Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΙΟ ΑΔΟΞΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ, Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*



Η Κροατία 28ο μέλος. Εν μέσω καθολικής αδιαφορίας υπεγράφη η οριστική συμφωνία προσχώρησης
Σχεδόν κανένας δεν το πήρε χαμπάρι: την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, οι «27» της ΕΕ και η Κροατία υπέγραψαν στις Βρυξέλλες τη συνθήκη προσχώρησης αυτής της βαλκανικής χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση την 1η Ιουλίου του 2013. Εκείνο το πρωί η Ευρώπη συγκλονιζόταν από τοβέτο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στη νέα συνθήκη της ΕΕ, που ήθελε να επιβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.


Οι πάντες μιλούσαν για τη ρήξη της Βρετανίας με την ΕΕ και φυσικά ούτε για αστείο δεν βρέθηκε κάποιος να πει... «φεύγει η Αγγλία, αλλά έρχεται η Κροατία»!

Ηταν τέτοιο το κλίμα, που δεν πανηγύρισαν την ένταξη της Κροατίας ούτε καν οι Γερμανοί, οι οποίοι προ εικοσαετίας είχαν πρωτοστατήσει στις διαδικασίες διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας για να εντάξουν στηνάμεση επιρροή τους ακριβώς τη Σλοβενία και την Κροατία, με το πλούσιο φιλογερμανικό και φιλοναζιστικό παρελθόν. Το Βερολίνο ήταν άλλωστε αυτό που είχε εξοπλίσει τον κροατικό στρατό στον πόλεμο κατά των Σέρβων, παρέχοντάς του αφειδώς όπλα και πολεμοφόδια της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μέσω της κυβέρνησης και του εδάφους της Ουγγαρίας.
«Κάτι πολύ όμορφο» αρκέστηκε να χαρακτηρίσει την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο γερμανικός Τύπος ασχολήθηκε με το θέμα σε κάτι ασήμανταδίστηλα στις εσωτερικές σελίδες.
Αλλωστε και από πλευράς Κροατίας η τελετή υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης έμοιαζε μεπολιτική... κηδεία. Παρασκευή υπογράφτηκε η συμφωνία από την πρωθυπουργό Γιαντράνκα Κόσορ, αλλά μόλις πέντε μέρες νωρίτερα, την Κυριακή, το κόμμα της είχε συντριβεί στις βουλευτικές εκλογές, η ίδια είχε χάσει την εξουσία και λειτουργούσε ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός, γιατί ακόμη δεν είχε σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, η οποία έχει απόλυτη πλειοψηφία 80 εδρών στο 151μελές κοινοβούλιο!
Πώς να μη γελάσει ειρωνικά λοιπόν κανείς ακούγοντας μια απερχόμενη πρωθυπουργό να διακηρύσσει ότι «εμείς θα ενταχθούμε στην ολότητα της ΕΕ» με τους κυβερνητικούς αναλυτές στο Ζάγκρεμπ να δηλώνουν ότι η Κροατία θα ενταχθεί και στην Ευρωζώνη το... 2020 (!), όταν κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι το ευρώ θα υπάρχει οπωσδήποτε με τη σημερινή του μορφή ακόμη και σε δύο - τρία χρόνια;
Η αλήθεια είναι πως με τα χάλια της ΕΕ και την κρίση του ευρώ αυτή την εποχή, δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι Κροάτες εξακολουθούν να είναι τρελοί και παλαβοί από την επιθυμία ένταξης στην ΕΕ.
Χωρίς καθόλου να θέλουμε να θέσουμε σε αμφισβήτηση τη σίγουρη νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμαπου θα γίνει του χρόνου στην Κροατία για την ένταξη στην ΕΕ, δεν μπορούμε να μη θεωρήσουμε ωςένδειξη αδιαφορίας του κροατικού πληθυσμού για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση το μίζερο 52% που δίνουν στο «Ναι» οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες. Εύκολα φυσικά αυτό το ποσοστό μπορεί νααυξηθεί στις κάλπες. Η Κροατία είναι φιλογερμανική και βαλκανική χώρα, δεν είναι σκανδιναβική για να απορρίψει την ένταξη.
Το διασκεδαστικό πάντως είναι ότι ενώ επί είκοσι σχεδόν χρόνια κυβερνά τη χώρα το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα HDZ της πρωθυπουργού Κόσορ, στις εκλογές της Κυριακής, 4 Δεκεμβρίου, σαρώθηκε από έναν κεντροαριστερό συνασπισμό με το φαιδρό όνομα... «Κικιρίκου»! Το «κικιρίκου» του κόκορα δηλαδή ως σύμβολο αφύπνισης του κροατικού εκλογικού σώματος! Ενα συνονθύλευμα αποτελούμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ένα Κόμμα Συνταξιούχων, ένα τοπικό κόμμα της Ιστριας και έναν αριστεροφιλελεύθερο σχηματισμό, με επικεφαλής τον κάθε άλλο παρά χαρισματικό και κατηγορούμενο ως «πολιτικά άφωνο» 45χρονο σοσιαλδημοκράτη, Ζόραν Μιλάνοβιτς, τέως διπλωμάτη, δεν αποτελεί σίγουρα την καλύτερη εγγύηση για μια αποτελεσματική κυβέρνηση, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Οι Κροάτες όμως έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδειχθεί φιλικότερη προςτον λαό από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, που τους τσάκισαν στη λιτότητα και είναι βουτηγμένες ως τον λαιμό στη διαφθορά.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Εξω η Σερβία, μέσα το Μαυροβούνιο!
Αξέχαστη έχει μείνει η φράση του Φρανσουά Μιτεράν, στα τέλη του 1991: «Η Κροατία είναι που αποτελούσε τμήμα του ναζιστικού μπλοκ, όχι η Σερβία»! Η Κροατία είναι όμως αυτή που εντάσσεται στην ΕΕ, όχι η Σερβία. Αρνήθηκαν και πάλι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν στη Σερβία το καθεστώςχώρας υποψήφιας προς ένταξη, παρόλο που στο Βελιγράδι υπάρχει άκρως φιλοδυτική κυβέρνηση, κυριολεκτικά υποτελής. Απαιτούν όμως από τους Σέρβους να υπογράψουν τον οριστικό διαμελισμό της χώρας τους και να «πουλήσουν» το Κόσοβο για να τους εντάξουν στην ΕΕ! Από την άλλη πλευρά, αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν τον Ιούνιο, σε έξι μήνες, τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Μαυροβουνίου, που κι αυτό αποσπάστηκε από τη Σερβία.
* Αναδημοσίευση από το «Έθνος» (14/12/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: