Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Κάθε μέρα που περνάει η τρικομματική συγκυβέρνηση Παπαδήμου φθείρεται και χάνει σε δημοφιλία»



Ο Δημήτρης Παπαδημούλης για την επικαιρότητα, στην εκπομπή με το Χάρη Μπότσαρη στο ράδιο9:


Για την τρικομματική κυβέρνηση και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει:
«Κάθε μέρα που περνάει η τρικομματική συγκυβέρνηση Παπαδήμου φθείρεται και χάνει σε δημοφιλία γιατί οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι συνεχίζει την ίδια πολιτική που μας έφερε σε αυτά τα χάλια και σε ακόμα σκληρότερες δόσεις. Αυτή η φθορά συνοδεύεται και με πτώση στις δημοσκοπήσεις των τριών κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Για αυτό βλέπεται και αυτά τα φαινόμενα καθημερινών διαμαχών που στο έλλειμμα αποτελεσματικής και δίκαιης πολιτικής προσθέτουν και ένα έλλειμμα συνοχής, σοβαρότητας και αυτοπεποίθησης. 

Για να υπάρξει η περίφημη δανειακή σύμβαση χρειάζεται αυτή η κυβέρνηση να δεσμεύσει, για αυτό άλλωστε φτιάχτηκε και επιβλήθηκε από τους δανειστές μας, τον λαό και την χώρα – χειροπόδαρα θα έλεγα – με ένα μνημόνιο πολύ σκληρής μονόπλευρης λιτότητας και μαζικών ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα βαστήξει τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ήταν και σωστό και δημοκρατικό και επιβεβλημένο να υπάρξει προηγούμενος μια λαϊκή εντολή νωπή έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να πει με ποιόν τρόπο πρέπει να γίνουν αυτά τα πράγματα. Μην ξεχνούμε ότι η σημερινή βουλή είναι μπαγιάτικη δεν αντανακλά τους σημερινούς κοινωνικούς συσχετισμούς. Ο κος Παπαδήμος που αποδεικνύεται ότι δεν είναι μεσσίας ότι δεν έχει κανένα μαγικό ραβδί, δεν έχει λαϊκή εντολή για να αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις. Επομένως μπορεί τις εκλογές να τις έχουν ήδη πάει συμφωνημένα και οι 3  τον Απρίλιο, αλλά το βασικό είναι ότι συνεχίζει αυτή η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής την δίκαιη κατανομή των βαρών, την αναπτυξιακή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, την βελτίωση της απόδοσης του κράτους, τον περιορισμό της ατιμωρησίας και το μόνο που κάνει είναι την γνωστή συνταγή: ύφεση, ανεργία, νέες μειώσεις μισθών συντάξεων, νέα χαράτσια στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ένταση επί τα χείρω της μνημονιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
Το γεγονός ότι η ΝΔ απλώς νοιάζεται να μην πάνε πολύ πίσω οι εκλογές, το σε ΛΑΟΣ οργανώνει καβγάδες για το πόσο γρήγορα θα βγαίνει το διαζύγιο αλλά για την ταμπακέρα δεν λέει τίποτα δείχνει ότι η αγία τριάδα του μνημονίου στα βασικά έχει συμφωνήσει. Ο δε κος Καρατζαφέρης – που τα λέει ποιο ωμά τα πράγματα - λέει «μα τι θέλετε να κάνουμε; Να εφαρμόσουμε το μνημόνιο να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε τα νέα μέτρα; Μα μετά θα πάει η αριστερά στο 50%». Αυτό που είναι ο φόβος του κατεστημένου τον οποίο εκφράζει ο κ. Καρατζαφέρης,  είναι η δικής μας ιστορική ευθύνη».
Για τις ενωτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η αριστερά στη ευρύτητα της – συμπεριλαμβανομένων και των δυνάμεων της οικολογίας, των προοδευτικών δυνάμεων που αποδεσμεύονται από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, οφείλει να ασκηθεί επιτέλους στις πράξεις της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού και όχι της αφαίρεσης και της διαίρεσης. Ο κόσμος  και η ιστορική στιγμή μας τραβάει από το μανίκι και λέει βάλτε μπροστά αυτά που σας ενώνουν, μια παρέμβαση στο σήμερα, ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, προοδευτικό, πειστικό, συγκεκριμένο και αφήστε στην άκρη και για αργότερα ηγετικές σκοπιμότητες, την λογική του μαγαζιού και ιδεολογικές και ιστορικές διαφορές που δεν είναι στο σήμερα. Αυτή την στιγμή δεν είναι στην ημερήσια διάταξη ως πρώτο θέμα ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας αλλά να μπει φρένο στον κατήφορο, να υπερασπιστούμε τον μισθό, την σύνταξη, την δίκαιη φορολογία.
Μπορούμε να κάνουμε πολλά αρκεί να το θέλουν οι ηγεσίες. Ορισμένες ηγεσίες δεν το θέλουν για αυτό πιστεύω στο αρχαίο γνωμικό «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Είναι η ώρα της πίεσης και της κινητοποίησης των πολιτών. Η ρεαλιστική μου πρόβλεψη είναι ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσουν έναν ευρύτερο αριστερό προοδευτικό ενωτικό πόλο ο οποίος θα κατέβει στις εκλογές. Η ηγεσία του ΚΚΕ και η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ θα επιμείνουν στην άρνηση και στην λογική της κομματικής αυτάρκειας και περιχαράκωσης οπότε είναι ευθύνη των πολιτών αυτή η ενωτική προσπάθεια – που θα προχωρήσει με όσους πραγματικά την επιθυμούν και ανταποκριθούν μέχρι τις εκλογές – να μπορέσει να ευοδωθεί μετά τις εκλογές και ο πολίτης που θέλει αυτή την ενότητα μπορεί να το κάνει ενισχύοντας την ενωτική προσπάθεια και στέλνοντας ένα  μήνυμα και στον Κουβέλη και στην Παπαρήγα ότι η θέση τους είναι εκεί. Να μην ξεχνάνε ότι οι διαφορές υπάρχουν και είναι σοβαρές αλλά η ενότητα αναπτύσσει μια δυναμική που υποχρεώνει τους πάντες να αλλάξουν.
 Αυτό ακριβώς φοβάται η Αλέκα η Παπαρήγα και αντιδρά λυσσωδώς σε αυτή την ενωτική  πίεση. Την νοιώθει και στον λαϊκό κόσμο του ΚΚΕ. Όσο για τον φίλο μου και τον σύντροφο μου τον Φώτη τον Κουβέλη, από την στιγμή που σε όλα τα μεγάλα θέματα που ήρθαν στην Βουλή, κράτησε τελικά την ίδια στάση που κράτησε ο ΣΥΝ και που ανήκε για 20 χρόνια και έως πριν ένα χρόνο στον ΣΥΝ, ειλικρινά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πως αρνείται ακόμη και τον διάλογο και την κοινή δράση. Δεν λέω για την εκλογική σύμπραξη. Τον διάλογο και την κοινή δράση ενώ συζητάει και βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Σημίτη. Εμείς στον ΣΥΝ θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί πιστεύουμε ότι εκφράζει τις ιστορικές ανάγκες και γιατί πάρα πολύς κόσμος – όχι μόνο που προέρχεται από την αριστερά – που ψήφισε ΠΑΣΟΚ και νοιώθει προδομένος, ακόμη και κόσμος που ψήφιζε ΝΔ αλλά πιστεύει ειλικρινά χωρίς τις τούμπες Σαμαρά ότι το μνημόνιο μας οδηγεί στην χρεοκοπία και είναι η κακή συνταγή και η καταστροφική συνταγή, θέλει να εκφραστεί μέσα από μια ενωτική προσπάθεια. Και για αυτό πρέπει και εμείς να κάνουμε βήματα στην κατεύθυνση που κινούμαστε. Δηλαδή,  να μιλάμε ακόμα περισσότερο και πιο πολύ την γλώσσα των προβλημάτων, των απλών ανθρώπων και  των προτάσεων και δίπλα στην μαχητική αντιπολίτευση που κάνουμε – και όλοι την αναγνωρίζουν ως αποτελεσματική – να προσθέσουμε και τους βασικούς άξονες ενός προγράμματος το οποίο θα επιδιώκει με πειστικό τρόπο για τα επόμενα χρόνια να βάλει την χώρα σε ένα δρόμο ανάπτυξης, δίκαιης κατανομής βαρών και δικαιοσύνης. Δεν παριστάνουμε τους θαυματοποιούς. Όσοι λένε ότι ψηφίστε με θα σας λύσω τα προβλήματα, δεν πείθουν διότι ο κόσμος έχει καεί η γούνα του από το λεφτά υπάρχουν του Παπανδρέου και  την επανίδρυση του κράτους του Καραμανλή. Έτσι όπως τα κάνανε δεκαετίες τώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, θα χρειαστεί σκληρή δουλειά και σκληρές προσπάθειες για να ξαναβγάλουμε το κεφάλι μας έξω από το νερό. Το θέμα είναι να γίνει με έναν τρόπο που να χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη από περιορισμό της διαφθοράς της γραφειοκρατίας, της ατιμωρησίας, να κινητοποιεί πόρους για την ανάπτυξη».
Για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και την υπόθεση Εφραίμ:
«Όσοι εξασφάλισαν την ατιμωρησία των πολιτικών τώρα πάνε να βγάλουν λάδι και τον Εφραίμ γιατί φοβούνται ότι εάν κινηθεί αυτή η διαδικασία πιθανώς να τους εκθέσει και να τους καρφώσει».
Για την ανασκευή των δηλώσεων Γιλμάζ:
«Δεν είναι καθόλου πειστική,  χρειάζεται να απαιτηθούν στοιχεία και έρευνα, όχι απλώς από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά ανεξάρτητη τρίτη πλευρά , ενδεχομένως με την ευρωπαϊκή παρέμβαση.  Να ζητήσει τον έλεγχο αυτών των στοιχείων και των δηλώσεων και επίσης να μην ξεχνούμε ότι πέρα από τους ξένους πράκτορες αυτοί που χτίζουν στα καμένα είναι Έλληνες καταπατητές».
Ακούστε τη συνέντευξη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: