Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Λάβρος ο Χέλμουτ Σμιτ κατά της πολιτικής Μέρκελ

Χέλμουτ Σμιτ
Σε δραματικές προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα έχει στην Ευρώπη η πολιτική της κ. Μέρκελ προχώρησε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας. Μιλώντας στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Αμβούργο, ο κ. Σμιτ εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τονίζοντας ότι «έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στην Ευρώπη, καθώς παρέλαβε μία κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται και καλείται τώρα να τη διαχειριστεί». 


Αναφερόμενος στη στάση της κ. Μέρκελ έναντι της Ελλάδας, ο κ. Σμιτ επισήμανε ότι θα μπορούσε σε ένα τουλάχιστο σημείο να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση και εξήγησε: «Εξυπνότερο θα ήταν να μη βρίζει τους Έλληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατ. ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο: ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατ. να στριμώχνει τον ανίσχυρο Ελληνα».

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στον τομέα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ο πρώην Γερμανός καγκελάριος εκτίμησε ότι εξαιτίας τους η Γερμανία απομονώνεται όλο και περισσότερο. Συνέκρινε μάλιστα τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης με την περίοδο που προηγήθηκε του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προειδοποίησε: «Ποτέ δεν ήταν καλό να απομονώνει κανείς τη Γερμανία στην Ευρώπη». 

Ο πρώην καγκελάριος εξέφρασε επίσης φόβους για άνοδο του πληθωρισμού, σε περίπτωση που δεν εκδοθούν ευρωομόλογα. «Ή θα αναλάβουμε χρέη από κοινού ή θα υποχρεωθεί η ΕΚΤ να αγοράσει τα προβληματικά ομόλογα. Αυτό θα οδηγήσει ταχύτατα σε πληθωρισμό», είπε για να προσθέσει ότι το κοινό νόμισμα πρέπει να υποστηριχθεί από κοινή δημοσιονομική πολιτική. 

Τέλος, υπογράμμισε ότι «ακόμη και οφειλέτες όπως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσουν την εθνική κυριαρχία στον χειρισμό των κρατικών υποθέσεων». Εν τω μεταξύ χθες έγινε γνωστό ότι η κ. Μέρκελ όρισε τον υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ ως εντεταλμένο για την προώθηση και παρακολούθηση προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της Ε.Ε., που δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα.


Πηγή: Καθημερινή/ SKAI 

Δεν υπάρχουν σχόλια: