Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τα επιτελεία, οι στρατηγοί, οι βουλευτές και τα κρησφύγετα των δύο μονομάχων του ΠΑΣΟΚ



Οι δύο ισχυρότεροι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, Βενιζέλος και Λοβέρδος, με προσεκτικά βήματα προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα οργανώνοντας συγκεντρώσεις πολιτικών φίλων τους σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ στελέχη τους οργώνουν όλη την περιφέρεια.

Ο Βενιζέλος έχει για σύμμαχο το πάλαι ποτέ στρατόπεδο των εκσυγχρονιστών με επιρροές και από την ομάδα του Σημίτη, αλλά από την ίδια δεξαμενή τσιμπάει και ο Λοβέρδος, αφού η... υποστράτηγος της ομάδας Άννα Διαμαντοπούλου προέρχεται από τον ίδιο χώρο. Ωστόσο και στις δύο εσωκομματικές ομάδες υπάρχουν παράπλευρες απώλειες, αφού τα δύο αυτά στρατόπεδα έχουν μεταξύ τους διασπαστεί. 

Τα στρατηγεία  της μάχης

Λόγω της θέσης που κατέχει, ο κ. Βενιζέλος είναι υποχρεωμένος να κινείται αναλόγως των περιστάσεων. Όταν δεν θέλει να γίνεται στόχος, δεν συναντά τους πολιτικούς του φίλους στο υπουργείο Οικονομικών, όπου είναι η έδρα του και οι βασικοί συνεργάτες του, αλλά στην οδό Ζαλοκώστα. Εκεί που ήταν παλιά η Γενική Γραμματεία Τύπου δίπλα στο γραφείο του έτερου αντιπροέδρου Θόδωρου Πάγκαλου. Στην οδό Ζαλοκώστα ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ κάνει τα σημαντικά ραντεβού του, ενώ όταν αργά το βράδυ θελήσει να συζητήσει με κάποιον δειπνώντας, ένα κεντρικό εστιατόριο γνωρίζει πώς να ικανοποιεί τις γαστρονομικές επιθυμίες του αντιπροέδρου.

Αντίθετα, το στρατηγείο του Λοβέρδου βρίσκεται στην οδό Σταδίου, όπου είναι και το νέο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας. Έναντι του βασικού του αντιπάλου, όμως, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συναντά στελέχη της ομάδας στον αχανή χώρο του κτιριακού συγκροτήματος του υπουργείου Παιδείας, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το γραφείο της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου. Το γραφείο του τρίτου της ομάδας, του Γιάννη Ραγκούση, δεν επιτρέπει συναντήσεις της ομάδας, αφού βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας, που είναι... επιτηρούμενος χώρος.

Τα πρόσωπα δίπλα στους δελφίνους


Ο Βενιζέλος, όπως εξηγούν συνεργάτες του, έχει αλλάξει το μοντέλο οργάνωσης της ομάδας του. Το 2007 υπαρχηγός του ήταν ο σημερινός αντίπαλός του, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τώρα λόγω της διάσπασης που σημειώθηκε στο μπλοκ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει τοποθετήσει για τη θέση του υπευθύνου στα οργανωτικά τον Γ. Ζαφειρόπουλο αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που προέρχεται από τον χώρο της νεολαίας και υποστηριζόταν πολιτικά για την εκλογή του στο Εθνικό Συμβούλιο από την Άννα Διαμαντοπούλου. Πέρασε στη συνέχεια για λίγο από τον Κώστα Σκανδαλίδη και κατέληξε στον Βενιζέλο. Όπως σημειώνουν με έμφαση συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, ο ίδιος δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Η ομάδα να θυμίζει έντονα το 2007. Μαζί με έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλους τους χώρους θέλει να δείξει ότι αγκαλιάζει το όλον ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί όμως να παραμερίσει βασικά στελέχη του που έχουν στηρίξει όλα του τα βήματα και τις αποφάσεις του.

Έτσι, εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη, που είναι ο υπαρχηγός, βασικοί συνεργάτες του Βενιζέλου με ξεχωριστούς ρόλους ο καθένας είναι ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, η Τόνια Αντωνίου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που έχει αναλάβει τον ρόλο της πολιτικής ζύμωσης μεταξύ των βουλευτών στη Βουλή, ο Κώστας Καρτάλης που καταθέτει ερωτήσεις για να δίνει το στίγμα της ομάδας και γράφει το μανιφέστο που θα ανακοινωθεί, ενώ στην ομάδα συμμετέχουν ενεργά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, καθώς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, που εγκατέλειψε την ομάδα του Παπανδρέου.

Ποιοι στηρίζουν τον Βενιζέλο

Στην περίπτωση που η εκλογή του νέου αρχηγού δεν γίνει από τη βάση και δεν στηθούν κάλπες, όπως θέλει ο Λοβέρδος, αλλά από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από την ομάδα των τεσσάρων, τότε η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του Βενιζέλου, σε ποσοστό περίπου 70-30 ή 60-40. Πολλοί βουλευτές που πρόσκεινται στο στρατόπεδο του Παπανδρέου θα μετακινηθούν προς Βενιζέλο, με τη σκέψη της επανεκλογής τους. Μεταξύ αυτών που προτιμούν τον Βενιζέλο ως υποψήφιο πρωθυπουργό, σύμφωνα με τους επιτελείς του, οι:

Νίκος Ζωίδης, Τάκης Ρήγας, Παύλος Στασινός, Σάββας Εμινίδης, Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Τσελέπης, Γιάννης Βούρος, Βασίλης Γερανίδης, Νάσος Αλευράς, Γιάννης Κουτσούκος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Εύα Καϊλή, Χάρης Καστανίδης, ενώ από τους υπουργούς (μέλη της σημερινής κυβέρνησης Παπαδήμου) είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Ρέππας, Παύλος Γερουλάνος, Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Νικητιάδης, Σωκράτης Ξυνίδης, Κώστας Σπηλιόπουλος και Θάνος Μωραΐτης.

Ανεξερεύνητο παραμένει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν στελέχη του Γιώργου που έχουν δημόσια ταχθεί απέναντι στον Βενιζέλο, όπως ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Χρήστος Παπουτσής, που δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Όπως και προς ποιον θα ρίξει το βάρος της η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη. Επίσης, η ομάδα των υφυπουργών που ζητά αλλαγές στο πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ποιον θα επιλέξει. Πρόκειται για τους Πεταλωτή, Μπόλαρη και Δριβελέγκα.

Και οι του Λοβέρδου 
Ο Λοβέρδος γνωρίζει ότι η τάση στην ΚΟ είναι εναντίον του. Ωστόσο εκείνο στο οποίο ελπίζει είναι η εκλογή για νέο αρχηγό να γίνει από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που θεωρείται παραπάνω από βέβαιο. Εκεί πιστεύει ότι οι πολίτες θα ταχθούν με το μέρος του. Οι βασικοί συνεργάτες του υπουργού Υγείας είναι δύο.

Ο Βασίλης Χρήστου που έχει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού και ο Ευθύμης Καρδαράς που αποστολή του είναι τα επικοινωνιακά. Νέοι σε ηλικία και οι δύο, μέλη του ΠΑΣΟΚ από τα πανεπιστημιακά τους χρόνια, γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του Κινήματος και ξέρουν τα προτερήματα και τα ελαττώματα του βασικού τους αντιπάλου, αφού στην εσωκομματική μάχη του 2007 ήταν στο επιτελείο του Βενιζέλου, κόντρα στον Παπανδρέου. Πού να περίμεναν ότι τέσσερα χρόνια μετά θα ήταν απέναντι... Μαζί τους και ο πρώην νομάρχης Γιάννης Μίχας, που γνωρίζει τα οργανωτικά και ήταν «στρατηγός» του Παπανδρέου το 2007.

Από το επιτελείο του Λοβέρδου δεν αναφέρουν ονόματα βουλευτών που είναι μαζί του. Όμως το «Π» έχει τις δικές του πληροφορίες. Υπέρ του είναι οι: Φραγκίσκος Παρασύρης, Οδυσσέας Βουδούρης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Σούλα Μερεντίτη, Χαρά Κεφαλίδου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιάννης Τιμοσίδης, Μιχάλης Παντούλας, Χρήστος Αηδόνης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ίσως και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πηγή paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: