Του Τάσου Γιακουμή*
...και συ τσούλα των δημίων επιστήμη ...
Γνωρίζω καλά πως οι επικυρίαρχοι λαμβάνουν υπ' όψιν μόνο τη μαζική οργή. Έτσι έκαναν μετά την 28η Οκτωβρίου φέτος και μας κάθισαν τραπεζίτη στον σβέρκο- είδαν οργή σε εκατομμύρια και τρόμαξαν. Και έγιναν πιο επικίνδυνοι. Και ξαμόλυσαν τους παπαγάλους τους να μας φοβίσουν με το ζοφερό μέλλον που διαλαλούν για την πλειοψηφία του Λαού
Οι αποφασισμένοι: “Το ΕΣΥ δεν αντέχει πλέον την παροχή δωρεάν υπηρεσιών περίθαλψης” (Α. Λοβέρδος, Το Παρόν 11/12/11
Οι καθυστερημένοι: “...η επιτροπή έδωσε σήμερα, Δευτέρα, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ένα κείμενο στα αγγλικά το οποίο εμπεριέχει τίτλους θεμάτων που τίθενται προς συζήτηση, χωρίς όμως τις θέσεις των εμπειρογνωμόνων. Το ίδιο κείμενο παρέδωσε ο κ. Σισούρας και στους εκπροσώπους της τρόικας, εξηγώντας τους τους λόγους για τους οποίους δεν είναι έτοιμη η έκθεση...” (Tο Βήμα, 12/12/11)
Οι συνετοί: “...του χρόνου θα έχουμε λιγότερα χρήματα για την υγεία-πρόνοια αλλά λόγω του νοικοκυρέματος θα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες για παρεμβάσεις...” (Μ. Μπόλαρης, συνέντευξη στο CNN)
Οι καθημερινοί: “...χωρίς φάρμακα μένουν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που δεν έχουν χρήματα να συνεχίσουν την αγωγή τους ...περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας...” (REALnews, 11/12/11
Κατ' αρχήν, ζητώ συγγνώμη -προκαταβολικά- για τον προσωπικό τόνο του κειμένου. Αδυνατώ να εκφραστώ επιστημονικά, παρά τα χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών μου και της μεταπτυχιακής εμπειρίας μου ως γιατρός. Δεν έχω εμπεδώσει ακόμα την αγγλοσαξονική μέθοδο των -σύγχρονων- δασκάλων μου.
Συγγνώμη, ακόμη, για την... αποσπασματική χρήση δημοσιευμάτων που προηγήθηκαν. Ίσως να μην συνάδουν στη χρηστή χρήση του συντακτικού και της επιστημονικής παρουσίασης ενός -έστω και σε προσωπικό τόνο- άρθρου. Από τότε που βάφτισαν... επιστημονικό ζήτημα τον ανασκολοπισμό της κοινωνίας έχασα την μπάλα, που λέει κι ο -φίλαθλος- λαός μας. Επιστημονικό ζήτημα το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ένα απλό ασφάλιστρο κινδύνου για την ιδιοκτησία, κατά τον συνταγματολόγο Βενιζέλο). Η κατάργηση των βιβλίων στα σχολεία (το νέο διαδραστικό σχολείο της κ. Διαμαντοπούλου). Η υπεράσπιση των συντάξεων μέσω της κατάργησής τους (από τον παλαιό συνδικαλιστή των ταμείων Κουτρουμάνη-ολίγα τα γράμματά του, μάλλον δεν τό 'βγαλε το πανεπιστήμιο- ίσως ο μόνος που μπορεί να μιλά καθαρά αν και ανάποδα). Κι ήρθαν 'τώρα όπως και χθες, οι ταγοί της επιστημονικής γνώσης να μας αποδείξουν ότι με τις προτάσεις τους, σώζουν τη δημόσια υγεία... ιδιωτικοποιώντας τη. Αλήθεια, πόσο χαχόλους πρέπει να μας θεωρούν; Γράφουν (στα αγγλικά, για να καταλαβαίνουν οι Κύριοί τους) πως πρέπει:
* Να ανατεθεί το μάνατζμεντ δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτη με συμβόλαιο ο οποίος θα προσλαμβάνει ακόμη και όλο το προσωπικό, ενώ ανάλογα με το συμβόλαιο θα έχει την υποχρέωση να φέρνει νέες επενδύσεις κεφαλαίου* Επίσης ιδιώτης θα μπορεί να χρηματοδοτεί, να κατασκευάζει και να κατέχει ένα δημόσιο νοσοκομείο παρέχοντας τις κλινικές υπηρεσίες. Το νοσοκομείο θα παραμένει στην ιδιοκτησία του ιδιώτη ή θα μεταβιβάζεται μετά τη λήξη του συμβολαίου.
* Επίσης προβλέπει εγκατάσταση ιδιωτικής πτέρυγας εντός δημοσίου νοσοκομείου. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτη υποστηρικτικές κλινικές όπως ακτινολογικές και εργαστηριακές υπηρεσίες αλλά και εξειδικευμένες κλινικές όπως λιθοτριψίας, και εγχειρήσεις ρουτίνας όπως του καταρράκτη.
* Ταυτόχρονα προβλέπει όσα νοσοκομεία απομείνουν σε «δημόσια χέρια» να μετατραπούν σε αυτόνομες επιχειρήσεις με αλλαγή του νομικού καθεστώτος, ώστε να γίνουν ανεξάρτητα κοινωφελούς σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να έχουν διοικητική αυτοτέλεια. Στο πλαίσιο αυτό οι διοικητές θα αποκτήσουν εξαιρετικά ισχυρό ρόλο, καθώς θα μπορούν να κάνουν αλλαγές κλινικών, μεταφορά προσωπικού κ.λπ.* Κίνητρα και ποινές σε γιατρούς ή προσωπικό που θα τεθεί πλέον στην άμεση διαθεσιμότητα των διοικήσεων, αφού πρώτα σφαγιαστούν τα μισθολογικά και εργασιακά τους... προνόμια.
* Τι ξεχάσαμε; Ά, ναι: Όλα αυτά, είναι καινούργια επιστημονική γνώση στηριγμένη σε... βαθιές σκοτεινές ρίζες. Με μέθοδο που δίδαξε ο χερ Γκαίμπελς στο θαύμα της ναζιστικής Γερμανίας του 1933:
“Ανατρέπουμε την πραγματικότητα, αν αντιδράσει -η πραγματικότητα- τόσο χειρότερο γι' αυτήν...”
Πρέπει να επιτευχθεί το εξής φοβερό επιστημονικό επίτευγμα: Οι δημόσιες δαπάνες στο ελληνικό προτεκτοράτο των Βρυξελλών, πρέπει να πιάσουν επίπεδα Σομαλίας και έτσι, να εξασφαλιστεί η συνέχεια της δημόσιας περίθαλψης. Εξαίσια εξίσωση, μόνο ένας επιστήμων του μεγέθους του κ. Κυριόπουλου θα μπορούσε να καταπιαστεί με την άρθρωσή της και τη λύση της. Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο εν λόγω, όταν αν και μέλος της περιώνυμης επιτροπής σοφών για την υγεία, παραπονιέται για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης; Ο έτερος Καπαδόκης, ο συνταξιούχος κ. Λιαρόπουλος, έχοντας σε ανύποπτο χρόνο καταθέσει ότι έχουμε τα διπλάσια νοσοκομεία από όσα έχει η (Μητέρα) Γερμανία αναλογικά, όρισε -με τον προηγούμενο- τους φοιτητές τους ως εργαλεία συλλογής στοιχείων ατάκτως ερριμμένων για ενημέρωση... υγειονομικών χαρτών σε ένα ΕΣΥ που ούτε εθνικό, ούτε σύστημα, ούτε υγείας μπορεί να χαρακτηριστεί. Δεν είναι τυχαίες οι... πατάτες που απολαύσαμε την περασμένη άνοιξη στην τότε ανάρτηση στο διαδίκτυο, του πορίσματος της άλλης επιτροπής σοφών για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Κι επειδή τό 'χουν καταντήσει έτσι 25 χρόνια τώρα (από την ίδρυσή του) οι ίδιοι άνθρωποι, καταργούν, χωρίς να έχουν καμιά συστολή (sic) και τη συνταγματική ρήτρα: δημόσιο νοσοκομείο, πλήρης και αποκλειστική ιατρική απασχόληση, κάλυψη αναγκών κ.ο.κ. Για τους λοιπούς, τι να πούμε; Ας δούμε -αν υπάρχουν- στη Διαύγεια, τις δαπάνες αποζημίωσης της έκθεσης που συντάξανε οι κύριοι αυτοί (και η κυρία Τσικνιά της χαμογελαστής ακροδεξιάς) μαζί με άλλους 8 σημαίνοντες επιστήμονες. Και να ρωτήσουμε την τρόικα, αν είναι ικανοποιημένη από την εργασία τους ή πρέπει να τους αξιολογήσει κι αυτούς...
Επειδή όπως είπα, γράφω σε προσωπικό τόνο, θέλω να εκφράσω την οργή μου. Γνωρίζω καλά πως οι επικυρίαρχοι λαμβάνουν υπ' όψιν μόνο τη μαζική οργή. Έτσι έκαναν μετά την 28η Οκτωβρίου φέτος και μας κάθισαν τραπεζίτη στον σβέρκο- είδαν οργή σε εκατομμύρια και τρόμαξαν. Και έγιναν πιο επικίνδυνοι. Και ξαμόλησαν τους παπαγάλους τους να μας φοβίσουν με το ζοφερό μέλλον πουδιαλαλούν για την πλειοψηφία του Λαού. Και βοηθιούνται από την “...τσούλα των δημίων επιστήμη...”, όπως εύστοχα έγραψε ο Βάρναλης 80 χρόνια πριν.
Οι "αποφασισμένοι", οι "καθυστερημένοι", οι "συνετοί" και τα αφεντικά τους, έχουν έναν εχθρό, κι αυτόν προσπαθούν -αλλά δεν θα καταφέρουν- να εξοντώσουν: τους καθημερινούς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Θα αντισταθούμε. Έχουμε τη δύναμη, είναι στο χέρι μας... no pasaran!
* Ο Τάσος Γιακουμής είναι γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, μέλος Γ.Σ. ΟΕΝΓ
** ΑΥΓΗ 15/12/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου