Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Αλόη Βέρα. Ένα φυτό γεμάτο εκπλήξεις!


Άρθρο της Αίγλης Μότσιου


Με την πρώτη ματιά θυμίζει κάκτο. Στην πραγματικότητα όμως ανήκει στην οικογένεια των κρίνων (Liliaceae). Είναι φυτό συγγενές με το κρεμμύδι, σπαράγγι, σκόρδο, το οποίο φαίνεται στην ανθοφορία του. Η Αλόη Βέρα είναι αυτοφυής στην Κούβα, στο Μεξικό(Yucatan), στη Βραζιλία, στην Αφρική και στα Κανάρια νησιά, χώρες με εξαιρετικά ζεστά καλοκαίρια, στις οποίες συχνά δεν βρέχει για αρκετούς μήνες. Για να μπορέσει να επιβιώσει το φυτό, αναπτύχθηκαν στα φύλλα του μεγάλες αποθήκες υγρασίας. Αυτές ανανεώνονται σε μια περίοδο έως και πέντε χρόνια. 




Το φυτό είναι κατά 96% νερό. Το υπόλοιπο αποτελείται από ενεργά συστατικά περιέχοντας αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα, μονο & πολυσακχαρίτες, στερόλες. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περί τα 200 συστατικά και οι έρευνες συνεχίζονται. 


Υπάρχουν περίπου 300 ποικιλίες Αλόης, αλλά η ποικιλία Aloe Barbadensis Miller έχει μια θρυλική ιατρική φήμη, που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια: η Αλόη Βέρα. Αλόη Βέρα δηλαδή Αλόη η αληθινή! 


Εδώ και χιλιετίες, η Αλόη Βέρα θεωρείται ένα "θαυματουργό" θεραπευτικό φυτό. Οι αρετές της Αλόης έχουν καταγραφεί από πολλούς μεγάλους πολιτισμούς, από εκείνους της Περσίας, της μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου, σε εκείνους της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας στην Ευρώπη, σε εκείνους της Ινδίας και της Αφρικανικής ηπείρου. Τέλος, στους λαούς της Ασίας, όπως Κινέζοι, Ιάπωνες και Φιλιππινέζοι, γνώριζαν για τις "περίφημες" ιδιότητες της Αλόης Βέρα. 


Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι το σώμα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι σαν μια σειρά μεμονωμένων μελών (περί ολιστικής Ιατρικής ο λόγος). Ήταν ο πρώτος παθολόγος που περιέγραψε ακριβώς τα συμπτώματα της πνευμονίας, καθώς επίσης και της επιληψίας στα παιδιά. Πίστευε στη φυσική θεραπευτική αγωγή της ανάπαυσης , της καλής διατροφής, του καθαρού αέρα και της καθαριότητας. Ήταν αυτός που ανέφερε για τις ιδιότητες της Αλόης και την προσφορά της στο "όλον". Ήταν αυτός που είπε: "Ο γιατρός βοηθάει, αλλά η φύση θεραπεύει".


Στην αρχαία Αίγυπτο, η γοητευτική Κλεοπάτρα θεωρούσε την Αλόη ως μυστικό της ομορφιάς της. Η Νεφερτίτη, το όνομά της σημαίνει «έρχεται η όμορφη». Από την προτομή της, που εκτίθεται στο Μουσείο του Βερολίνου, ξέρουμε πως πράγματι ήταν όμορφη. Αν όμως αληθεύουν οι τωρινές επισημάνσεις των αρχαιολόγων, η βασίλισσα της Αιγύπτου Νεφερτίτη, θα πρέπει να ήταν εντυπωσιακή. Έλεγε πως το "αίμα" της Αλόης Βέρα φέρνει ομορφιά, υγεία και μακροζωία. Η Αλόη υποστηρίχθηκε με τέτοιο σεβασμό στην Αίγυπτο, ώστε θεωρήθηκε το "φυτό της αθανασίας". Τα σχέδια των φυτών της Αλόης έχουν βρεθεί ακόμη εγγεγραμμένα στους τάφους των Φαραώ. 


Ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ξεκινούσε κανένα από τα θαλασσινά του ταξίδια, χωρίς να έχει μαζί του Αλόη Βέρα! Τη χαρακτήριζε ως "έναν γιατρό στη γλάστρα". Μάλιστα έλεγε πως: "τέσσερα είναι τα βασικά συστατικά για την υγεία του ανθρώπου, τα δημητριακά, το σταφύλι, η ελιά και η Αλόη. Το πρώτο τρέφει, το δεύτερο ανυψώνει το πνεύμα, το τρίτο δίνει αρμονία και το τέταρτο θεραπεύει. 


Ο Μαχάτμα Γκάντι χρησιμοποιούσε την Αλόη Βέρα, όχι μόνο ως τροφή κατά τις μεγάλες περιόδους της νηστείας του, αλλά και ως μέσο αποτοξίνωσης. 


Ο Έλληνας βοτανολόγος, Διοσκορίδης ο Αναζαρβεύς (41- 68 μ.Χ), έδωσε την πρώτη λεπτομερή περιγραφή του φυτού και απέδωσε στο "χυμό" της, τη δύναμη του συσχετισμού και της πρόκλησης του ύπνου. "Δύναμιν έχει στυπτικήν, ξηραντικήν και πυκνωτικήν των σωμάτων…, κοιλίας λυτικήν και στομάχου αποκαθαρτικήν. Και ίκτερον αποκαθαίρει και έλκη καταστέλλει. Θεραπεύει δε και κονδυλώματα και ραγάδας. Αιμοραγίας ίστηση τας εξ αιμορροϊδων. Αίρει και πελιώματα και ψωροφθαλμίας και κανθών κνησμούς. Επέχει και ρεούσας τρίχας και ούλα και πάντα τα εν στόματι αρμόζει. 1ος αι. μ.Χ.


Τέλος, στην καινή διαθήκη και ειδικότερα στο ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρεται η "ιερή" λειτουργία της αλόης. "Ήλθε δε και Νικόδημος ο ελθών προς τον Ιησούν νυκτός το πρώτον, φέρων μίγμα σμύρνης και αλόης ως λίτρας εκατόν" κεφ ιθ'. 39


Για τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού, τις χρήσεις και τις θεραπείες θα μιλήσουν η Dr Άντζυ Γεροβασίλη και η Μαρία-Πολυξένη Τσούτσου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ραψάνη  την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 π. μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης. 


Την εκδήλωση διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης.
Πηγή apolarisa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: