Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Χαράτσι: Πρώτα πλήρωσε και μετά απέδειξε πως δεν είσαι ελέφαντας...


Από τη διαμαρτυρία πολιτών στο ΣτΕ όπου εκδικάσθηκε η προσφυγή κοινωνικών φορέων κατά της συνταγματικότητας του μέτρου


Εγκύκλιος-εμπαιγμός για "εξαιρέσεις" από χαράτσι. Εκ των υστέρων η αναγνώριση των λαθών με... συμψηφισμό στο ειδικό τέλος του 2012. Στις 80 ημέρες η προθεσμία να μην κοπεί το ρεύμα...
Διάτρητα επιχειρήματα ήταν το μόνο που είχαν να επιστρατεύσουν οι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου για να πείσουν τους δικαστές της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το όφελος του χαρατσιού.


Επιστροφές υπερχρεώσεων με... συμψηφισμούς για το Ειδικό Τέλος του 2012!
Παναγόπουλος Θάνος
Στις 80 ημέρες η προθεσμία για να μην κοπεί το ρεύμα

Με εμπαιγμό και εξαναγκασμό σε απίστευτη ταλαιπωρία των ελληνικών νοικοκυριών ισοδυναμεί η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής του τέλους ακινήτων, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και υπέρογκα ποσά για το 2011 μετά τα εξόφθαλμα λάθη που περιέχονται στα στοιχεία της ΔΕΗ με τα οποία υπολογίζονται τα χαράτσια.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αποφεύγει να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα άμεσων επί τόπου διορθώσεων των λανθασμένων στοιχείων του περιβόητου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, αλλά ζητά επιπλέον από τους αδίκως υπερχρεωμένους πολίτες να καταβάλουν τα εξωφρενικά που αναγράφουν οι λανθασμένοι λογαριασμοί. Αρκείται απλώς να τους υποσχεθεί εκ των υστέρων διορθώσεις και επιστροφές των παράλογων χρεώσεων, αλλά και αυτές με... συμψηφισμούς που θα υπολογιστούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα εκδοθούν μετά τον Μάρτιο, για να εισπραχθεί το Ειδικό Τέλος του 2012! Πρακτικά, δηλαδή, εξαναγκάζει τους πολίτες να υποστούν χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να επεκταθούν χρονικά ακόμη και ως το καλοκαίρι του 2012! Και σαν να μην αρκούσαν αυτά, το υπουργείο Οικονομικών υποβάλλει σε γραφειοκρατική ταλαιπωρία εκατοντάδες χιλιάδες αναπήρους, βαριά αρρώστους, πρόσφατα ανέργους και απόρους πολίτες της χώρας, προκειμένου να τους απαλλάξει από το ειδικό τέλος και να τους επιστρέψει τα ποσά που αναγκάστηκαν να πληρώσουν, αφού θα υποχρεωθούν πρώτα να πληρώσουν κανονικά τα χαράτσια και στη συνέχεια, για να απαλλαγούν και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, θα χρειαστεί να πάνε να στηθούν σε «ουρές» των εφοριών, να υποβάλουν ένα ολόκληρο χαρτοβασίλειο: αιτήσεις απαλλαγής, δικαιολογητικά (εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2008 και αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων και των εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του 2011).
Με την ίδια εγκύκλιο:
- Αυξάνεται από 40 σε 80 ημέρες το χρονικό διάστημα που απαιτείται να παραμείνει απλήρωτο το «χαράτσι», ώστε να δοθεί εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης.
- Ρυθμίζονται με κάθε λεπτομέρεια οι διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν οι διορθώσεις στα λανθασμένα στοιχεία υπολογισμού του Ειδικού Τέλους που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
- Προαναγγέλλεται ότι θα νομοθετηθούν ρυθμίσεις με τις οποίες θα επεκταθεί η εφαρμογή του μειωμένου Ειδικού Τέλους των 0,5 ευρώ ανά τ.μ. ή η πλήρης απαλλαγής από το Ειδικό Τέλος και σε άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πέραν των πολυτέκνων, των μακροχρόνια ανέργων, των ολικώς τυφλών και των κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.
- Προβλέπονται διακανονισμοί για όσους δεν μπορούν να εξοφλήσουν το τέλος μόνο σε 2 δόσεις καθώς και ρυθμίσεις για βιομηχανίες, βιοτεχνίες και αγρότες.
- Καθιερώνεται ειδική διαδικασία εξόφλησης του ειδικού τέλους στην αρμόδια εφορία από τον ιδιοκτήτη του ηλεκτροδοτούμενου κτίσματος σε κάθε περίπτωση που ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή του ακινήτου αλλά αυτός δεν τον πληρώνει.
Οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που θα γίνουν προβλέπουν, αναλυτικά, τα εξής:
1) Διορθώσεις λαθών στον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους και μείωση των «φουσκωμένων» επιβαρύνσεων: Τα λάθη στις τιμές ζώνης, στα τετραγωνικά μέτρα και τους συντελεστές παλαιότητας θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν με την ακόλουθη διαδικασία:
* Η ΔΕΗ θα στείλει σε όλους τους Δήμους της χώρας τις ηλεκτρονικές καταστάσεις με τα στοιχεία υπολογισμού του Ειδικού Τέλους του έτους 2011 που έχει στα δικά της αρχεία.
* Οι πολίτες που έχουν διαπιστώσει λάθη θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, πιθανότατα στα ΚΕΠ, για να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις των λανθασμένων στοιχείων. Για τον σκοπό αυτό, θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για διόρθωση στους αρμόδιους δήμους μέχρι τις 20-1-2012.
Έχοντας πλέον στο αρχείο της τα σωστά στοιχεία για τον υπολογισμό του τέλους, η ΔΕΗ θα επανυπολογίσει σωστά τα ποσά. Εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από το αρχικά υπολογισθέν η επιπλέον διαφορά με την οποία χρεώθηκε ο καταναλωτής θα αφαιρείται από το ποσό του Ειδικού Τέλους του 2012! Σε κάθε περίπτωση που θα προκύπτει σε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με Ειδικό Τέλος έτους 2012 αρνητική διαφορά (λόγω αφαίρεσης ποσού Ειδικού Τέλους έτους 2011) το ποσό θα επιστρέφεται από τη ΔΕΗ στον καταναλωτή.
2) Μειωμένη επιβάρυνση της τάξεως των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα προβλέπεται και για όλους του αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
- και πρόσωπα που παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση, καθώς και για τα πρόσωπα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, όπως για παράδειγμα οι λοιποί νεφροπαθείς, οι καρκινοπαθείς κ.λπ.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του θα χρειαστεί να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ για να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον μειωμένο συντελεστή και να προσκομίσει, ταυτόχρονα, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, είτε επισημασμένου με μηχανογραφική ένδειξη ότι η οφειλή εξοφλήθηκε είτε συνοδευόμενου με οποιοδήποτε αποδεικτικό εξόφλησης.
- Βεβαίωση της αρμόδιας αρχής για την πιστοποίηση της αναπηρίας ή της βαριάς ασθένειας που δεν επιτρέπει στον φορολογούμενο να μετακινείται. Ειδικά για τα πρόσωπα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης απαιτείται εκτός της ιατρικής βεβαίωσης και η απόδειξη αγοράς ή μίσθωσης του μηχανήματος υποστήριξης!
- Φωτοτυπίες της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 και του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος του ίδιου έτους.
- Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2008 ή συμβόλαιο απόκτησης ακινήτου, εφόσον το ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο αποκτήθηκε μετά την 1η-1-2008.
Από τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πρέπει να προκύπτουν ότι το ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία στον δικαιούχο του μειωμένου Τέλους και ιδιοκατοικείται από αυτόν ή ότι τον ιδιοκτήτη του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου βαρύνει πρόσωπο που είναι ανάπηρο ή βαριά άρρωστο, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, η ακίνητη περιουσία του δικαιούχου για το έτος 2008 δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω των 3.000 ευρώ. Επίσης πρέπει να προκύπτουν και τα τετραγωνικά μέτρα του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου.
Η ΔΟΥ, αμέσως μετά την παραλαβή της αίτησης, αποφαίνεται για το αν η αίτηση γίνεται δεκτή ή απορρίπτεται.
Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, τότε το επιπλέον ποσό Ειδικού Τέλους που κατέβαλε ο δικαιούχος επιστρέφεται σ’ αυτόν.
Αντιμετώπιση λοιπών περιπτώσεων ευπαθών ομάδων: Προβλέπεται διαδικασία υπαγωγής σε καθεστώς μειωμένου Ειδικού Τέλους ή πλήρους απαλλαγής από το Ειδικό Τέλος και για άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως άποροι, ανήμποροι ή πρόσφατα άνεργοι, ή ακόμη και για ατομικές περιπτώσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους μετά από έλεγχο, ο οποίος θα διενεργείται από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν στις εφορίες (ΔΟΥ). Η επιτροπή της κάθε εφορίας θα αποτελείται από έναν εφοριακό υπάλληλο, έναν κοινωνικό λειτουργό του αρμοδίου δήμου και έναν αστυνομικό.
Σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους η ηλεκτροδότηση δεν θα διακόπτεται, μέχρι να περάσουν 80 μέρες από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού, αντί 40 που προβλέπει σήμερα ο νόμος. Επίσης, η ηλεκτροδότηση δεν θα διακόπτεται εάν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του Ειδικού Τέλους. Αντιθέτως, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα διακόπτεται σε πρόσωπα που παρά τη δυνατότητά τους δεν πληρώνουν.
Οι τριμελείς επιτροπές θα αποφαίνονται και για την αναστολή των διαδικασιών διακοπής ηλεκτροδότησης σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου ή ότι ο ιδιοκτήτης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων και εφόσον κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωσή του.
Στις περιπτώσεις που έχει συμφωνηθεί διακανονισμός μεταξύ της ΔΕΗ και του καταναλωτή, ο διακανονισμός αυτός θα επεκτείνεται και στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων. Δηλαδή θα δίδεται η δυνατότητα στον πολίτη να εξοφλήσει το τέλος σε περισσότερες των 2 δόσεων.
Σε περίπτωση ενοικιαζόμενου ακινήτου, για το οποίο ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή, εφόσον ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο περιλαμβάνεται και το ειδικό τέλος, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταβάλει στην εφορία υποβολής της δήλωσης του εισοδήματός του, το αναγραφόμενο στον λογαριασμό ποσό του τέλους. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνει βεβαίωση καταβολής του τέλους.

ΣτΕ: Διάτρητη η υπεραστική γραμμή για το χαράτσι

Ούτε καν η ΔΕΗ δεν έκανε παρέμβαση υπέρ του ελληνικού δημοσίου

Διάτρητα επιχειρήματα ήταν το μόνο που είχαν να επιστρατεύσουν οι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου για να πείσουν τους δικαστές της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το όφελος του χαρατσιού που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να κλείσουν οι δημοσιονομικές "τρύπες". Η προσπάθειά τους έγινε δεκτή με ειρωνικά χαμόγελα από το πολυπληθές ακροατήριο που είχε κατακλύσει τη δικαστική αίθουσα, ενώ λίγο νωρίτερα οι φορείς και οι πολίτες που είχαν προσφύγει κατά του επαχθούς μέτρου, είχαν επιχειρηματολογήσει με στέρεους νομικούς ισχυρισμούς υπέρ της αντισυνταγματικότητάς του.

Το ελληνικό δημόσιο ήταν απελπιστικά μόνο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς ούτε καν η ΔΕΗ δεν έκανε παρέμβαση υπέρ του, μια απουσία που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Οι νομικοί παραστάτες του πάντως ισχυρίστηκαν ότι το μέτρο ήταν το επιεικέστερο δυνατό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις. "Το ακίνητο έχει την αξία του και θα πρέπει να φορολογείται" τόνισε μία εκ των συνηγόρων, παραδεχόμενη εμμέσως πλην σαφώς ότι πρόκειται για φόρο και όχι για τέλος. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της ολομέλειας Παν. Πικραμμένος εκφράζοντας την απορία του "και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φορολογία;" μια απορία που έμεινε αναπάντητη, εισέπραξε όμως τα χαμόγελα των παρευρισκομένων...
Ο πρόεδρος του ΣτΕ, παρενέβη σ' ακόμα ένα σημείο, τη στιγμή που ο δεύτερος συνήγορος του δημοσίου ισχυρίζονταν ότι "η ανταποδοτικότητα του μέτρου είναι προφανής για να μην χάσουν τα ακίνητα την αξία τους και για να επέλθει η έξοδος από την οικονομική κρίση".
"Λέτε δηλαδή ότι αν πληρωθεί το τέλος θα σωθεί η Ελλάδα και αξία των ακινήτων της;" ρώτησε ο κ. Πικραμμένος τη στιγμή που το ακροατήριο ξεσπούσε ξανά σε γέλια...
Ο πρόεδρος του ΣτΕ πάντως, δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης με κάθε σοβαρότητα ότι "το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει επωμιστεί ένα βάρος που δεν του ανήκει" και πρόσθεσε ότι "πρόκειται για ένα επί της ουσίας πολιτικό πρόβλημα που έχει συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες και δεν μπορεί να επιλυθεί από το ΣτΕ, το οποίο ωστόσο θα πράξει το καθήκον του".
Από την πλευρά τους οι προσφεύγοντες (Δικηγορικοί Σύλλογοι, δήμοι, φορείς και μεμονωμένοι πολίτες) σφυροκόπησαν το δικαστήριο με επιχειρήματα για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται για τέλος που χαρακτηρίζεται από ανταποδοτικότητα αλλά για την επιβολή φόρου που είναι αντίθετος στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.
Ειδική αναφορά έγινε στην προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που επέρχεται με την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι. "Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι ατομικό δικαίωμα αλλά στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος" τονίστηκε χαρακτηριστικά, ενώ επίσης τονίστηκε ότι "ο νομοθέτης με τη συγκεκριμένη πρόβεψη προσέβαλε τον πολιτισμό μας"...
Σημειώνεται τέλος ότι οι δικηγόροι των δύο πλευρών έχουν διορία μέχρι τις 17 Ιανουαρίου για να καταθέσουν τα υπομνήματά τους, ενώ η απόφαση αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου 2012.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ


ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια: