων του αιγιαλού στην περιοχή Κομμένου του Δήμου Φαιάκων της Κέρκυρας.
Με απόφαση του νομάρχη παραχωρήθηκε στο Δήμο Φαιάκων η χρήση της παραλίας του Κομμένου, το δικαίωμα εκμετάλλευσής της, αλλά και με το δικαίωμα διάθεσης της χρήσης προς τρίτους έναντι μισθώματος.
Ο Δήμος Φαιάκων, με τη σειρά του, εδώ και χρόνια μισθώνει τα 450,5 τ.μ. της επίμαχης παραλίας σε εκπαιδευτή θαλάσσιων σπορ.
Όμως, το Δημόσιο ζήτησε από τον εκπαιδευτή αποζημίωση για αυθαίρετη χρήση αιγιαλού κατά την τετραετία 1997-2001.
Τελικά όμως η Ολομέλεια αποφάσισε ότι οι χώροι που παραχωρούνται από τις Νομαρχίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να εκμισθώνονται από τους Δήμους σε τρίτους για επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι αρεοπαγίτες δέχθηκαν τις απόψεις του Εφετείου Κέρκυρας και απέρριψαν ως αβάσιμη την αναίρεση του Δημοσίου κατά της επίμαχης εφετειακής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: