Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Τα δυο μέτωπα της κυβέρνησης: Δανειακή σύμβαση-κούρεμα χρέους

Τα δυο μέτωπα της κυβέρνησης: Δανειακή σύμβαση-κούρεμα χρέους

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά η μάχη σε δύο μέτωπα της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει εντός του πρώτου διμήνου του νέου έτους τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του Χρέους, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές.
Είναι ενδεικτικό ότι στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής, η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε επικίνδυνη τη κατάσταση στη παγκόσμια οικονομία, θεωρώντας επί της ουσίας ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κρίσης Χρέους τα αποτελέσματα της Συνόδου.


«Η κρίση Χρέους που συνεχίζει και στο 2012 μετά από μία ευρωπαϊκή Σύνοδο στις 9 Δεκεμβρίου, η οποία κατεύνασε μόνο προσωρινά τις αγορές, είναι μία κρίση εμπιστοσύνης στο δημόσιο Χρέος και στην αντοχή του οικονομικού συστήματος. Η σύνοδος της 9ης Δεκεμβρίου δεν ήταν αρκετά λεπτομερής σε οικονομικούς όρους. Θα ήταν χρήσιμο για τους Ευρωπαίους να μιλούν με μία φωνή και να ανακοινώσουν ένα απλό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. Οι επενδυτές το περιμένουν», τόνισε σε συνέντευξη της στη Journal du Dimanche, η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας τους Ευρωπαίους να πράξουν το αυτονόητο ήτοι να εκφράσουν κοινές θέσεις. Διαχειρίσιμη χαρακτήρισε, από τη πλευρά του, τη κατάσταση στις αγορές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι δεν θα επιβεβαιωθούν όσοι φοβούνται κραχ. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στη διάρκεια του νέου χρόνου θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις και νευρικότητες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα λίγο ως πολύ διαμορφωμένη, η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει αλώβητη και τα ζητήματα που χαρακτηρίζονται ως «αγκάθια» για τις εσωτερικές της ισορροπίες. Στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στο Δημόσιο, «αγκάθι» θεωρείται η απαίτηση της Τρόικας για ενίσχυση της εφεδρείας το 2012, όπως επίσης το «παράθυρο» που άνοιξε ακόμα και για απολύσεις, ενώ ερώτημα τίθεται για το πώς θα δρομολογηθούν οι νέες περικοπές μισθών σε ένστολους, δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς.
Υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται ο χειρισμός σχετικά με την απαίτηση της Τρόικα για συμφωνία με συνδικάτα- εργοδότες και για τους κατώτατους μισθούς, για τις αναγκαίες περικοπές των επικουρικών συντάξεων, για την επανεξέταση των κύριων συντάξεων αναλόγως των νέων προβλέψεων των Αναλογιστικών Μελετών όπως επίσης για τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων.
Στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων, εκκρεμούν ακόμα οι διατάξεις που θα προβλέπουν τη μείωση των ελάχιστων αμοιβών των συμβολαιογράφων και των εξόδων παράστασης των δικηγόρων, όπως επίσης την άρση των περιορισμών στον αριθμό και στην αξία των αδειών ταξί.
Όσον αφορά στο Φορολογικό, «αγκάθι» θεωρείται η απαίτηση της Τρόικα για μείωση ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις και ΦΠΑ, όπως επίσης η πίεση για διεύρυνση της βάσης φορολόγησης των ακινήτων, που θα φέρει νέα αύξηση των επιβαρύνσεων τόσο στη κατοχή όσο και στην αγορά.

Πηγή iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: