Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ρήγμα στη Ν.Δ. για τη συγκυβέρνηση


Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ο Αντ. Σαμαράς

Τις ζημιές από την απόφασή του να μπει στη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ μετρά ήδη ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., την ώρα που προσπαθεί, εις μάτην, να πείσει την εκλογική του βάση ότι... “δεν συγκυβερνά”, έχει βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών στο εσωκομματικό πεδίο. Και πλέον αντιμετωπίζει σκληρή κριτική όχι από τους “ντορικούς” ή τους “φιλελεύθερους”, αλλά από τους σκληροπυρηνικούς “σαμαρικούς”. Από αυτούς, δηλαδή, που τον έκαναν πρόεδρο.



Η αγωνία του προέδρου της Ν.Δ. να συμβιβάσει τα... ασυμβίβαστα φάνηκε ξεκάθαρα το βράδυ της Παρασκευής, όταν σε μια δήλωση απολογίας, ανέφερε τρεις φορές την 19η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία εκλογών, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον απελθόντα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου και επισήμανε ότι “δεν επιθυμεί συγκυβέρνηση”. Μερικές ώρες νωρίτερα, πάντως, οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ., Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, ορκίζονταν υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών αντιστοίχως, ενώ μεθαύριο ο Αντ. Σαμαράς και η Κ.Ο. της Ν.Δ. θα δώσουν ασμένως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Στην κυβέρνηση, δηλαδή, που θα φέρει “διορθωτικά μέτρα” για να υλοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου και, αμέσως μετά, θα προωθήσει κι άλλα μέτρα, αυτά του νέου Μνημονίου...

Ρευστό σκηνικό
Σε κάθε περίπτωση, και με τις εκλογές να φαίνονται στο βάθος του ορίζοντα, θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του Αντ. Σαμαρά δεν τίθεται. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχεται κριτική κατεξοχήν από τα στελέχη που τον οδήγησαν στον προεδρικό θώκο της Ν.Δ., ενώ το “φιλελεύθερο” μπλοκ -που πάντα τον έβλεπε με καχυποψία- εκφράζει την ικανοποίησή του.
Ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί ήδη να πείσει τη βάση και τα περί αυτόν στελέχη ότι “πέτυχε την παραίτηση του πρωθυπουργού”, αλλά και τον στόχο “να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές”. Για να τα κάνει, όμως, όλα αυτά, μπήκε στη “μνημονιακή” συγκυβέρνηση και ήδη στελέχη που βρίσκονται κοντά του φοβούνται τι θα κοστίσει αυτό εκλογικά σε έναν πολιτικό αρχηγό που στοχεύει στην εξουσία (και, μάλιστα, με αυτοδυναμία...) και έχει πολιτευθεί εδώ και δύο χρόνια με ένα αντιμνημονιακό προσωπείο. Συν τοις άλλοις, δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Ν.Δ. που εικάζουν ότι τα “φιλελεύθερα” στελέχη -και όσοι συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση- θα επιχειρήσουν να πιέσουν τον πρόεδρο του κόμματος να μην εμμείνει στη θέση του για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά να συμφωνήσει σε μια ολιγόμηνη παράταση της συγκυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση, όπως εκτιμούν έμπειροι εσωκομματικοί παράγοντες, “ο Σαμαράς, αν μείνει στο κάδρο για πολύ, θα καταστραφεί, αν θελήσει να βγει απότομα, θα του χρεώσουν ότι ρίχνει μια συγκυβέρνηση και αφήνει τη χώρα στον αέρα”.

Υπονόμευση

Κατά πάσα πιθανότητα, πάντως, ο Αντ. Σαμαράς, στην προσπάθειά του να βγει -έστω και λίγο, έστω και επικοινωνιακά- από το κάδρο της συγκυβέρνησης, δεν αποκλείεται να υπονομεύσει το έργο της. Αυτό υποπτεύονται ήδη στελέχη του “φιλελεύθερου” μπλοκ ότι θα συμβεί, όταν έρθει η ώρα δύσκολων αποφάσεων και ψηφοφοριών, ενώ, στον αντίποδα, το ίδιο ακριβώς... ελπίζουν οι “σαμαρικοί” και τα στελέχη της “λαϊκής δεξιάς”. Ακόμη κι αν το κάνει, όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πείσει για τις “αντιμνημονιακές” προθέσεις του τις χιλιάδες οπαδών που έχουν σπάσει το τηλεφωνικό κέντρο της Συγγρού από την περασμένη Κυριακή και καταλογίζουν στον πρόεδρο της Ν.Δ. “ψέμα” και “προδοσία”...
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: