Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Στην Αθήνα το γεράκι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Το απόγευμα ο Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα

Την στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση αναμένεται να δώσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντενκατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Αναμένεται σήμερα το απόγευμα, αμέσως μετά τη σημαντική επίσκεψή του στην Τουρκία.

Είναι σημαντικό, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει συνεχώς τις ελληνικές προσπάθειες για έξοδο από την κρίση υπενθυμίζοντας τόσο την επίσκεψη της κυρίας Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα και τις δηλώσεις που έγιναν τότε, όσο και την επίσκεψη του πρώην υπουργού κ. Στ. Λαμπρινίδη στις ΗΠΑ.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα έχει συνάντηση αύριο στις 11.00 το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρωθυπουργό κ.Λουκά Παπαδήμο ενώ το μεσημέρι και θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά.
Ο κ. Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολή ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει «χωρίς καθυστέρηση» τη θεολογική σχολή της Χάλκης ενώ σημαντική ήταν και η συνάντηση που είχε με τον οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος κατά την παραμονή του στο Φανάρι συνομίλησε με ιεράρχες και εκπρόσωπους της ομογένειας, ενώ επισκέφθηκε και τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου.
Κρίσιμες συναντήσεις από Δευτέρα
Την εβδομάδα που ξεκινά υπάρχουν δύο κρίσιμες συναντήσεις (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στη βελγική πρωτεύουσα), όπου θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης και ίσως το ζήτημα της πΓΔΜ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας θα μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα προετοιμάσει την κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Επίσης, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρίσκονται τα συμπεράσματα σχετικά με τα θέματα διεύρυνσης και της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης της Ένωσης.

Τον υπουργό θα συνοδεύει η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία στο περιθώριο του Συμβουλίου πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας,Νικολάι Βάμεν.
Παράλληλα, αύριο στις 11 ώρα Ελλάδος αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης και ήδη αναχωρούν από σήμερα το απόγευμα διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών για να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις μετά την απόφαση.
Όπως το «Βήμα» πληροφορείται, θα επισημανθεί ότι η απόφαση δεν θίγει ούτε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ που ελήφθησαν για το θέμα της ένταξης των Σκοπίων ή όχι, ούτε βεβαίως στο θέμα της ονομασίας για το οποίο η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις προσπάθειες για λύση του προβλήματος.
Οι Σκοπιανοί είχαν ζητήσει από τη Χάγη ανάμεσα στα αλλα να υποχρεωθεί η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, να μη φέρνει αντιρΡήσεις όποτε η πΓΔΜ υποβάλει αίτημα ένταξης ή αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων για είσόδό της σε διεθνείς οργανισμούς.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: