Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Έρευνα για τη μπλογκόσφαιρα



Με μια απλή χαρτογράφηση της ελληνικής πραγματικότητας ξεκίνησε η έρευνα του Αθήνα 984 για την μπλογκόσφαιρα, που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου. Όπως προέκυψε από την έρευνα τα ελληνικά μπλογκς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:  Η πρώτη αφορά τα λεγόμενα ενημερωτικά μπλογκς, η δεύτερη είναι τα μπλογκς άποψης και η τρίτη τα συνωμοσιολογικά. Επίσης, ο συχνότερα συναντώμενος Έλληνας μπλόγκερ, σύμφωνα με έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, είναι γένους αρσενικού και περίπου τριαντάρης.


Στα τέλη Δεκέμβρη του 2002, ο συντηρητικός Γερουσιαστής και επικεφαλής της πλειοψηφίας στη αμερικανική Γερουσία, Τρεντ Λοττ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του, μετά από δηλώσεις που έκανε στο πάρτι γενεθλίων ενός υπερσυντηρητικού συνταξιούχου πολιτικού, υποστηρίζοντας κατ' ουσίαν τις εξαιρετικά ακραίες του θέσεις κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι δηλώσεις του Τρεντ Λοττ πέρασαν στα ψιλά, στον παραδοσιακό Τύπο αλλά αναδείχθηκαν και διαδόθηκαν εν μια νυκτί μέσα στην μπλογκόσφαιρα, αναγκάζοντας τις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, λομπίστες, πολιτικούς και λοιπούς παράγοντες της Ουάσινγκτον να ασχοληθούν λίγο πιο σοβαρά με τον κ. Λοττ και τις θέσεις του.

Το παράδειγμα που σας αναφέρουμε δεν είναι τυχαίο, μιας και θεωρείται το πρώτο, από άποψη βαρύτητας και χρονολογίας, παράδειγμα της επιρροής των μπλογκς στην πολιτική, και σαν περιστατικό έχει αποτελέσει τη βάση επιστημονικών μελετών για το φαινόμενο του blogging.

Στο εξωτερικό μάλιστα μεγάλα παραδοσιακά μέσα και επαγγελματίες δημοσιογράφοι έχουν υιοθετήσει την πλατφόρμα του blogging, φτιάχνοντας προσωπικά μπλογκς, είτε μέσα στις ελεύθερες πλατφόρμες της google (blogspot), το wordpress ή άλλα, είτε και μέσα από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις, τα πόρταλ των εφημερίδων τους - κάτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα - και το πόρταλ του σταθμού μας, του Αθήνα 984 φιλοξενεί ιστολόγια συνεργατών του.

Πάντως στην Ελλάδα, με την διείσδυση του γρήγορου, broadband ίντερνετ να φτάνει πιο αργά σε σχέση με το εξωτερικό, τα μπλογκς απέκτησαν σημασία λίγο αργότερα - αν και το ποια ή πόση σημασία έχουν παραμένει αντικείμενο μελετάς και συζήτησης.

Προφίλ Έλληνα blogger

Σύμφωνα με έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο συχνότερα συναντώμενος ελληνόφωνος blogger είναι γένους αρσενικού και γύρω στα 30. Έχει τουλάχιστον ένα πτυχίο, πιθανώς και μεταπτυχιακό, και πιθανότατα ζει στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα χρήστες μπλογκ είναι πολιτικά ενεργά άτομα σε όλα τα επίπεδα πολιτικής δράσης (εθνικό - τοπικό) αφού το 58% έχουν υπογράψει κάποια διαμαρτυρία, το 50% συμμετείχαν σε κάποια πολιτική συγκέντρωση ή πολιτική διαμαρτυρία, το 26% είναι ενεργό μέλος σε κάποια ομάδα πίεσης, το 24% έχει στείλει επιστολή σε κάποιον πολιτικό και το 17% εργάσθηκε για κάποιο πολιτικό κόμμα.

Το τελευταίο ποσοστό ακούγεται ίσως μικρό πια, αφού είναι κοινό μυστικό πως πολλοί μπλόγκερ, είτε διατηρούν "ενημερωτικά" μπλογκς, είτε ιστολόγια άποψης, είτε είναι δημοσιογράφοι είτε όχι, βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως το θέμα συζητείται πια ανοιχτά μεταξύ πολιτικών, ειδικά με αφορμή το σχέδιο νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης το οποίο είχε στόχο να διευκολύνει την αποκάλυψη του ιδιοκτήτη ενός μπλογκ σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής νομοθεσίας - πολλοί μπλογκερ απάντησαν τότε στην κυβέρνηση αλλά και πέρα από αυτό, πολλοί πολιτικοί έχουν φτάσει πια να μιλούν ανοιχτά για τις επιθέσεις που δέχονται μέσω ιστολογίων, επιθέσεις που φτάνουν να γίνονται και θέμα στο Κοινοβούλιο, όταν καλούνται να απαντήσουν σε φήμες που γίνονται ειδήσεις

Τα ελληνικά μπλογκς μπορούμε να τα χωρίσουμε χονδρικά σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τα λεγόμενα ενημερωτικά μπλογκς, που για το πόσο ενημερωτικά είναι τελικά μπορεί να γίνει μεγάλη συζήτηση. Η δεύτερη είναι τα μπλογκς άποψης, τα ιστολόγια, τα οποία συχνά είναι επώνυμα, στα οποία φιλοξενούνται κείμενα ενός ή παραπάνω συντακτών, οι οποίοι δίνουν την προσωπική τους ματιά στην επικαιρότητα. Η τρίτη, και αρκετά μεγάλη κατηγορία, είναι τα συνωμοσιολογικά μπλογκς, ιστολόγια τα οποία φιλτράρουν την επικαιρότητα, ερμηνεύοντας τη βάσει συνωμοσιολογιών, προφητειών και αόρατων συμφερόντων.

Ένα πρώτο ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι που οφείλεται η επιτυχία των "ενημερωτικών" (εντός ή εκτός εισαγωγικών) blogs. πως εφτασαν ομως τα μπλογκς να αποτελούν υπολογίσιμο παράγοντα? Γιατί φτάνουν στο σημείο να απασχολούν την πολιτική;

Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, λέκτορας κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών, αποδίδει την επιτυχία τους στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει ότι η γνώση για τα γεγονότα που παρέχουν τα "ενημερωτικά" blogs είναι πολύ χαμηλή, ωστόσο διατείνονται ότι αποκαλύπτουν στον κόσμο μία προσεκτικά συγκαλυμμένη αλήθεια.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της δράσης πολλών ψευτοενημερωτικών μπλογκς, που επιχειρούν να μετατρέψουν μία συνωμοσιολογική θεωρία σε πραγματικά γεγονότα, το πήραμε τις μέρες της πρόσφατης πολιτικής κρίσης που οδήγησε στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Με το που ακούστηκε το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, άρχισε μια πρωτοφανής επίθεση στο πρόσωπο του με διαρροές φημών που τον εμπλέκουν σε διαφόρων ειδών συνωμοσίες.

Η πρώτη σειρά επιθέσεων, κι η πιο βάσιμη ίσως, αφορούσε το αν είναι κατάλληλος να διαχειριστεί την επικύρωση της δανειακής σύμβασης και της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου ένας άνθρωπος που έχει εκφραστεί ενάντια στο «κούρεμα» του χρέους, ενώ δεν έλειψαν και οι επικρισεις εναντίον του κ. Παπαδήμου τόσο για το θρήσκευμα όσο καθ για την καταγωγή της συζύγου του.

Με αφορμή την ιδιότητα του, τα διάφορα αποκαλυπτικά μπλογκς εστίασαν ιδιαίτερα στο ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι μέλος της Τrialateral Commission, της λεγόμενης Τριμερούς Μη κυβερνητικής οργάνωσης που ίδρυσε ο David Rockefeller το 1973, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η τριμερής είναι ένα think tank, μελη του οποίου γίνονται συνήθως άνθρωποι επιδραστικοί, λόγω των ιδεών τους και των επαγγελματικών τους θέσεων.

Όπως λοιπόν τα ελληνικά αποκαλυπτικά μπλογκς επιτίθενται στους πολιτικούς που έχουν μετάσχει σε συναντήσεις της λέσχης Μπιλντερμπεργκ, κάπως έτσι με την περίπτωση Παπαδήμου ανακάλυψαν και την τριμερή.

Επίσης, οι δεσμοί παραδοσιακής δημοσιογραφίας και των μπλογκς έγιναν λιγάκι πιο στενοί μέσω της περίπτωσης του Λουκά Παπαδήμου, όταν αναδημοσιεύτηκε σχεδόν σε όλα τα αποκαλυπτικά ιστολόγια, ένα σχετικό άρθρο της Αριστέας Μπουγάτσου, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», με ανάλογο περιεχόμενο και σαφείς υπόνοιες για τοποθέτηση του Παπαδήμου στην θέση του πρωθυπουργού μετά και την επέλαση της τρόικας στη χώρα μας - αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποιεί η δημοσιογράφος, το κείμενο της οποίας λάτρεψαν τα συγκεκριμένα ιστολόγια.

Ως ενίσχυση του επιχειρήματος πως ο Λουκάς Παπαδήμος επεβλήθη από τα παγκόσμια οικονομικά κέντρα οι μπλογκερς χρησιμοποιούν και το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου ανέλαβε ο Μάριο Μόντι, επίσης τραπεζίτης και μέλος της τριμερούς.

Είναι πάντως απορίας άξιον πως αυτό παρουσιάζεται σαν κάποια σπουδαία αποκάλυψη, από τη στιγμή που η συμμετοχή του στο συγκεκριμένο think tank δεν είναι κρυφή, μπορεί οποιοσδήποτε να αναζητήσει τα μέλη της τριμερούς στη δική της επίσημη ιστοσελίδα, και δεν είναι από μόνο του φυσικά κάτι μεμπτό - αν και για τα αποκαλυπτικά και συνωμοσιολογικά μπλογκς το να είσαι μέλος οποιασδήποτε διεθνούς οργάνωσης σε εμπλέκει αυτόματα σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν σχέδιο της νέας τάξης ή απλά οικονομική κατοχή.

Στον Α984 και τη Νόνη Καραγιάννη μίλησε ο Βασίλης Βαμβακάς, λέκτορας κοινωνιολογίας και επικοινωνίας στο ΑΠΘ για το πως μία φημολογία μπορεί να μετασχηματιστεί σε γεγονός, μέσα από τα blogs.

Στο ερώτημα εάν τα blogs έχουν μετατραπεί σε εργαλείο στο πολιτικό παιχνίδι, ο Βασίλης Βαμβακάς υποστηρίζει ότι αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα blogs, αλλά την ανώνυμη δημοσιογραφία εν γένει. Επίσης, μας εξηγεί πως μπορεί να μετατραπούν σε εργαλείο εκβιασμών και θέτει το ζήτημα στην ιστορική του διάσταση. 
ΠΗΓΗ athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: