Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Άρχισε ο καυγάς για το αν και πότε θα στηθούν κάλπες,Της Μαρίνας Μάνη



Εφτά ημέρες μετά την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού ο Λουκάς Παπαδήμος σχεδιάζει σύγκλιση υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να «τρέξουν» τη δουλειά οι υπουργοί του. Η πληροφορία «μιλά» από μόνη της και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που θέλουν την κυβέρνηση να έχει βυθιστεί σε απραξία, εξαιτίας της άτυπης προεκλογικής περιόδου και της σχεδόν αποκλειστικής ενασχόλησης των 39 μελών της (σε σύνολο 50) με … τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.


«Φταίει ο μεταβατικός χαρακτήρας» 

Σύμφωνα με ψύχραιμα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, η ίδια η κυβέρνηση έχει πέσει «θύμα» του μεταβατικού χαρακτήρα της και του ειδικού ρόλου της. Το ότι δηλαδή – όπως λένε – συγκροτήθηκε για να διασφαλίσει την έκτη δόση και να εφαρμόσει τις αποφάσεις Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, έδωσε το άλλοθι στα κυβερνητικά στελέχη που δεν έχουν «οικονομική» δραστηριότητα (με τη στενή έννοια του όρου) «να κατεβάσουν τα μολύβια» και να επιδίδονται σε προσωπική προεκλογική ή εσωκομματική «δουλειά».

Κατά τους ίδιους, οι λύσεις είναι δύο: Είτε να αποφασιστεί πολύμηνη παράταση του κυβερνητικού βίου (ή και διετής, κατά τον Κωστή Στεφανόπουλο), είτε να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό. «Ο,τιδήποτε άλλο θα παγιώσει την παραλυσία στην πιο κρίσιμη στροφή για τη χώρα», η επωδός.

Μεταρρυθμιστές vs Βενιζέλος 

Η πρώτη λύση υποστηρίζεται από τμήμα των «μεταρρυθμιστών» του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από τις χθεσινές τοποθετήσεις της Αννας Διαμαντοπούλου και του Πέτρου Ευθυμίου. Προϋποθέτει ωστόσο συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων ότι θα αλλάξει ο χαρακτήρας της κυβέρνησης και από μεταβατικός θα γίνει… κανονικός. Θα είναι δηλαδή κυβέρνηση που θα κυβερνά και θα παίρνει επώδυνες αποφάσεις για όλο το θεματικό φάσμα και όχι μόνο για το PSI.

Στον αντίποδα εμφανίσθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε χθες «εξουθενωμένος» από την πεντάμηνη παρουσία του στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών και δεν έκρυψε (…το αντίθετο) την επιθυμία του, τα νέα μέτρα να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση – και να φέρουν την υπογραφή του επόμενου υπουργού Οικονομικών.

Με το βλέμμα στην «πράσινη» διαδοχή

Άσπονδοι φίλοι των πρώτων αποδίδουν την εμμονή σε μακροημέρευση της κυβέρνησης Παπαδήμου στην προσπάθεια των «μεταρρυθμιστών» να κερδίσουν χρόνο για να συγκροτηθούν και να χτίσουν συμμαχίες που θα οδηγήσουν στο (περίφημο) «τρίτο κόμμα». Αντιθέτως, λένε, ο κ.Βενιζέλος προκρίνει τις εκλογές ώστε να μη δώσει στους εσωκομματικούς του αντιπάλους τον χρόνο που χρειάζονται και να έχει το πρώτο χέρι στις εντός ΠΑΣΟΚ εξελίξεις...

Και οι «γαλάζιοι» μαδούν τη μαργαρίτα των εκλογών  

Αλλά και στη ΝΔ οι απόψεις διίστανται. Οι λεγόμενοι «μετριοπαθείς» παράγοντες (όπως ο Σταύρος Δήμας) και οι «κεντρώοι» βουλευτές θα προτιμούσαν μεγαλύτερο εύρος χρόνου για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μάλιστα ο κ. Δήμας φέρεται να υποστηρίζει πως όλα τα μέτρα πρέπει να ληφθούν από αυτή την κυβέρνηση μέχρι μέσα-τέλος άνοιξης ώστε η επόμενη που θα προκύψει από τις εκλογές να κληθεί να τα εφαρμόσει «καλύτερα απ΄ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου».

Δεν θα γίνει… σφετεριστής ο πρωθυπουργός 
Η ηγετική ομάδα, ωστόσο, επανήλθε στη θέση «εκλογές τον Φεβρουάριο», με την επισήμανση «δεν θα τα χαλάσουμε για παράταση μιας-δυο εβδομάδων». Μάλιστα, ο  στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, δήλωσε χθες πως ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί ως… σφετεριστής, καθώς η συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων για τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας περιλαμβάνει την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Καρατζαφέρης: Όχι άλλα μέτρα αλλιώς φεύγω

Οσο για τρίτο κυβερνητικό εταίρο, το ΛΑΟΣ; Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε σαφές χθες πως αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα και πως ο ίδιος δεν θα διστάσει να αποσύρει τη στήριξή του σε μία τέτοια περίπτωση – πολύ περισσότερο εάν κινηθεί σ΄αυτή την κατεύθυνση ο κ. Σαμαράς.

Ο λόγος στον Παπαδήμο
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει ο ίδιος ο κ.Παπαδήμος τις παραπάνω κομματικές και εσωκομματικές στρατηγικές. Σύμφωνα με κορυφαίο πολιτικό παράγοντα, η πολιτική συγκυρία που τον οδήγησε στο Μαξίμου δεν του έδωσε την ευκαιρία να δώσει το δικό του στίγμα στη σύνθεση της κυβέρνησής του που έφτασε να αριθμεί 51 μέλη. Τώρα, καλείται να ξεκαθαρίσει τα του ρόλου και της αποτελεσματικότητάς της. Οσοι τον γνωρίζουν καλά, προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: