Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Περί της Εθνικής μας καταγωγής, του Ανδρέα Βασιλείου*



Όσοι δεν προβάλλουν αυτή την ελληνικότητα ενσυνείδητα υποσκάπτουν τον αγώνα για εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του

Επειδή για τους Τούρκους το Κυπριακό είναι «λυμένο επί του εδάφους και του χάρτη», όπως προκλητικά είχε δηλώσει μετά την τουρκική εισβολή ο τότε Πρωθυπουργός της κατοχικής δύναμης Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι δε συνομιλίες, που δεν είναι παρά κουβέντες του καφενείου βρίσκονται μεταξύ ευθανασίας και αθανασίας - ας ασχοληθούμε με κάποια άλλα καθημερινά - μέχρι να ανακοινωθεί και επισήμως ο θάνατος, η κηδεία και η ταφή των.

Και πρώτον για τη χρήση του αδόκιμου όρου «Ελληνοκύπριος» και «Τουρκοκύπριος» που είναι απολύτως λανθασμένος. Οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου, όπως ακριβώς ορίζει και το Σύνταγμα, είναι Έλληνες, ελληνικής δηλ. καταγωγής, που αποτελούν και την πλειοψηφία του 82% του πληθυσμού και οι Τούρκοι, τουρκικής δηλ. καταγωγής, που είναι η μειονότητα. Ουδαμού (πουθενά) γίνεται χρήση του χαρακτηρισμού Ε/Κύπριοι και Τ/Κύπριοι. Εξού και υπήρχε η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση και αντιστοίχως η Τουρκική, όπως και ο Έλλην Έφορος Συνεργατικής Αναπτύξεως και αντιστοίχως ο Τούρκος κτλ.
Το Σύνταγμα ορίζει (Άρθρον 2 -παρ.1) ότι την Ελληνική κοινότητα αποτελούν άπαντες οι πολίτες της Δημοκρατίας οίτινες είναι Ελληνικής καταγωγής και έχουν ως μητρική γλώσσα την ελληνική ή μετέχουν των ελληνικών πολιτιστικών παραδόσεων ή ανήκουν εις την Ελληνική Ορθόδοξο Εκκλησία. Άλλωστε και οι Άγγλοι αποικιοκράτες, όταν άρχισαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. να μας εκδίδουν «ταυτότητες» (identity cards), έγραφαν Religion: Greek Orthodox (Θρήσκευμα: Έλλην Ορθόδοξος).
Η παράγραφος 2 του ιδίου άρθρου αναφέρεται στην «τουρκική κοινότητα», την οποία αποτελούν «άπαντες οι πολίται της Δημοκρατίας οίτινες είναι τουρκικής καταγωγής και έχουσιν ως μητρικήν γλώσσαν την τουρκικήν ή μετέχουσιν των τουρκικών πολιτιστικών παραδόσεων ή είναι μωαμεθανοί».
Συνεπώς πιστεύω ότι είναι ολέθριο σφάλμα μερικοί αντί να αναφέρονται σε όλους τους νομίμους κατοίκους της Κύπρου κάνουν λόγο για Ε/Κυπρίους, Τ/Κυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους ως εάν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος πολυεθνικό.
Δεν γνωρίζω εάν κάποτε οι ίδιοι θα φθάσουν στο σημείο να κάνουν λόγο και για… Σρι Λανκέζες, Φιλιππινέζες, Βιετναμέζες, Κινεζούλες και άλλες «κορούδες» εφ’ όσον αυτές αριθμούν ήδη δεκάδες χιλιάδες (30-40) πολύ περισσότερες δηλαδή από το σύνολο των μελών των θρησκευτικών ομάδων (Ειρήσθω εν παρόδω αυτοί είναι λιγότεροι του 2% του πληθυσμού π.χ. οι Λατίνοι δεν υπερβαίνουν τους χίλιους).
Νοουμένου ότι όλοι αυτοί διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές ομού με χιλιάδες κοινοτικούς και άλλους από τρίτες χώρες διερωτώμαι εάν θα έχουμε τελικά ένα μιξοβάρβαρο κράτος (όρος που σημαίνει κατά το ήμισυ ελληνικό και κατά το άλλο ήμισυ μη ελληνικό).
Δυστυχώς όπως εξελίσσονται τα πράγματα με την πολιτική του εποικισμού που ακολουθεί η κατοχική δύναμη σε μερικές δεκαετίες οι Ελληνικής καταγωγής αυτόχθονες κάτοικοι της Κύπρου θα είμαστε στο ενιαίο γεωπολιτικό σύνολό μίας θλιβερής μειονότητας, όπως άλλωστε είναι και το τουρκικό σχέδιο επανάκτησης της Νήσου μας. Αποτελεί επίσης σφάλμα να ομιλούμε για «Έλληνες» και «Κυπρίους» αντί για «Ελλαδίτες» όταν αναφερόμαστε στους κατοίκους της Μητροπολιτικής Ελλάδας. Άλλωστε κι εμείς Έλληνες είμεθα.
Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει ότι «η Κύπρος είναι εκ γενετής Ελληνική» και η προβολή της Ελληνικότητας της Κύπρου δεν αποτελεί ούτε εθνικισμό μήτε σοβινισμό και ας αυτό ενοχλεί μερικούς γραικύλους και άλλους που στερούνται εθνικής συνείδησης ή πάσχουν από επίκτητο ανθελληνικό σύνδρομο. Όσοι δεν προβάλλουν αυτή την ελληνικότητα ενσυνείδητα υποσκάπτουν τον αγώνα για εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του.
Τελευταία έγινε λόγος ότι τα φαινόμενα «ρατσισμού και ξενοφοβίας» (αν και προσωπικά αμφιβάλλω αν υπάρχουν τέτοια σε ανησυχητικό βαθμό) οφείλονται και στο γεγονός ότι οι αλλοδαποί που ζουν ή/και εργάζονται στην Κύπρο δεν έχουν επαρκή ή/και καθόλου γνώση της Ελληνικής Γλώσσας. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να τη μάθουν οπότε θα γνωρίσουν και καλύτερα τον πολιτισμό μας και θα ενσωματωθούν ευκολότερα στην Κυπριακή κοινωνία, επιδεικνύοντες ταυτόχρονα σεβασμό στις πολιτιστικές και άλλες ιδιαιτερότητές του.
Ο Ισοκράτης πριν σχεδόν 2.500 χρόνια έλεγε ότι «Έλληνες εισί οι της ημετέρας παιδείας έχουσιν μάθησιν».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πρώην συνδικαλιστής

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: