Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σοβαρά κενά στις υπηρεσίες επισημαίνουν οι εργαζόμενοι -Έφερε τα πάνω κάτω στο Δημόσιο η εφεδρεία


Αναταραχή επικρατεί στους φορείς του Δημοσίου μετά την έναρξη χθες της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας που οδηγεί στην έξοδο περίπου 20.000 μόνιμους υπαλλήλους. Επιτήρηση της διαδικασίας ζητεί από τους συναδέλφους του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. 

Τη δημιουργία σοβαρών κενών στις υπηρεσίες, αλλά και την ύπαρξη αδικιών στο μέτρο επισημαίνουν πάντως οι εργαζόμενοι, ενώ τα προβλήματα εντείνονται με το κύμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων.
Ενδεικτικό είναι το ότι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Περιβάλλοντος έφυγαν λόγω εφεδρείας ή συνταξιοδότησης πάνω από 300 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 275 υπάλληλοι μετακινήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής.
Ετσι, από 2.671 υπαλλήλους στις αρχές του 2011 έμειναν τώρα 2.089.
«Εφυγαν πολλοί μόνοι τους με σύνταξη, κυρίως γυναίκες που στοιχειοθετούσαν δικαίωμα, εξαιτίας του φόβου αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και της πιθανής υπαγωγής σε εφεδρεία» επισημαίνει ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Περιβάλλοντος Παναγιώτης Ρίζος.
«Η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που θα προέλθει από την εφεδρεία, γιατί φεύγουν έμπειρα στελέχη της διοίκησης, πολλά από τα οποία βρίσκονταν σε κρίσιμες θέσεις διευθυντών και τμηματαρχών» υποστηρίζει.
Παρελθόν αποτελούν και περίπου 200 εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) του υπουργείου Παιδείας, όπου επίσης καταγράφεται μεγάλος αριθμός οικειοθελών συνταξιοδοτήσεων.

ΙΚΑΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ. «Με την εφεδρεία αποχωρούν ικανά στελέχη και δεν είναι σίγουρο ότι και με τη φυγή λόγω συνταξιοδοτήσεων θα μπορέσουν να αντικατασταθούν», σχολιάζουν εργαζόμενοι του υπουργείου και υπογραμμίζουν: «Οδηγεί σε διάλυση των υπηρεσιών και με δεδομένο το ότι δεν γίνονται προσλήψεις θα υπολειτουργούν ή θα έχουμε εκχώρηση μεγάλων τομέων σε ιδιώτες».
Οπως επισημαίνουν, μπορεί να φαίνεται ότι μειώνεται το μισθολογικό κόστος, αλλά ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν οι δαπάνες αν η εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες δεν γίνει με προσοχή.
Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τον ΟΕΒΔ όπου λόγω της έλλειψης εποχικών υπαλλήλων που πραγματοποιούσαν τη διανομή των βιβλίων προσέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληρώνοντας 85 ευρώ ημερομίσθιο, ενώ με τους εποχικούς δεν θα ξεπερνούσε τα 38 ευρώ.
Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. Την απόλυτη εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών στον δημόσιο τομέα επιφέρει η κατάργηση των οργανικών θέσεων και σε πολλούς τομείς της Γεωπονικής Σχολής. Αυτό ισχυρίζεται η Μαντώ Αριστοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. «Τόσες εγκαταστάσεις δεν μπορεί να μην έχουν ηλεκτρολόγο ή υδραυλικό, ούτε φυσικά δενδροκόμους ή σταβλίτες. Είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνουν αναθέσεις σε εταιρείες ιδιωτικές, με πολύ υψηλότερο κόστος φυσικά και με ελαστικές σχέσεις εργασίας, για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα συνεχίσουν να υπάρχουν».
Αδικες και παράλογες χαρακτήρισε και ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιώργος Παπαδάκης τις αποχωρήσεις των πέντε μέχρι στιγμής εργαζομένων από τις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες. «Από τους πέντε σταβλίτες που εργάζονται οι τρεις πληρώνονται από τα αποθεματικά των ερευνών και όχι από τον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, αν ο πρύτανης δεν υπογράψει τις αποχωρήσεις που γίνονται λόγω εφεδρείας, μπορεί να κατηγορηθεί για κακούργημα».
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: