Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Επιταχύνονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου- Καθοριστική η συμβολή της Σοφίας Σακοράφα



Προχωρούν οι διεργασίες και η συνεργασία των δυνάμεων που αντιμάχονται από προοδευτικές θέσεις την πολιτική του Μνημονίου: Προχθες το βράδυ η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα μίλησε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας μαζί με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο.
Στην ίδια εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Γκόβας, εκ μέρους της Κοινωνικής Αριστεράς που χθες το πρωί ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει σε πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ "σε όλους τους τομείς και επίπεδα" όπως αναφέρει. Την ίδια στιγμή η πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με ακόμη εντονότερους ρυθμούς: Την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων σε πολλές γειτονιές της Αθήνας αλλά και στην Περιφέρεια. Εκτός από τη συμμετοχή της σε αρκετές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (τη Δευτέρα μιλά στους Αγίους Αναργύρους και την Τετάρτη στην Αργυρούπολη  στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης».).



οι καλές σχέσεις συνεργασίας της Σοφίας Σακοράφα με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς τεκμαίρονται και από την κατάθεση κοινής ερώτησης με τον Αλ. Τσίπρα για το ζήτημα των χαρατσιών που βασίστηκε στην απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.

Απόφαση της Κοινωνικής Αριστεράς για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ
Στη μακροσκελή της ανακοίνωση η Κοινωνική Αριστερά επισημαίνει την ανάγκη ενότητας “σ' ένα Παλλαϊκό Μέτωπο Ανατροπών και Αλλαγών και έναν νέο συνασπισμό εξουσίας που θα ανοίξει δρόμους, που θα δώσει όραμα, που θα επαναφέρει την πίστη και θα ξαναδώσει ελπίδα στον λαό μας που δοκιμάζεται”. Ασκεί σκληρή κριτική στο σημερινό ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Ας κρατήσουμε ζωντανή την ανάμνηση του ΠΑΣΟΚ της προσφοράς των αγώνων, των κατακτήσεων και της αλληλεγγύης, ας διατηρήσουμε τη νοσταλγία εκείνων των όμορφων χρόνων. Αλλά ας αφήσουμε οριστικά πίσω το θλιβερό παρόν και μαζί το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, το υποταγμένο στο νεοφιλελεύθερο δόγμα”. Αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Αριστεράς αποτελούμενη από τους Γιώργο Ραυτόπουλο (ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην ευρωβουλευτής, πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ), Σπύρο Κότσια (πρώην πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και πρώην νομάρχης Βοιωτίας και Αρκαδίας) και Γιάννη Γκόβα (μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας) συναντήθηκε προ ημερών με τον ΣΥΡΙΖΑ όπου και εξέφρασε την πρόθεσή της για ενωτική δράση αλλά και εκλογική συνεργασία. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε την απόφαση της Κοινωνικής Αριστεράς "να προχωρήσει σε συνεργασία με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικό συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο για την απόκρουση των πολιτικών της τρικομματικής κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου και της τρόικας". Και πρόσθεσε ότι "στην επόμενη περίοδο, που είναι βέβαιο ότι θα είναι περίοδος κλιμάκωσης των αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των νέων σκληρών ταξικών μέτρων της κυβέρνησης, η συνεργασία όλων των αριστερών και των αντιμνημονιακών δυνάμεων γίνεται όλο και πιο αναγκαία".

Δημ. Βίτσας: Ιστορική απαίτηση ένας νέος συνασπισμός εξουσίας
Ιστορική απαίτηση χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας την οικοδόμηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας που, όπως είπε, θα προχωρά ρωτώντας τον λαό και θα διοικεί υπακούοντας στον λαό. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης χθες το απόγευμα στη Νάπολι, ο Δημ. Βίτσας μίλησε για τις επιπτώσεις των Μνημονίων στη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, στάθηκε ωστόσο στις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η αριστερά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, προβάλλοντας έξι σημεία. Αναλυτικότερα είπε ότι η αριστερά πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος: "Πολλές φορές σταθήκαμε αμήχανα, συνεχίσαμε να προτάσσουμε εθνικές απαντήσεις και εθνικές μορφές δράσης". Επίσης μίλησε για τις περιπτώσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία αλλά και "ορισμένων πρώην συντρόφων στην Ελλάδα που στράφηκαν προς τον κυβερνητισμό, προτάσσοντας έναν 'ρεαλισμό' που προσέγγιζε και απαντούσε περισσότερο στην ατζέντα αναγκών του κεφαλαίου". Επόμενα σημεία που έθεσε ο Δημ. Βίτσας είναι η απόρριψη κεϋνσιανού τύπου πολιτικών, η συμβολή στην ανάπτυξη κινημάτων αντίστασης, η κοινωνική αλληλεγγύη, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και η ανατροπή της αρχιτεκτονικής της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. "Όλα τα παραπάνω έχουν μια προϋπόθεση. Αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των εργαζόμενων. Η αριστερά μπορεί να επιδιώξει να είναι η νέα πολιτική ελπίδα" κατέληξε. Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ σήμερα μετέβη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του ΚΕΑ για τον προϋπολογισμό και θα επιστρέψει τη Δευτέρα οπότε ολοκληρώνονται οι διαδικασίες.

Πηγή ΑΥΓΗ 3/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: