Σε εξαιρετικά καλό κλίμα αλλα με τους δύο άντρες να έχουν ήδη αποφασίσει ότι προχωρούν χωριστα στην διαδρομή για την διαδοχη στο ΠΑΣΟΚ έγινε το μεσημέρι η συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Υγείας έκαναν μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση για την διαδικασία που οδηγει στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ με δεδομένη την πρόθεση και των δύο να διεκδικήσουν την ηγεσία.
Βασικό θέμα στην κουβέντα τους ήταν αν μετά την παραίτηση Παπανδρέου θα ξεκινήσει μια ανοικτή διαδικασία στα πρότυπα του 2004 και του 2007 με την συμμετοχή όλων των μελών του ΠΑΣΟΚ η θα υπάρξει εκλογή προέδρου απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Απο την συζήτηση προέκυψε ότι ούτε ο κ. Βενιζέλος ούτε ο κ. Λοβέρδος έχουν αντίρηση να ακολουθηθει οποιοδήποτε από τα δύο μοντέλα αφου κοινός στόχος είναι ο επόμενος ηγέτης να μην αμφισβητηθεί απο κανέναν και για κανένα απολύτως λόγο .
Ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αποχώρησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και όλα δείχνουν ότι αρχές Γενάρη το αργότερο είτε οι βουλευτές είτε τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξουν τον νέο αρχηγό. Παρόλα αυτά, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι και ποια θα είναι η διαδικασία μέσα από την οποία θα αναδειχτεί ο νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Είναι βέβαιο ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία και λέγεται ότι τον στηρίζει ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών. Αποφασισμένος να είναι υποψήφιος φέρεται και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος και αυτός στηρίζεται από μια σημαντική ομάδα βουλευτών.
Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα τους συσχετισμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως φέρεται να διατηρεί το προβάδισμα όπως το διατηρεί και στις σχετικές δημοσκοπήσεις που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δυο στρατόπεδα πυκνώνουν τις επαφές τους με βουλευτές και στελέχη του κόμματος προκειμένου να προετοιμάσουν τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Οι συσχετισμοί ωστόσο θα προσδιοριστούν και από πιθανές άλλες υποψηφιότητες. Παραδείγματος χάριν, είναι ζητούμενο αν το παπανδρεϊκό στρατόπεδο, που πιθανότατα θα διασπαστεί, θα κατεβάσει υποψήφιο αρχηγό στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος. Ως πιθανός υποψήφιος του παπανδρεϊκού στρατοπέδου φέρεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος όμως δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα διαβεί τον Ρουβίκωνα. Είναι προφανές ότι μια υποψηφιότητα Παπουτσή θα επηρέαζε ίσως μια μικρή ομάδα βουλευτών που χωρίς αυτόν θα επέλεγαν τον έναν ή τον άλλον από τους δύο βασικούς υποψήφιους. Ζητούμενο είναι επίσης τι θα κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος πρόσφατα δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «δικαιούται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». Είναι άγνωστο πάντως ποια θα είναι η τύχη μιας τέτοιας υποψηφιότητας αφού κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η απήχηση του υπουργού Ανάπτυξης τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στο κόμμα.
ΟΙ δύο βασικοί υποψήφιοι φέρονται αποφασισμένοι, στην περίπτωση που θα αναμετρηθούν, να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο αρχών ώστε η αναμέτρηση να δοθεί με όρους ιδεών και αξιών χωρίς η αντιπαράθεση να πάρει προσωπικά χαρακτηριστικά. Θέλουν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν το κλίμα της αντιπαράθεσης του 2007 όταν το στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου επιδόθηκε σε επιθέσεις στους τότε αντιπάλους του «κάτω από τη ζώνη» που είχαν «ανθρωποφαγικά» χαρακτηριστικά. Οι κύριοι Λοβέρδος και Βενιζέλος φαίνεται να επιθυμούν μια πολιτική αντιπαράθεση που δεν θα διχάσει το ΠΑΣΟΚ και την κοινοβουλευτική ομάδα και θα δίνει τη δυνατότητα της πολιτικής και οργανωτικής ενοποίησης του κόμματος την επόμενη μέρα. Θέλουν να αποφύγουν δηλαδή την τραυματική εμπειρία του '07, που τότε ήταν μαζί, όταν το παπανδρεϊκό μπλοκ επιχείρησε να εξοντώσει φυσικά και πολιτικά τους αντιπάλους του αρνούμενο να ενσωματώσει τους ηττημένους.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που θεωρούν ότι μια συμφωνία ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, στο μοντέλο της συμφωνίας Τόνι Μπλερ - Γκόρντον Μπράουν στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα τη δεκαετία του '90, θα ακύρωνε εκ των πραγμάτων οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα καθιστώντας το δίδυμο αυτό κυρίαρχο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην Κεντροαριστερά να ανασυνταχθεί, σύντομα, να επανιδρυθεί ώστε να είναι σε θέση στις προσεχείς εκλογές να αναμετρηθεί επί ίσοις όροις με τη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, στις επόμενες μέρες οι διάδοχοι του κ. Παπανδρέου θα έχουν ανακοινώσει τις υποψηφιότητες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου