Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΑ




Επιστολή προς τους Πολιτικούς Φορείς και τα Κινήματα (ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΔΗΚΚΙ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Κ.Κ.Ε., ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΣΠΙΘΑ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) απέστειλε η προσωρινή συντονιστική επιτροπή της Ενωτικής Κίνησης με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τη διερεύνηση κοινών δράσεων. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως: 

“Ως γνωρίζετε προχωρήσαμε πριν τρεις εβδομάδες στη συγκρότηση της «Ενωτικής Κίνησης» που κύριο σκοπό έχει να δυναμώσει την ενότητα και αποτελεσματικότητα των αντιμνημονιακών δυνάμεων και όσων επιθυμούν τη δημοκρατική ανασυγκρότηση και αναγέννηση της χώρας. Να συμβάλλει στη διαμόρφωση συμμαχιών ανάμεσα σε διαφορετικά πολιτικά ρεύματα, καθώς και στη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης και εναλλακτικών πολιτικών πρωτοβουλιών απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη χώρα. Είμαστε μια δύναμη πατριωτισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης, σύγχρονης ανάπτυξης. 
Στην πρώτη σύσκεψη στελεχών από όλη την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011, εγκρίθηκε σχέδιο Διακήρυξης το οποίο σας αποστέλλουμε, όπως και το κείμενό μας «ποιοι είμαστε» που διανεμήθηκε στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011. 
Θα σας παρακαλούσαμε για μια συνάντηση, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να διερευνήσουμε την προοπτική για πιθανές κοινές δράσεις και εκδηλώσεις”. 

Η ταυτότητά μας 
Είμαστε ενεργοί πολίτες, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, πολιτικοί ακτιβιστές, προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, αλλά και ανένταχτοι. Είμαστε πολίτες που θέλουμε τις αγωνίες μας να τις κάνουμε ελπίδα. 

Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε τα τελευταία χρόνια, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συμβάλουμε στη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, που δεν συμφώνησαν με τις κυρίαρχες επιλογές των κομμάτων εξουσίας και που δεν δίστασαν, μεμονωμένα ή συλλογικά, να εκφράσουν την άποψή τους για την εναλλακτική πορεία του τόπου. 

Διαπιστώνουμε ότι τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα υπονομεύονται, η Δημοκρατία συρρικνώνεται και οι συνταγματικές εγγυήσεις των εθνικών κρατών υποτάσσονται στις αποφάσεις των ισχυρών, που καταλύουν ή τροποποιούν κατά βούληση τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τα εθνικά συντάγματα. Διαφωνήσαμε εξ αρχής με την υπαγωγή της χώρας στο καταστροφικό Μνημόνιο των δανειστών και υποδείξαμε άλλους τρόπους επίλυσης του προβλήματος χρέους και δανεισμού. 

Η σημερινή περιπέτεια του τόπου οφείλεται στο στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που επικράτησε στην Ευρώπη και δεν αξιοποίησε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Στη διαπλοκή των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και τραπεζών. Στην έλλειψη αυτονομίας του πολιτικού συστήματος απέναντι στη διαπλοκή. Η πολύπλευρη οικονομική κρίση, η κρίση ταυτότητας και πολιτισμού, η κρίση αξιών, η πνευματική και ηθική κρίση, η μεγάλη εν τέλει πολιτική κρίση, που τείνει να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας και δημοκρατικών θεσμών, απειλεί την ύπαρξη της χώρας. Πρόκειται για κρίση που τη γέννησαν οι πολιτικές επιλογές του κυρίαρχου οικονομικο-πολιτικού συστήματος που συγκροτεί σήμερα το Κόμμα του Μνημονίου, όπως αυτή αποτυπώνεται στη σημερινή συγκυβέρνηση που επέβαλε η Τρόικα των δανειστών. 

Χρέος όλων των Ελλήνων είναι να συμβάλουν στην αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας. Της κυριαρχίας της χώρας. Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, στην ανάκτηση ελπίδας και οράματος για ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως για τη νέα γενιά. Οφείλουμε να κινηθούμε με θάρρος και εμπιστοσύνη. Να στηριχθούμε στις αντιστασιακές δυνάμεις του ελληνικού λαού, ο οποίος, με τη γνώση της αλήθειας, μπορεί και οφείλει να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων. 

Στη διακήρυξή μας περιγράφουμε σε αδρές γραμμές την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει άμεσα ένα σύγχρονο, ενωτικό, αντιμνημονιακό Κίνημα: Πατριωτισμός σε συνδυασμό με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και δημοκρατική αντίληψη για το μέλλον της Ευρώπης των λαών. Διαγραφή του παράνομου χρέους. Προώθηση σειράς πραγματικών διαρθρωτικών οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στον αντίποδα του χρεοκοπημένου νεοφιλελεύθερου κυβερνητικού προτάγματος και τους εκβιασμούς που το συνοδεύουν. Η λύση του δράματος της χώρας βρίσκεται στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με βάση ένα εναλλακτικό θεσμικό πλαίσιο. 

Η κίνησή μας είναι ενωτική. Εργάζεται για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου. Την προώθηση των μέγιστων δυνατών συμμαχιών και ενός μετώπου κοινής δράσης για τη διάσωση και την αναγέννηση της Ελλάδας. Τον σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης, στον αντίποδα της Κυβέρνησης του Μνημονίου και των τραπεζιτών. Για την επίτευξη αυτών των ευρύτερων στόχων, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την Ενωτική Κίνηση για την Πατρίδα, την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Αλληλεγγύη, που φιλοδοξεί να γίνει καταλύτης της συνεύρεσης, επί ίσοις όροις, όλων των συνεπών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Θεωρούμε θεμελιακή ανάγκη την παρεμπόδιση της περαιτέρω κατεδάφισης του Κοινωνικού Κράτους. Την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Την προώθηση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού μοντέλου ανάπτυξης. 

Καλούμε όλους τους πολίτες που ανησυχούν, να συνθέσουν μαζί μας μια νέα Ελπίδα για την αναγέννηση της Ελλάδας. 

Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες και τους προοδευτικούς κοινωνικούς ακτιβιστές, όλες τις πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της Αριστεράς, να συμπορευτούμε μαζί, για να συγκροτήσουμε, με ισοτιμία και σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός, μέσα από την κοινή δράση, ένα ενιαίο μέτωπο ενόψει των προσεχών κρίσιμων εξελίξεων. Στην κρίση υπάρχει μόνο μια απάντηση: η λαϊκή θέληση. Η πάλη των εργαζομένων μαζί με τη νεολαία. Η άμεση διεξαγωγή εκλογών. 

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚHΡYΞΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ 


Ζούμε σε έναν κόσμο κρίσης – Οφείλουμε να τον αλλάξουμε 

Ανάγκη Δημιουργίας Κίνησης Ενότητας και Αλλαγής 

Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Εποχές που απαιτούν τη δράση μας. Την ενωτική δράση. Χρειάζεται πίστη και αισιοδοξία στους ανθρώπους της καθημερινότητας και στον κοινό νου. Οι περισσότεροι πολίτες είναι έντιμοι, ταλαντούχοι, δραστήριοι. Ζουν από την εργασία τους. Διεκδικούν ένα καλύτερο ανθρώπινο δημοκρατικό αύριο. 

Η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και τα συστημικά προβλήματα που αυτό δημιουργεί και ο περιορισμός δικαιωμάτων και ελευθεριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων σ’ ολόκληρο τον κόσμο οδηγούν σε πολύπλευρη κρίση, σε περισσότερη κυριαρχία των αγορών, λιγότερη δημοκρατία και περισσότερη εμπορευματοποίηση. Η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, η ίδια η προσωπικότητα των πολιτών και ο σεβασμός της βρίσκονται συνεχώς υπό απειλή. Για την αντιμετώπισή της απαιτείται η διαμόρφωση όρων κοινωνικής αλληλεγγύης και ενός νέου ανθρωπισμού. 

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι μετανάστες που φιλοξενούνται στην πατρίδα μας, όλοι μαζί, βιώνουν σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες τις συνέπειες της βαρβαρότητας της κυβερνήσεως που εκλέχτηκε το 2009 με άλλες προεκλογικές εξαγγελίες. Της κυβέρνησης που υλοποιεί τις επιλογές της Δικτατορίας των Παγκόσμιων Χρηματοπιστωτικών Αγορών, της γερμανικής κυβέρνησης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δηλαδή της Τρόικας. Το κράτος πρόνοιας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι μισθοί και οι συντάξεις, τα δημόσια αγαθά και οι υπηρεσίες, οι θεσμικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας καθημερινά συρρικνώνονται, ενώ το Σύνταγμα της χώρας έχει υποκατασταθεί από αδιαφανείς συμφωνίες και συνθήκες με ποικίλα ονόματα (πρωτόκολλα, σχέδια, μνημόνια) που ποτέ δεν εγκρίθηκαν από το λαό. Η εθνική κυριαρχία έχει ουσιαστικά εκχωρηθεί στους διεθνείς τοκογλύφους και σε υπερεθνικά κέντρα. 

Το φεουδαρχικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η επανάληψη μιας κατά τα πρότυπα του ’89 συγκυβέρνησης δεν προμηνύει τίποτα το καλό για τον τόπο. Οι συμβιβασμοί ανάμεσα στις κυρίαρχες δυνάμεις του τόπου και την Τρόικα αποσκοπούν στο να αποτρέψουν να μιλήσει ο λαϊκός παράγοντας και δη η ψυχή του. Οι τελευταίες ημέρες έδειξαν ανάγλυφα ότι η κύρια προσπάθειά τους είναι να συγκαλύψουν την ουσία των συμφωνιών που έκαναν, των μέτρων που ετοιμάζουν. Τσακώνονται για να μη δουν οι πολίτες το τι πρόκειται να συμβεί εις βάρος τους. Εναντίον τους. Εναντίον όλων μας. 

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο πιστεύουμε ότι η πορεία προς την καταστροφή μπορεί να αναταχθεί με δράση και αντίσταση των κοινωνικών δυνάμεων, με την προώθηση μιας εναλλακτικής πολιτικής. Με την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων του μόχθου. Με τις αξίες της προόδου και τις δημοκρατικές αρχές οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα των προτάσεών μας. 

Οι θέσεις που ακολουθούν αποτελούν πρόταση διαλόγου, δράσης, αναζήτησης ενότητας όλων των προοδευτικών- ριζοσπαστικών δημοκρατικών δυνάμεων για τη διάσωση της Ελλάδας, της κοινωνίας, του πολίτη, της ελληνικής οικογένειας. 

Οι θέσεις που ακολουθούν ανταποκρίνονται στην απαίτηση συγκρότησης του ευρύτερου δυνατού μετώπου αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας ικανής να κυβερνήσει. 

Είμαστε μια Κίνηση Ενότητας με πολιτική συμμαχιών. Στο επίκεντρο της κίνησής μας βρίσκονται το Κοινωνικό Ζήτημα και ο Πατριωτισμός. Είμαστε μια κίνηση που ενωτικά παίρνει πρωτοβουλία ανασύνταξης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Μια Κίνηση που συγκρούεται με το μνημόνιο και τις νέες μνημονιακές πολιτικές, με το Κόμμα του Μνημονίου και τον Νέο Ραγιαδισμό. Μια κίνηση διαλόγου, ελευθερίας και δημοκρατίας. Με σχέδιο και πρόταση που θα εμπλουτίζεται με το διάλογο και την πείρα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ 


Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση 

Κρίση οικονομική με δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στα εισοδήματα, στην παραγωγική βάση της χώρας. 

Κρίση ταυτότητας και πολιτισμού. 

Κρίση αξιών. 

Κρίση πνευματική και ηθική. 

Κρίση πολιτική με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας. Το κατεστημένο οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Χρειάζεται να αναδειχτούν άλλες δυνάμεις. Νέες δυνάμεις. 

Απαιτούνται άμεσες ενέργειες. Τολμηρές. Αποφασιστικές. Δημοκρατικές και δίκαιες. 

Στο όνομα του δημόσιου χρέους, παραβιάζεται το Σύνταγμα. Υπονομεύεται η δημοκρατία. Εκχωρούνται σε τρίτους κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας. Παραδίδεται άνευ όρων εθνική κυριαρχία. 

Το χρέος είναι προϊόν της άδικης πολιτικής τους. Της εξάρτησης. Του συστήματος διαφθοράς που τους διασφάλιζε την κυριαρχία τους. Της υπερτιμολόγησης κρατικών προμηθειών. Πριν από όλα της έλλειψης επαρκούς αυτοδύναμης παραγωγικής βάσης. Υπάρχει άλλος δρόμος. Θα τον ανοίξουμε. Θα τον βαδίσουμε. 

Στο όνομα του δημόσιου χρέους καταρρέει η πραγματική οικονομία. Αποδιοργανώνονται οι κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Παραδίδεται η εθνική κυριαρχία. Πεθαίνει η Ελπίδα και εξαφανίζεται η Αισιοδοξία. 

Υπάρχει διέξοδος. Διέξοδος πολιτικά προοδευτική. Κοινωνικά δίκαιη. Διέξοδος από τους πολίτες και με τους πολίτες. Δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς τους πολίτες, ενάντια στους εργαζόμενους, με την κοινωνία γονατιστή και απελπισμένη. Υπάρχει μόνο η τυραννία της Τρόικας και των δανειστών. Της πολιτικής ίντριγκας και των ψευδών αντιπαραθέσεων του δικομματισμού. 

Σήμερα η Ελλάδα δεν κυβερνάται από τη Βουλή. Τον πρώτο λόγο έχουν οι Γερμανοί και οι Βρυξέλλες. Αυτοί καθορίζουν το ποιος θα κυβερνά και πώς. Άλλη πολιτική επέλεξε ο λαός, άλλη πολιτική εφαρμόζεται. Άλλη κυβέρνηση εξέλεξε, άλλη κυβέρνηση κυβερνά. Άλλους ψηφίζει και άλλοι κάνουν κουμάντο. 

Η Ελλάδα παραιτήθηκε από τα όπλα της στη διαπραγμάτευση. Αντί να τους κουνά το χαρτί της χρεοκοπίας υπό τον δικό της έλεγχο, αντί να χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα ως μέσο να επιβάλει καλύτερους όρους, αντί να διασυνδέσει το χρέος με την ανάπτυξη, παραδίδεται από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα στις ορέξεις τρίτων. Επιτρέπει να χρησιμοποιεί η Γερμανία τα διαπραγματευτικά της όπλα, ενάντια στην ίδια την πατρίδα μας. Να φοβίζουν το λαό με τη χρεοκοπία και τα δημοψηφίσματα στο όνομα του Νέου Ραγιαδισμού. Η Ελλάδα βαίνει προς μια ιστορικών διαστάσεων καταστροφή. 

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να αντισταθεί. Να ανοίξει άλλους δρόμους. 

Η Ελλάδα δακρύζει. Η νεολαία απειλείται με παραίτηση. Ο τόπος μελαγχολεί. Χρειάζεται Ελπίδα, Προσδοκία, Προοπτική. Αυτό είναι το καθήκον μας. 

Αντιμετώπιση του χρέους 


Δεν υπάρχει πρόβλημα, όσο μεγάλο και να είναι, που να μην μπορεί να το αντιμετωπίσει ένας ενωμένος λαός. Ένας λαός με εμπιστοσύνη και γνώση. Με πάθος και ελπίδα. 

Μπορούμε και πρέπει να βγούμε από την κρίση. Οι συμφωνίες της κυβέρνησης εξυπηρετούν τους δανειστές και όχι την Ελλάδα. Εκχωρούν σε τρίτους το δικαίωμα που κατείχε η χώρα να κάνει εκείνη το κούρεμα που τη συνέφερε. Μεταφέρει το χρέος από το ελληνικό δίκαιο στο αγγλικό, ουσιαστικά στο δίκαιο των πιστωτών. Παραδίδει τις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων στις ορέξεις πολυεθνικών συγκροτημάτων. Δωρίζει τον ελληνικό ορυκτό πλούτο και τη δημόσια περιουσία σε αυτούς. Αυτές τις συμφωνίες δεν θα τις αποδεχτούμε. 

Θα διαπραγματευτούμε σκληρά. Θα επιβάλουμε την αναγνώριση ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό. Ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς την Ελλάδα και ενάντια στην Ελλάδα. 

Η αντίσταση του ελληνικού λαού μπορεί να συνεγείρει τις κοινωνικές δυνάμεις της Ευρώπης, ώστε να αναγκάσει τις συντηρητικές δυνάμεις σε υποχώρηση. 

Μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρήματα, δάνεια και επενδύσεις από πολλές πηγές. Με θάρρος και χωρίς δογματισμούς. Η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια από τις αναδυόμενες αγορές. Η κυβέρνηση, επιτέλους, θα πρέπει να πάψει να ομιλεί περιφρονητικά για αυτές. Οι ύβρεις τις κυβέρνησης και της διαπλοκής απέναντι σε τέτοιες προτάσεις αποδείχτηκαν κοντόφθαλμες. Σήμερα, επίσημα, η ίδια η Ε.Ε. αναζητεί τέτοια στήριξη. 

Θα συμβάλλουμε στην προώθηση των εξαγωγών και της οικονομικής ειδίκευσης της χώρας. 

Μία νέα συμφωνία με τους δανειστές θα διασυνδέσει την αποπληρωμή του νόμιμου χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Και το πιο νόμιμο δάνειο δεν μπορεί να πληρώνεται με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ύφεση. 

Επιβάλλουμε το συμψηφισμό των νόμιμων δανείων με τα πιστοποιημένα χρέη εταίρων μας έναντι της Ελλάδας. 

Το ποιο είναι νόμιμο και ποιο δεν είναι θα το κρίνει μια δημοκρατικά συγκροτημένη διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους. 

Προωθούμε πρακτικά ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα στηρίζεται στην ενότητα του λαού. Σε νέες άφθαρτες πολιτικές δυνάμεις και προγράμματα. Που θα συγκροτεί νέους οικονομικούς θεσμούς κοινωνικής ευθύνης και θα αξιοποιεί σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχοντες. Το σχέδιο αυτό θα ανατρέψει την πορεία ύφεσης. Θα ενισχύσει το ΑΕΠ και μ' αυτό τον τρόπο θα περιορίσει τα ποσοστά των ελλειμμάτων και του χρέους. 

Προτάσσουμε την ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει αύριο. Μόνο με σταθερή ανάπτυξη θα πληρωθεί οτιδήποτε. 

Για την ανάπτυξη απαιτείται να κινείται σχεδιασμένα, με ταχύτητα το ΕΣΠΑ. 

Να διασφαλίζεται ένα επιθετικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που θα παρακινεί και τις ιδιωτικές. 

Να φορολογηθεί το μεγάλο εισόδημα και η μεγάλη ιδιοκτησία, ανεξαρτήτως των νομικών της μορφών. Να μπει τάξη στην φορολόγηση των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων. Να ανατραπεί η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων με την επιβάρυνση των πρώτων. 

Κύριος μοχλός εξόδου από την κρίση είναι οι επενδύσεις σε τομείς που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Κλειδιά είναι η παιδεία, η έρευνα, οι επενδύσεις σε σύγχρονους τομείς όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες. 

Οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να εξαιρεθούν από κάθε διαδικασία σχετιζόμενη με χρέη και ελλείμματα. 

Ο ρόλος του κράτους δεν είναι να εξυπηρετεί πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή. Ο ρόλος του είναι να λειτουργεί ως φορέας δημοκρατικού σχεδιασμού στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με ρυθμιστικές και αναπτυξιακές λειτουργίες. Που προτάσσει το κοινό όφελος και την παραγωγή αποτελεσματικών δημόσιων αγαθών. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να δανείζει τα κράτη μέλη με 1%-1,5%, όπως κάνει για τις τράπεζες. Οφείλει να πάψει να κερδοσκοπεί εις βάρος της χώρας απαιτώντας να πληρωθεί στο ακέραιο για τα ομόλογα που αγόραζε συχνά και στο 50% της ονομαστικής αξίας τους. 

Απαιτείται να διαγράψουμε το παράνομο χρέος. Να αγοραστεί το υπόλοιπο με τις τιμές της αγοράς σήμερα σε διασύνδεση με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. 

Η χώρα διεκδικεί στην ΕΕ τα δίκαιά της ενάντια σε εκείνους που παραβιάζουν τις συνθήκες και δημιουργούν διευθυντήρια. Η χώρα διαθέτει διαπραγματευτικά όπλα και οφείλει να τα χρησιμοποιήσει. Ή θα λύσουμε όλοι μαζί στην Ε.Ε. τα προβλήματα, ή θα πέσουνε μαζί με τα δικά μας ΟΧΙ. 

Να το γνωρίζουν: Δεν υποτασσόμαστε στους δανειστές μας. Δεν φεύγουμε από την Ε.Ε. και δεν εγκαταλείπουμε τα όπλα της αρνησικυρίας και των συμμαχιών ενάντια στους δανειστές. Των συμμαχιών των κρατών με ελλείμματα. Των χωρών του Νότου. Των μικρομεσαίων κρατών-μελών της Ε.Ε. Μακριά από εμάς οι τυχοδιωκτισμοί των δήθεν εύκολων λύσεων. Αξιοποιούμε το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο διεκδικώντας με όλα τα μέσα, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, τις εξισορροπητικές και μεταβιβαστικές δημοσιονομικές και νομισματικές λειτουργίες. Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία και τις μεθόδους. Μένουμε σήμερα στην Ε.Ε. για να παλέψουμε και όχι για να υποταχτούμε. Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία και μεθόδους που δικαιούμαστε: από το βέτο μέχρι τις συμμαχίες του Νότου και των μικρών και μεσαίων κρατών. Δεν έχουμε δογματισμούς έναντι οποιασδήποτε επιλογής θεωρήσουμε απαραίτητη. 

Η χώρα οφείλει να αποκτήσει κυβέρνηση που δεν θα παπαγαλίζει τα επιχειρήματα των δανειστών προκειμένου να εκφοβίζει το λαό. Μια κυβέρνηση που θα τα αντικρούει με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Απαίτηση και υπόσχεση μαζί είναι η δίκαιη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση προς πάσα κατεύθυνση. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. 

Η έξοδος από την οικονομική κρίση, απαιτεί υπέρβαση της πολιτικής κρίσης. Η πολιτική πρέπει να γίνει μοχλός για αλλαγή πορείας. 

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από διαφορετική πολιτική, καινούργιες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα. 

Έχει ανάγκη από μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός μεγάλου τρίτου πόλου των δημοκρατικών προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων. 

Δημιουργούμε τη συμμαχία των εργαζομένων, των μισθωτών και συνταξιούχων, των αποκλεισμένων, των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, των δυναμικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Των ταλαντούχων και δυναμικών πολιτών, πριν από όλα των νέων που υποφέρουν από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικής, την υποαπασχόληση και την ετεροαπασχόληση, που παράγει η ελληνική κοινωνία, με στόχο την απελευθέρωση από την φτώχεια, την ανεργία, την ξενιτιά, το περιθώριο. Σε αυτή τη μεγάλη δυναμική και κοινωνικά δίκαιη συμμαχία κτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Εκεί βρίσκεται η δύναμή της. Από εκεί εξορμά για τη μάχη του Σήμερα και του Αύριο. Από εκεί αντικρίζουμε το μέλλον αισιόδοξα και μαχητικά. 

Είμαστε μια δύναμη ενότητας. Έτοιμη να συμβάλει στη συνεργασία όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων. 

Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. 

Δεν πάει άλλο 

Χρειάζεται αλλαγή πορείας 

Χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, άλλες πολιτικές. 

Οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στην εξελισσόμενη διεθνή κρίση. 

Βρίσκονται ειδικότερα στην αδυναμία και την ανικανότητα της σημερινής Ε.Ε. να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά προς όφελος των λαών της Ευρώπης, αντί των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Η επιδείνωση της κρίσης είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι διαχειριστές της εξόδου μας από αυτήν είναι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες δομές, την ίδια διαπλοκή, αυτά δηλαδή που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Έτσι παραμένουν στο απυρόβλητο τα μεγάλα συμφέροντα, οι προνομιακές ρυθμίσεις, η τοκογλυφία, η φοροκλοπή και η φοροδιαφυγή. Όλοι αυτοί που αποτελούν το κόμμα του Μνημονίου. 

Ανέγγιχτα συνεχίζουν να δρουν τα καρτέλ και να ενισχύεται «παράδοξα» η ολιγοπωλιακή θέση των μεγάλων ομίλων. 

Διαλύοντας τη μικρομεσαία επιχείρηση, καταστρέφοντας τους νέους επιχειρηματίες, κάθε νέα πρωτοβουλία, απομυζώντας τους καταναλωτές. Απαιτείται ένας κατά μέτωπο πόλεμος κατά των καρτέλ που συντηρούν την ακρίβεια και του κόστους ζωής. 

Το Κόμμα του Μνημονίου επιδιώκει να εμφανίσει ως εχθρό της πατρίδας τους πολίτες, κυρίως τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους. 

Να διασπάσει την κοινωνία. Να βάλει δηλητήριο στις σχέσεις των Ελλήνων. Να αντιπαραθέσει τις ανάγκες επιβίωσης της μιας κοινωνικής ομάδας έναντι της άλλης. Έτσι, όμως, αντί η πολιτική να ξεμπλοκάρει την οικονομική κρίση, γίνεται τροφοδότης της. Έτσι φαίνεται να υπάρχουν ανάμεσα στους κυβερνώντες άτομα που αντιπαθούν ό,τι εθνικό, πατριωτικό, λαϊκό. 

Η αντίσταση απέναντι σε αυτή την πολιτική είναι μέχρι σήμερα ανεπαρκής. 

Πέρα της συστηματικής προσπάθειας παραπληροφόρησης, η έλλειψη διαλόγου και κοινής δράσης των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων είναι μια βασική αιτία αυτής της αδυναμίας. 

Είναι ανάγκη η οργάνωση ενός κοινωνικού μετώπου των μισθωτών, των ανθρώπων του μόχθου, των πιο ταλαντούχων, των πιο δυναμικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. 

Η πρόσβαση σε ποιοτικά αγαθά της υγείας και της παιδείας χωρίς όρους, η αξιοπρεπής στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και η εξασφάλιση ίσων δυνατοτήτων στο αυτό σημείο κίνησης όλων των νέων ανθρώπων χωρίς η εξέλιξη τους να συναρτάται από την οικονομική και κοινωνική τους θέση αποτελούν αδιαπραγμάτευτες πολιτικές μας επιλογές. 

Η δημιουργία σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε τόπο εργασίας και μόρφωσης, σε κάθε σημείο του δημόσιου-κοινωνικού χώρου συλλογικής δημιουργίας, δικτύων αλληλεγγύης, μάχης, πρότασης, ελπίδας. 

Μέτωπο αντίστασης, αλλά και πορείας εναλλακτικών δημοκρατικών δρόμων για τη χώρα. 

Μέτωπο ενάντια στο φόβο, τη νέα φτώχεια, την απαισιοδοξία, τη μιζέρια, την ανοχή και συνενοχή. 

Αντιπαλεύουμε την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που υπονομεύει τα συστήματα κοινωνικής προστασίας με βίαιες μεταρρυθμίσεις και που υπονομεύει το μέλλον των γενεών που έρχονται. Δεσμευόμαστε: Το επαίσχυντο «Μνημόνιο» θα καταργηθεί. Το τερατώδες «Μεσοπρόθεσμο» θα ακυρωθεί. Η κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική νoμιμοποίηση να τα αποφασίσει. Η εθνική αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η εθνική κυριαρχία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. 

Επαναφέρουμε στο κέντρο της προσοχής της κοινωνίας αξίες και αρχές. Αυτές μας οδηγούν. Αυτές μας ενώνουν. 

Μπορούμε – Οφείλουμε – Πράττουμε. 
Ο κόσμος αλλάζει - Η Ευρώπη υποχωρεί 

Ο κόσμος αλλάζει. Η ισχύς της Δύσης υποχωρεί, ιδιαίτερα εκείνη της Ε.Ε. Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου. Καμιά παγκόσμια στρατηγική ενέργεια δεν μπορεί να γίνει ενάντιά τους, αλλά και εκείνες δεν μπορούν να επιβάλουν τίποτα, πλέον, ενάντια σε άλλους. Η ισχύς των νέων δυνάμεων αυξάνει συνεχώς. Η ενίσχυσή τους μεγαλώνει τα περιθώρια για τη χώρα μας να κινηθεί με βάση τα δικά της συμφέροντα ως χώρα ευρωπαϊκή, αλλά και ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις νέες δυνάμεις με τις οποίες τη συνδέουν πολιτισμικοί και ιστορικοί δεσμοί. 

Αυξάνονται οι δυνατότητες για την Ελλάδα να αξιοποιήσει στο νέο περιβάλλον τις αντιθέσεις ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, αλλά και στο εσωτερικό της Ε.Ε. Υπάρχει ανάγκη στήριξης σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και διεθνώς, ιδιαίτερα τώρα στην εποχή των Μνημονίων και της κρίσης. 

Αυξάνεται η δυνατότητα προώθησης ειρηνικών σχέσεων και επίλυσης προβλημάτων με γείτονες στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ιστορικών παραδόσεων. Διασφάλισης της ελληνικής ΑΟΖ και άμεσης αξιοποίησής των πόρων που βρίσκονται σε αυτήν. Ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι προς την Ευρώπη αποτελούν για τη χώρα μας και πρόκληση και ευκαιρία. 

Αυξάνεται η δυνατότητα και η υποχρέωση, ταυτόχρονα, αποφασιστικής συμβολής στη λύση του Κυπριακού, με βάση το δίκαιο και την διεθνή νομιμότητα. Οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μια κοινά αποδεκτή ονομασία της πΓΔΜ, που να αναιρεί διεκδικήσεις και αλυτρωτισμούς. Διασφάλισης όρων συνεργασίας με όλες τις Βαλκανικές χώρες και κατοχύρωσης της ειρήνης με όχημα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά αποτελούν συστατικά ενός σύγχρονου και απαλλαγμένου από εθνικιστικές ψυχώσεις πατριωτισμού στον οποίο και θα επιμείνουμε. Θα επιμείνουμε άγρυπνοι μπροστά στις αλλαγές στην Ν.Α. Μεσόγειο και απέναντι σε δυνάμεις που επιθυμούν να αποτρέψουν τα μεγάλα οφέλη που μπορεί να έχει ο ελληνισμός από τον πλούτο του στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας. 

Ο κόσμος αλλάζει. Αυξάνονται τα περιθώρια και η απαίτηση για μια ουσιαστική, ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα γίνεται η γέφυρα της Ε.Ε. με τις αναδυόμενες δυνάμεις. Γίνεται δύναμη που ενισχύει την πολυμέρεια στον σημερινό κόσμο. 

Η διεθνής κρίση σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση των αναδυόμενων αγορών οδηγεί σε καινούργιες ευκαιρίες για την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα βαθαίνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, επηρεάζει δραματικά την απασχόληση. 

Οδηγεί το κοινωνικό κράτος σε πλήρη υποχώρηση. Αναδεικνύει και πάλι τα μεγάλα προβλήματα της δημοκρατίας και των θεσμών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε δραματική υποχώρηση. 

Ως μόνη λύση έχει επικρατήσει η επιβολή περιοριστικών πολιτικών, με αποτέλεσμα το σύνολο των ευρωπαϊκών κατακτήσεων στον κοινωνικό και δημοκρατικό τομέα να αμφισβητείται. Το περίφημο κοινωνικό μοντέλο καταλύεται και η απόκλιση μεταξύ των κρατών-μελών γίνεται η κυρίαρχη ροπή. Ταυτόχρονα, τα θεσμικά όργανα υποβαθμίζονται ραγδαία. Αντί αυτών έχουμε την παραθεσμική, πλέον, λειτουργία των κυρίαρχων οικονομικά κρατών και συμφερόντων. Στην Ε.Ε. κυριαρχεί το υπό τη Γερμανία διευθυντήριο. Καταστρατηγούνται τα θεμέλια δημιουργίας της. Πριν από όλα η ισότητα των κρατών-μελών της. Η ισότητα των πολιτών. Σήμερα επιβάλλουν την ανισότητα της οικονομικής ισχύος. Αυτά όλα βαθαίνουν την κρίση. 

Η Ε.Ε. είναι ένας μηχανισμός που είναι πολιτικά και κοινωνικά ανολοκλήρωτος. Παραδομένος στις αγορές και τα χρηματοπιστωτικά κεφάλαια. Χρειάζονται αλλαγές πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της. Νέων συμμαχιών. Μια τέτοια στρατηγική επιτρέπει στην πορεία τις νέες διαπραγματεύσεις, διαφορετικές πολιτικές, καινούργια αρχιτεκτονική για την ίδια την Ευρώπη. 

Αντί να βαδίζει η Ευρώπη σε μια μεγάλη δημοκρατική κοινωνικά δίκαιη ομοσπονδία, βαδίζει σε μια αυτοκρατορία διαβαθμισμένων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων λαών, κρατών και πολιτών. Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες της περιφέρειας είναι ανάγκη να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες στην Ε.Ε., όπως: 

- Τη διαμόρφωση από την Ελλάδα και τους συμμάχους της μιας ευρωπαϊκής πολιτικής στους άξονες: δημοκρατική, κοινωνική, δίκαιη, ομοσπονδιακή με θεσμικό «εξοπλισμό» Ε.Ε., χωρίς διευθυντήρια. 

- Την αποτροπή της μετεξέλιξης της Ε.Ε. σε μια Ένωση τιμωρίας και πειθαρχίας. Διεκδικούμε και παλεύουμε για μια Ευρώπη των κοινωνικών κρατών και της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

- Την αποκατάσταση της αρχής της ισοτιμίας των κρατών- μελών της Ε.Ε. που παραβιάζεται άμεσα από τους εκπροσώπους των δανειστών. 

- Τη συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για συνολική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Διαγραφή χρεών στις υπερχρεωμένες χώρες, επανακεφαλαιοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, αλλαγή των όρων λειτουργίας της ΕΚΤ, αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο θεμέλιο του ευρώ στη θέση του παρόντος μονεταριστικού και νεοφιλελεύθερου θεμελίου που μετατρέπει το ευρώ σε φυλακή των λαών της Ευρώπης. 

Κράτος, κρίση και εθνική κυριαρχία 


Στον κόσμο που αλλάζει, ο ρόλος του εθνικού κράτους παραμένει κομβικός. Προκειμένου το ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει αλλαγές και απαιτήσεις καιρών πρέπει να τροποποιήσει τις λειτουργίες του. 

- Το ελληνικό κράτος δεν είναι μεγάλο. Είναι το τρίτο μικρότερο της Ευρωζώνης! Το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι είναι ασύμμετρο και υποταγμένο στα μεγάλα συμφέροντα. Έχει οικοδομηθεί κατά τις επιθυμίες τους και τη «λογική» του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Οι μεγάλες αδυναμίες του είναι προϊόν εκείνων που το έστησαν και το εκμεταλλεύτηκαν. Με ανεπάρκεια εξειδίκευσης, δυνατοτήτων και ικανοτήτων. Υπανάπτυκτο σε τομείς άμεσης ανάγκης για το μέλλον της χώρας. Υπεραναπτυγμένο σε τομείς ξεπερασμένους. Χρειάζεται αναδιάρθρωση και όχι διάλυση. 

- Σήμερα εκείνο που συμβαίνει είναι ότι συρρικνώνεται το κοινωνικό κράτος το οποίο, για εμάς, αποτελεί θεμελιακή παραγωγική επένδυση. Παρακάμπτεται το κράτος δικαίου. Αντίθετα, αυξάνει το αντιπαραγωγικό κατασταλτικό κράτος και ο κρατικός αυταρχισμός. 

- Τα επεισόδια απελπισμένων πολιτών, αλλά και θυμωμένων πληθαίνουν. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απολυτοποιήσει τη σημασία ακραίων και πράγματι καταδικαστέων φαινομένων δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι πηγή των προβλημάτων είναι η δική της πολιτική. Η μη επαρκής λειτουργία της δημοκρατίας. Τα αδιέξοδα που δημιουργεί με την αντικοινωνική της πολιτική. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι οι εκλογές είναι ο πιο ασφαλής μοχλός προστασίας της κοινωνίας, έκφρασης της λαϊκής θέλησης. 

Υπερασπιζόμαστε την πραγματοποίηση των πιο ριζικών δημοκρατικών αλλαγών στο κράτος με τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση. Ενάντια στα συστήματα εξυπηρέτησης των κομμάτων και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών. Αυτό το κράτος το έφτιαξαν οι δυνάμεις της διαπλοκής και του δικομματισμού. Το έφτιαξαν γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό. Με λειτουργίες που καταδυναστεύουν τον πολίτη. Δεν είναι δικό μας. Ούτε της πλειοψηφίας των δημόσιων υπαλλήλων. 

Προτείνουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της σπατάλης, της διαφθοράς, της διαπλοκής, την υπεράσπιση των κοινωνικών δομών. 

Θέλουμε ένα κράτος δημοκρατικό. Με δημοκρατικές σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία. Με στρατό που θα τον αντιμετωπίζει η πολιτεία δημοκρατικά και το έργο του θα είναι η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της χώρας και μόνο. Εργαζόμαστε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο κράτος, αλλά και για την εκ μέρους τους εμπέδωση μιας δημοκρατικής συμπεριφοράς ευθύνης απέναντι στον πολίτη και τις ανάγκες ανάπτυξης της κοινωνίας. 

Προκειμένου να γίνουν όλα τα πιο πάνω, απαιτείται η στερέωση και ενδυνάμωση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Δεν θα αφήσουμε η χώρα να γίνει μια γεωοικονομική αποικία αγορών και των ισχυρών της Ε.Ε. 

Ο περιορισμός της κυριαρχίας αποτελεί παραβίαση ιδρυτικών συνθηκών της Ε.Ε. και παράκαμψη της δημοκρατίας. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται. 

Ενίσχυση της Δημοκρατίας και των Θεσμών 

Θεμέλιο της κίνησής μας είναι η προάσπιση και ο εμπλουτισμός της δημοκρατίας, της δημοκρατικής διαδικασίας, των δημοκρατικών θεσμών και του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου. 

Εντείνεται κάθε μέρα και κάθε στιγμή, με τη λήψη κάθε μέτρου, η κρίση αντιπροσώπευσης. Υπονομεύεται η ίδια η λαϊκή κυριαρχία. Το Κόμμα του Μνημονίου θέλει να την εξοβελίσει από τη χώρα. 

Η δημοκρατία κινδυνεύει από προσπάθειες εκτροπής και επιβολής αυταρχικών μέτρων στο όνομα των όποιων επιμέρους γεγονότων αρνητικής εκδήλωσης του θυμού του λαού. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τις αυθόρμητες εκδηλώσεις του λαού. Κινδυνεύει από εκείνους που με την πρακτική τους υπονομεύουν τους θεσμούς και γεννάνε επιθετικές διαθέσεις. Κινδυνεύει από εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν το θυμό του λαού ενάντια στο φεουδαρχικό πολιτικό σύστημα και τους φεουδάρχες πολιτικούς σε εχθρότητα προς τους θεσμούς και τη δημοκρατία. 

Για αυτό υπογραμμίζουμε: Η λύση βρίσκεται στις εκλογές. Με δίκαιο και δημοκρατικό, αναλογικό, εκλογικό νόμο. Ενάντια σε αυτούς που φοβούνται τη δημοκρατία γιατί τους αρέσει να κυβερνάνε σαν μαριονέτες της Τρόικας, της διεθνούς επιτροπείας, των Ευρωπαίων ελεγκτών. Η λύση βρίσκεται στην επίδειξη υπευθυνότητας από τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η λύση βρίσκεται στην εμπέδωση της δημοκρατικής συνείδησης στους μηχανισμούς που κάποιοι τους χρησιμοποιούν για την καταστολή και όχι για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προάσπιση της χώρας. 

Η δημοκρατία κινδυνεύει από εκείνους που παριστάνουν τους ειδικούς και επιδιώκουν να αφήσουν την κοινή γνώμη χωρίς επαρκείς πληροφορίες. Που θεωρούν ότι «οι ειδικοί θεσμοί» και τα «ειδικά συμφέροντα» είναι οι μόνοι που μπορούν να γνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα κοινά. 

Η δημοκρατία κινδυνεύει από το φεουδαρχικό πολιτικό σύστημα. Τους αιώνιους υπουργούς. Τους πολιτικούς με «κληρονομικά δικαιώματα». Με τα ΜΜΕ που επιλέγουν εκείνους που τους υπηρετούν. Η δημοκρατία κινδυνεύει από τις πελατειακές πυραμίδες που υποδύονται το ρόλο των «πολιτικών κομμάτων». Το πολίτευμα αλλοιώνεται στην πράξη, εξαιτίας της έλλειψης εσωκομματικής δημοκρατίας στα μεγάλα κόμματα. 

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδειξαν πόσο κενή είναι η κυρίαρχη πολιτική. Δεν είναι σε θέση να λύσει τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα, οι τακτικισμοί, ο εξυπνακισμός χωρίς περιεχόμενο. 

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα δημοκρατίας είναι το ότι καταργείται κάθε μέρα και με τη λήψη κάθε καινούργιου μέτρου η συγκροτημένη δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη και υλοποίηση απόφασης για ζωτικές ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών. Είναι ολοφάνερο ότι η έλευση του Δ.Ν.Τ., της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί το μηχανισμό πίσω από τον οποίο κρύβονται τα συμφέροντα των ξένων τραπεζών και της ελληνικής διαπλοκής, ενώ έχει ουσιαστικά καταργηθεί στα μεγάλα σοβαρά ζητήματα κάθε ίχνος δημοκρατίας 

Απαιτείται να αυξήσουμε τις δημοκρατικές δομές και μεθόδους επίλυσης προβλημάτων, αλλά και τα αντίβαρα ελέγχου και περιορισμού της εξουσίας. 

Να συνενώσουμε την άμεση δημοκρατία με την αντιπροσωπευτική. Αυξάνοντας τη λαϊκή συμμετοχή, τις λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες, τους ελέγχους και τα αντίβαρα στην εξουσία. Να προασπίσουμε τις διαδικασίες της άμεσης δημοκρατίας από εκείνους που τη φθείρουν με παιχνίδια εξουσίας, στοχεύοντας να αντιπαραθέσουν την άμεση δημοκρατία στις εκλογές που επείγεται η πραγματοποίησή τους. 

Να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία αδέσμευτων και μαχητικών συνδικάτων, σωματείων, ενώσεων. Μακριά από εργοδοσία και γραφειοκρατικά συμφέροντα 

Να αγωνιστούμε για μια δημοκρατική αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. 

Στήριξη ενός μεγάλου κινήματος πολιτισμού, πολιτιστικής αναγέννησης και ισχυροποίησης της πολιτισμικής ταυτότητας 

Η χώρα αναζητεί, μέσα στην κρίση της, την ταυτότητά της. Η δημιουργική συγκρότηση και η ανάπτυξη της πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας απαιτούν αξιοποίηση όλων των παραδόσεων, αξιοποίηση επίσης ολόκληρης της πολιτιστικής κληρονομιάς και εξασφάλιση της στήριξης και της ανάπτυξης του έργου των ανθρώπων των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. 

Η υπέρβαση των κρίσεων στην Ελλάδα απαιτεί πολιτιστική αναγέννηση σε ολόκληρη τη χώρα και πολιτιστική επανάσταση απέναντι σε νοοτροπίες και συνήθειες που δεν συνάδουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις και προσδοκίες των πολιτών. 

Ο πολιτισμός είναι ο μοχλός υπέρβασης της πνευματικής και ηθικής κρίσης και εμπλουτισμού των ελληνικών αξιών και των αρχών μας. Ταυτόχρονα, αποτελεί για τη χώρα και μια μεγάλη, εν δυνάμει, παραγωγική βιομηχανία. 

Στηρίζουμε όλες τις μορφές και δράσεις των κοινωνικών δικτύων. Παλεύουμε για την ελεύθερη και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Για την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους. Εμποδίζουμε κάθε σκέψη και πρακτική περιορισμού τους. 

Στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που αποτελεί πηγή ψυχικής και σωματικής υγείας. Πεδίο διαπαιδαγώγησης στην άμιλλα και στη συντροφικότητα. Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ κράτους, παρακράτους και επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αποδίδουμε και πάλι την αυτονομία του έναντι σε διαπλεκόμενα συμφέροντα και παράγκες. 

Υπεράσπιση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων 

Η προάσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων αποτελεί βασικό άξονα των κοινωνικών αγώνων. 

Οφείλουμε να εμπλουτίσουμε τα αιτήματα, τα κοινωνικά δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Δίπλα στην υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων θέτουμε και την προάσπιση των συλλογικών δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. 

Απορρίπτουμε τη λογική ότι όλα, ακόμα και το Σύνταγμα, πρέπει να «προσαρμοστούν» στις απαιτήσεις των δανειστών. 

Δίνουμε μάχη ενάντια στην ανακατανομή πλούτου και εισοδήματος από την Ελλάδα και τους Έλληνες στους «έξω» και στο εσωτερικό από το λαό στους πλουσίους. 

Η αμοιβή της εργασίας αποτελεί για εμάς πρώτιστη οικονομική αξία. Αποτελεί βάση αύξησης της ζήτησης. Κινητήριο μοχλό της οικονομίας και των παραγωγικών επενδύσεων. Το πρότυπο της πλήρους και ασφαλισμένης απασχόλησης διαπνέει όλα τα εργασιακά συστήματα, δημόσια και ιδιωτικά, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, εδραιώνει τα υποσυστήματα του Κοινωνικού Κράτους και δημιουργεί προστιθέμενη κοινωνική και εργασιακή αξία, με άμεση συνέπεια την αναβάθμιση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Η αλληλεγγύη των γενεών συναρτάται με την αλληλεγγύη των τάξεων σε ένα κοινωνικό σύστημα, όπου η ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής έχει όρια την κοινωνική ωφελιμότητα, την κυριαρχία της δημοκρατικής λειτουργίας του Δρώντος Λαού και τις αρμοδιότητες της δημόσιας και κοινωνικής οικονομίας. Η επαναρτίωση των λεηλατημένων αποθεματικών του Ασφαλιστικού Συστήματος πρέπει να γίνει με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επιστροφής από αυτούς που τα εκμεταλλεύτηκαν, με την προοπτική να θεσπιστεί ένας ευέλικτος θεσμός αυτοδιαχειριζόμενης αξιοποίησής τους, που -μεταξύ των άλλων- θα δημιουργήσει και μια αυτόνομη Τράπεζα Υγείας, Ασφάλισης και Στέγασης. 

Εκποίηση και ανισότητα 

Ο δημόσιος πλούτος της χώρας εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί και σε αδυναμία του κράτους να προστατεύει και να παρέχει κρίσιμα κοινωνικά αγαθά. Σε ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Απορρίπτουμε την ανισότητα που πέρα των άλλων είναι παράγοντας επιτάχυνσης και εμβάθυνσης της κρίσης. 

Υπερασπιζόμαστε τα κοινωνικά αγαθά και την πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτά. 

Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί μοχλό υπέρβασης της κρίσης. 

Υπερασπιζόμαστε τον ορυκτό πλούτο της χώρας, τον οποία θέλουν να υφαρπάξουν οι «ανήσυχοι» βιομήχανοι της Κεντρικής Ευρώπης. Ο πλούτος αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι δηλώνεται από την κυβέρνηση. Η κάθετη αξιοποίησή του θα δυναμώσει τη συνολική παραγωγική βάση της χώρας και θα ενισχύσει τις εξαγωγές. 

Προστασία της εργασίας και των εισοδημάτων 


Η κατοχύρωση όρων ασφάλειας και σταθερότητας για όλους εκείνους που έχουν ήδη κάποια εργασία. 

Η δημιουργία προϋποθέσεων ένταξης των νέων εργαζομένων. στην αγορά εργασίας και την απασχόληση. 

Η επανένταξη εκείνων που για οποιονδήποτε λόγο έχασαν τη δουλειά τους. 

Η αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Η θέσπιση εργονομικών μεθόδων που θα αξιοποιούν την εφευρετικότητα, την επινοητικότητα, τη διαδικτυακή ενεργοποίηση, την ομαδικότητα και τη φιλοδοξία της νεανικής εργατικής δύναμης. 

Η γενικευμένη εξασφάλιση του αισθήματος δικαιοσύνης και ασφάλειας μετά την έξοδο από την παραγωγική δραστηριότητα στα πλαίσια ενός κοινωνικά δίκαιου, σταθερού και μη απειλούμενου συνταξιοδοτικού καθεστώτος , 

όλα αυτά βρίσκονται στο κέντρο των ενδιαφερόντων μας. 

Όπως επίσης: Η καθιέρωση κατώτατου μισθού και συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας. Οι αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες και φοροκλέπτες και η τιμωρία των επίορκων. Η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, ιδιαίτερα του πολιτικού και της παραοικονομίας. 

Η προστασία του πολίτη από το συνδυασμό ύφεσης και αύξησης των τιμών. Άμεσα λαμβάνονται μέτρα ενάντια στα καρτέλ, καθώς και στη λαθρεμπορία τσιγάρων, ποτών και βενζίνης. 

Οι μειώσεις του ΦΠΑ- απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα- η αναπροσαρμογή δανείων και των υποχρεώσεων των πολιτών βάσει των μειώσεων εισοδημάτων που έχουν υποστεί. 

Ανάπτυξη με σχέδιο και προοπτική 

Προϋπόθεση για να υπάρξει μια νέα πορεία ανάπτυξης της χώρας, είναι να υπάρξουν πολιτικές αλλαγές. Να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις σε βάρος των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων. Να ενισχυθεί η κίνηση ενότητας. Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συμμαχίες με τις δυνάμεις της Αριστεράς. 

Η αλλαγή των συσχετισμών θα επιτρέψει την ανάδειξη νέων κοινωνικών θεσμών οικονομικής ανάπτυξης. Η φθορά των συνδικάτων, των συνεταιρισμών, της ΤΑ, αποτελεί πλήγμα για ένα μέτωπο ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Ελλάδας. Με διάλογο και επεξεργασίες, με την αξιοποίηση της ελληνικής και διεθνούς πείρας οφείλουμε να βρούμε εκείνους τους κοινωνικούς θεσμούς που θα στηρίξουν μια ισχυρή ανάπτυξη, μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. 

Σε αυτά τα πλαίσια, επείγει να συγκροτηθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης με δύο άξονες. Συστατικό της, ο προσδιορισμός του τι Ελλάδα επιδιώκουμε για τον 21ο αιώνα. 

α) Ο ένας, ο άμεσος άξονας, είναι εκείνος της κάθετης και σχεδιασμένης αξιοποίησης του τουριστικού τομέα και της ελληνικής ναυτιλίας, του ορυκτού πλούτου και της αγροτικής παραγωγής με νέα μοντέλα κοινωνικής παρέμβασης, που μπορούν να αναδειχθούν συγκριτικό μας πλεονέκτημα εν όψει της διατροφικής κρίσης, της αποκατάστασης της δυναμικής στον κλάδο της οικοδομής. Της ενίσχυσης της μεταποίησης. Της έρευνας και της αξιοποίησης του νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας. 

Με στοχευμένες επενδύσεις που θα διασφαλίσουν πως όταν η Ελλάδα θα εξέλθει από την κρίση θα διαθέτει μια ακόμα σχετικά μικρή, αλλά αποφασιστικής σημασίας καινούργια παραγωγική βάση, σε τομείς όπως η ιατρική τεχνολογία, τα νέα υλικά, η βιογενετική και η βιοτεχνολογία, η νανοτεχνολογία. 

Συνδυασμένα με μέτρα φορολογικά, που να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Ταυτόχρονα, διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και την άμεση επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου με όλα τα μέσα που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο. 

Σχεδιάζουμε και καλούμε προς αξιοποίηση το ελληνικό δυναμικό σε ανθρώπους, εμπειρίες, γνώσεις και κεφάλαια παντού στον κόσμο. 

β) Ο δεύτερος άξονας αφορά τη μελλοντική ειδίκευση της χώρας. 

Θαρραλέες μεγάλες επενδύσεις σε σύγχρονους κλάδους οικονομίας, με στόχο να ειδικευτεί η χώρα στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Να διευρύνει αποφασιστικά την υλικοτεχνική της βάση σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ειδίκευσης (άρα και καλοπληρωμένης) εργασίας. Να κτυπηθεί χωρίς «ναι μεν αλλά» η μαύρη (παρά-) οικονομία, πηγή διάχυσης της διαφθοράς, αφού διακινεί παράνομα το 30% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ. Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου που μπορεί να παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον. 

Τα άμεσα μέτρα ανάπτυξης στηρίζονται σε πυλώνες: 

- Ενίσχυση της λαϊκής κατανάλωσης με την ενίσχυση των μικρών εισοδημάτων, 

- Ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς και της κατανάλωσης – αξιοποίηση των ελληνικών προϊόντων. 

- Σαφές και καθαρό νομοθετικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και δημόσιες επενδύσεις που θα βάλουν μπρος τη μηχανή της ελληνικής οικονομίας. Αυτές θα συμπαρασύρουν σε θετική κατεύθυνση και τις σχετικά μικρότερες επενδύσεις. Οι τελευταίες έχουν ειδική σημασία για την απασχόληση. 

- Στήριξη σε έναν ισχυρό κρατικό τραπεζικό τομέα με βάση τις σημερινές συμμετοχές του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα. 

- Η εμπιστοσύνη σε αξιόπιστα – ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα και δημόσιες αρχές (ΕΛΣΤΑΤ, ΚΕΠΕ). 

Δημιουργία ειδικής μονάδας για το σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας. 

- Εξασφάλιση μεγάλων επενδύσεων για την παιδεία και μια νέα μεταρρύθμιση για το σύνολο των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η παιδεία και η έρευνα είναι τα θεμέλια μιας νέας ταυτότητας ειδίκευσης για τη χώρα. Της αύξησης της παραγωγικότητας. Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα μιας ποιοτικά αναβαθμισμένης και αποτελεσματικής παιδείας, όπως και υγείας. Αυξάνονται οι πόροι για το κοινωνικό κράτος και τα αντίβαρα στην ιδιωτική εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Ακολουθείται ειδική πολιτική φαρμάκου. Καταργείται άμεσα ο αντιεκπαιδευτικός – ολιγαρχικός νόμος της σημερινής κυβέρνησης για τα ΑΕΙ. Η παιδεία και η έρευνα είναι τα θεμέλια μιας νέας ταυτότητας ειδίκευσης για τη χώρα και αύξηση της παραγωγικότητας. 

Σχεδιάζουμε μια συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. 

Καλούμε όλους τους δημοκράτες, όλους τους ριζοσπάστες, όλους τους κοινωνικά ευαίσθητους πολίτες, όλους τους γνήσιους σοσιαλιστές, να συμβάλουν μαζί μας και με άλλες προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις στην υλοποίηση ενός σοβαρού προγράμματος διάσωσης και αναγέννηση
ς της Πατρίδας. 



ΠΗΓΗ ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: