Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Τι γράφει ο διεθνής τύπος


Η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ιταλία μονοπωλεί σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, πλέον, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το ίδιο ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο και των κινήσεων των επενδυτών στις αγορές όλου του κόσμου. 


«Η Ιταλία το επόμενο θύμα» γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του σήμερα το BBC ενώ γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες παρουσιάζουν τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου καθώς κλυδωνίζεται η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και απειλείται με μαζική «φυγή» βουλευτών.

To cnn διερωτάται αν σήμανε το τέλος εποχής Μπερλουσκόνι στην Ιταλία ενώ οι Financial Times γράφουν ότι η Ιταλία σύρθηκε στη ζώνη κινδύνου.

Τι λένε για την Ελλάδα


«Παρά τη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας, το πολιτικό σύστημα είναι ανέτοιμο στο να οδηγήσει τη χώρα στον 21ο αιώνα» γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNN στην ιστοσελίδα του.
Σε διαφορετικό άρθρο επισημαίνει πως «ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να κλείσει το πρώτο κεφάλαιο στο μακροχρόνιο και ταραχώδες πολιτικό και οικονομικό έπος στην Ελλάδα».
«Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού» γράφει σήμερα η γαλλική Monde.
Πολλοί συνδέουν την ελληνική με την ιταλική κρίση
Σύμφωνα με τους New York Times «Ο αργός ρυθμός των συνομιλιών στην Ελλάδα δημιουργεί φόβους για την Ιταλία».
Όπως αναφέρουν, η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά τροφοδότησε νέες ανησυχίες για το εάν η Ελλάδα θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία -κατά την εφημερίδα- είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της κρίσης και την θωράκιση της ιταλικής οικονομίας.
Τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία συνδέει και ο Guardian. «Ο Μπερλουσκόνι αρνείται να παραιτηθεί την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες για την κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα» γράφει.
«Η σκληρή γραμμή της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα είχε στόχο να στείλει ηχηρό μήνυμα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι πρέπει να προχωρήσει σε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ιταλία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση» σημειώνει η Washington Post.
Η ιταλική κρίη καθορίζει το κλίμα των αγορών

 Ο Καβαλιέρε επιμένει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, διαψεύδοντας ως αβάσιμες δηλώσεις περί επικείμενης αποχώρησης που προέρχονται από έγκριτους δημοσιογράφους. 

Εκείνοι όμως επιμένουν, λέγοντας ότι ο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί αφότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για τα μέτρα που ζητά η Ευρώπη, εξαγγέλοντας πρόωρες εκλογές για τον Ιανουάριο. 

«Θέλω να δω κατάματα ποιοι θα με προδώσουν» λέει ο Μπερλουσκόνι εν όψει της σημερινής «μητέρας των μαχών» στο ιταλικό Κοινοβούλιο και τη στιγμή που δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έρχεται η ώρα του Μάριο Μόντι ως επικεφαλής σχήματος ευρείας συνεργασίας.

Η φημολογία περί παραίτησης γύρισε σε θετικό πρόσημο χθες το Χρηματιστήριο του Μιλάνου και δημιούργησε πρόσκαιρα κλίμα ευφορίας στις αγορές, μετά την έναρξη μίας «μαύρης» Δευτέρας για την Ιταλία με αρνητικό ρεκόρ στα spread και άνοδο των ασφαλίστρων κινδύνου CDS. 

Η διάψευσή της προκάλεσε νέα άνοδο των spread στις 480 μονάδες, αλλά και της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου στο 6,58%.

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα  στις ασιατικές αγορές, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τους δείκτες των επιμέρους χρηματιστηρίων, εν αναμονή της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την ιταλική κυβέρνηση.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση της Ιταλίας και για το οικονομικό σκάνδαλο της ιαπωνικής εταιρείας Olympus.
  
Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 111,58 μονάδες, σε ποσοστό 1,27%, και διαμορφώθηκε στις 8.655,51 μονάδες. 
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: