Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Πολ Κρούγκμαν: Οι Έλληνες θα ψηφίσουν «όχι»

Κρούγκμαν: Οι Έλληνες θα ψηφίσουν «όχι»

Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εμφανίζεται εξαιρετικά απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωζώνης , ενώ εκτιμά ότι η απάντηση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα για την νέα δανειακή σύμβαση θα είναι αρνητική.

Για τον Κρούγκμαν το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ευρώ σαν ιδέα μπορεί να αποδώσει μόνο όταν η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ισχυρή.
«Κομμάτια της Ευρώπης διαλύονται. Ο πυρήνας δεν κρατάει. Ο Παπανδρέου θα κάνει δημοψήφισμα, η ετυμηγορία θα είναι όχι. Τα επιτόκια στα ιταλικά 10ετή κινούνται στο 6,29% αυτήν την ώρα. Σε αυτό το επίπεδο, το κόστος μετακύλισης του υπάρχοντος χρέους θα υποχρεώσει σε χρεοκοπία, ακόμα κι αν η χώρα έχει πρωταρχικό πλεόνασμα.
Και με όλους να προωθούν παράλληλα δημοσιονομική λιτότητα, είναι βέβαιο ότι θα επέλθει ύφεση, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα» αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος.
Στη συνέχεια, εκτιμά, θα ακολουθήσει και η Γαλλία.
«Ακούγονται όλα κινδυνολογικά και εξωπραγματικά. Όμως, πώς θα μπορούσε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα; Ο μόνος τρόπος που βλέπω για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο αφορά στην πλήρη αλλαγή των στόχων της ΕΚΤ ταχύτατα» καταλήγει ο Κρούγκμαν.
ΠΗΓΗ: newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: