Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Σπάνε τα ταμπού:Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε για τη διάρρηξη της Ευρωζώνης…

draghi_mario

Ένα - ένα πέφτουν τα ταμπού… Μέχρι πριν από λίγους μήνες, πριν την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο τότε πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ  περιέγραφε ως ‘παράλογο’ κάθε σενάριο διάλυσης της νομισματικής ένωσης. Σήμερα όμως ο διάδοχός του Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί σε συνέντευξή του ότι το κόστος αποχώρησης από την Ευρωζώνη θα είναι δυσβάστακτο.

Στην πρώτη του συνέντευξη αφότου ανέλαβε την προεδρία της ΕΚΤ στην 1η Νοεμβρίου προς την εφημερίδα Financial Times, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι οι προβληματικές χώρες της νομισματικής ένωσης που θα αποφασίσουν να την εγκαταλείψουν, θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Ενώ για τα εναπομείναντα μέλη, οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν διαρραγεί κι ‘αυτό δεν ξέρεις πώς μπορεί να καταλήξει’.
Κατά τον  Ντράγκι, οι χώρες που θα εγκαταλείψουν την ένωση και θα υποτιμήσουν το νόμισμά τους θα οδηγηθούν σε ‘μεγάλο πληθωρισμό’ και δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντίθετα θα πρέπει να τις εφαρμόσουν ‘όντας σε πιο ασθενή θέση’.
Μιλώντας για τις στρατηγικές καταπολέμησης της κρίσης της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι  υπογράμμισε τη σημασία των έκτακτων μέτρων που έλαβε πρόσφατα η ΕΚΤ προκειμένου να στηρίξει τις τράπεζες της Ευρωζώνης – και που για πρώτη φορά περιλαμβάνουν την προσφορά απεριόριστης ρευστότητας 3ετούς διάρκειας. Επέμεινε, ωστόσο, ότι η ευθύνη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της Ευρωζώνης ανήκει στους πολιτικούς, οι οποίοι οφείλουν να οδηγήσουν την προσπάθεια διασφαλίζοντας δημοσιονομική πειθαρχία και την πλήρη λειτουργικότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αλλά ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρέμεινε εξαιρετικά επιφυλακτικός αρνούμενος κάθε περαιτέρω σχολιασμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της μέσω του οποίου η ΕΚΤ έχει αγοράσει χρέος των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας ύψους 200 δις. Παράλληλα, σε μια στιγμή κυριολεκτικά οριακή όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομολόγων υποστηρίζει πως η μόνη λύση στην κρίση μπορεί να προέλθει από την ουσιαστική κλιμάκωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, φάνηκε το πόσο διαμφισβητούμενο είναι το θέμα μέσα κι από μια συνέντευξη που έδωσε ο κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, όπου κατέστησε σαφές ότι ήταν οι αντιρρήσεις του για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που τον οδήγησαν σε παραίτηση.
Ο Γιούργκεν Σταρκ, του οποίου η θητεία θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του χρόνου ανακοίνωσε την παραίτησή του τον Σεπτέμβριο επικαλούμενος ‘προσωπικούς λόγους’. Παρά ταύτα, ο ίδιος δήλωσε το Σαββατοκύριακο σε ένα γερμανικό περιοδικό: ‘Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που εξηγεί την παραίτησή μου: δεν είμαι ικανοποιημένος ως προς το πώς αναπτύσσεται η νομισματική ένωση’, είπε, υποδεικνύοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι το πρόγραμμα παραμένει δικαιολογημένο για όσο καιρό δεν λειτουργούν επαρκώς τα κανάλια της χρηματοπιστωτικής πολιτικής που μεταδίδουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια του ευρώ στην πραγματική οικονομία. Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ για μια ακόμη φορά τόνισε την ευρωπαϊκή απαγόρευση στη χρηματοδότηση των κρατών από την κεντρική τράπεζα. Ερωτώμενος αν αυτή θέτει περιορισμούς στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι προτίμησε να δώσει την έμφαση στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις θα εφαρμόσουν  δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Υπαινίχθηκε επίσης πως ο ίδιος είναι αντίθετος στον ορισμό ανώτατου ορίου για τα σπρεντ  των κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας έναντι των γερμανικών. ‘Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει τα πάντα’, προειδοποίησε.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε ρητά μια πιστωτική χαλάρωση τύπου Αμερικής ή Αγγλίας, δηλαδή την αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα με σκοπό τη στήριξη της ανάπτυξης – ακόμα και στην περίπτωση που η Ευρωζώνη εισέλθει σε σοβαρή ύφεση. ‘Το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου – των πολιτών και των επενδυτών – στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται να πετύχουμε κάτι τέτοιο καταστρέφοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ’, κατέληξε.
Από banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: