Προς λιτότητα... ευρείας αποδοχής
Προς κυβέρνηση ευρείας αποδοχής υπό τον Μάριο Μόντι βαδίζει με γρήγορα βήματα η Ιταλία, προκειμένου να συγκρατήσει ολίσθησή της στην οικονομική ζώνη του λυκόφωτος. Δεδομένου ότι τα νέα μέτρα λιτότητας θα έχουν ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, η παραίτηση Μπερλουσκόνι δεν αποκλείεται να υποβληθεί την ίδια ημέρα και το νέο εκτελεστικό σχήμα να πάρει μορφή με το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας. Χθες, ο Μόντι είχε μια... «εθιμοτυπική» συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, που κράτησε δύο ώρες (!) ενώ ακυρώθηκε η συμμετοχή του πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε. σε σύνοδο της Τριμερούς Επιτροπής στη Χάγη.
Τυπικά, η συνάντηση Ναπολιτάνο-Μόντι προβλεπόταν από το πρωτόκολλο μετά την ανακήρυξη του Μόντι σε ισόβιο γερουσιαστή, όμως κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια επί της ουσίας συζήτηση για την οικονομική και πολιτική κατάσταση με το βλέμμα προς την επόμενη εβδομάδα. Η δίωρη διάρκειά της λέει πολλά. Νωρίτερα, ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο είχε ζητήσει από τον Μάριο Μόντι να μείνει στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο ακυρώνοντας τη συμμετοχή του στην Τριμερή, στην οποία επρόκειτο να προεδρεύσει. Μιλώντας προχθές, πάντως, ο Μόντι δήλωσε ότι στην Ιταλία «πρέπει να γίνει τεράστιο έργο, αφαιρώντας σταθερά προνόμια από συγκεκριμένες κατηγορίες».Ο Ιταλός πρόεδρος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα. Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως «η μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει στην Ιταλία, θα εφαρμόσει επιθετικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών». Οπως φαίνεται, οι ΗΠΑ θεωρούν δεδομένο, αν δεν το επιβάλλουν, ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Η σύνθεση της «μεταβατικής»
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης με υποθετικό πρωθυπουργό τον Μάριο Μόντι είναι ζητούμενο, καθώς πολλοί είναι οι πολιτικοί που δεν θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Καθαρά εναντίον κυβέρνησης υπό τον Μόντι τάχθηκαν η νυν συγκυβερνώσα παράταξη της «Λέγκας του Βορρά» αλλά και η «Ιταλία των Αξιών» του Αντόνιο ντι Πιέτρο - στη δεύτερη περίπτωση προς μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών μελών και φίλων του κόμματος. Η «Λέγκα», από την άλλη, διά του Ρομπέρτο Μαρόνι ξεκαθάρισε: «Αν ο Ναπολιτάνο δώσει εντολή στον Μόντι, η "Λέγκα" θα μετακινηθεί στην αντιπολίτευση».
Υπέρ φέρονται να τάσσονται το αντιπολιτεύομενο «Δημοκρατικό Κόμμα» του Πιερλουίτζι Μπερσάνι και μέρος του κυβερνώντος κόμματος του «Λαού της Ελευθερίας». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι υπό την «πίεση των αγορών» που μας «επιβάλλουν» να βιαστούμε, η επιλογή μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών συνιστά «την απάντηση» στην τρέχουσα κατάσταση. Ο ίδιος πάντως, είπε, θα προτιμούσε τις εκλογές. Η θέση του κόμματος θα ξεκαθαριστεί, είπε ο επικεφαλής του Αντζελίνο Αλφάνο, αφού διατυπωθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον πρόεδρο. Ωστόσο, οι ζυμώσεις αλλά και οι διεργασίες για υπουργεία και θέσεις σε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ήδη κλιμακώνονται.
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου