Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Μας κόψανε το πόδι, αλλά ... ζούμε και με ένα»



Ενα τσουβάλι δύσκολα και επώδυνα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η ανεργία χτύπησε την πόρτα χιλιάδων νοικοκυριών. Κι όμως, και η κρίση μπορεί να έχει ορισμένες θετικές πλευρές: αποδοκιμασία της υπερβολής, πιο ανθρώπινες σχέσεις, διασκέδαση με χαμηλό κόστος, εφευρετικότητα και νέα συστήματα αξιών ενδεχομένως να είναι μερικά από τα «δώρα» της.
Οι συγκεντρώσεις στο σπίτι με φίλους είναι, πλέον, ό,τι ήταν παλαιότερα η έξοδος Παρασκευή και Σάββατο σε νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας. Στην παρέα, εκτός των φίλων, προστέθηκε και η συζήτηση. Για τον υπάλληλο εταιρείας security Θεοτόκη Χαλαζονίτη, η προσπάθεια να μειώσει τα μηνιαία έξοδά του έφερε αλλαγές: την ενοχοποίηση της σπατάλης που αυτομάτως οδήγησε σε πιο ουσιαστικές σχέσεις. «Μαζευόμαστε σε σπίτια και χαρίζουμε περισσότερο χρόνο ο ένας στον άλλο. Πλέον υπάρχει περισσότερη κατανόηση και γίνονται πιο ουσιαστικές συζητήσεις. Οι σχέσεις μας έγιναν πιο ανθρώπινες», λέει. Προσθέτει μάλιστα ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται τώρα τα χρήματα έχει διαφοροποιηθεί. «Συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια, ο τρόπος που ξοδεύω άλλαξε πολύ. Επειδή είμαι σπάταλος από τη φύση μου, όμως, δεν μπορώ να πω ότι βρίσκομαι ακόμα στο επίπεδο που θα ήθελα. Αντιθέτως, παρατηρώντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου, η αλλαγή στη διαχείριση των οικονομικών τους είναι τεράστια. Εχουν αλλάξει εντελώς σκεπτικό. Υπολογίζουν ακόμα και τα λεφτά που θα δώσουν για ένα κούρεμα» λέει ο Θεοτόκης, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τις επόμενες μέρες. «Κάποια πράγματα γίνονται όντως για καλό, αλλά το γεγονός ότι στους περισσότερους δεν φτάνουν πια τα χρήματα για κάλυψη των βασικών αναγκών είναι απελπιστικό. Τα θετικά της κρίσης είναι πολύ λιγότερα από τα αρνητικά, ωστόσο υπάρχουν», λέει.
Τα χρήματα μπορεί να είναι λιγότερα, αλλά η διαχείρισή τους αναγκαστικά γίνεται πιο σωστά και από τον γιατρό Γιώργο Τριανταφυλλόπουλο. Το ξεκαθάρισμα σε κάθε τομέα της ελληνικής κοινωνίας, όμως, είναι το μοναδικό «δώρο» που περιμένει από την κρίση που βιώνει η χώρα σήμερα. Οπως λέει, κάτι τέτοιο αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι Ελληνες θα βγουν καλύτεροι από την κρίση, αλλά διατυπώνει και την επιθυμία η αλλαγή νοοτροπίας να ισχύσει για όλους. «Από το πιο μικρό κατάστημα της γειτονιάς έως το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο, από τους πολίτες έως τους πολιτικούς, είναι ευκαιρία για κάθαρση. Αν καθένας κάνει την αυτοκριτική του για τον τρόπο που έζησε τα προηγούμενα χρόνια, θα βρει πολλά να διορθώσει. Κανένα λαμόγιο δεν θα πρέπει να έχει θέση στην ελληνική κοινωνία, αλλά να πηγαίνει σπίτι του», λέει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και με αυτοκριτική διάθεση προσθέτει: «Δεν έχω αυταπάτες. Ακόμα και ο δικός μου κλάδος χρειάζεται ξεκαθάρισμα».
Η θετική σκέψη. Η κρίση δεν κάνει καλό σε κανέναν, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετική σκέψη, υποστηρίζει ο καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ) Τάσος Σταλίκας. «Η κρίση είναι σαν να σου έκοψαν το πόδι από λάθος γιατρού. Είναι άδικη, αλλά το θέμα είναι να την αντιμετωπίσεις, να καταλάβεις ότι και με ένα πόδι μπορείς να ζήσεις και να προχωρήσεις. Να μην παραιτηθείς», λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο ερευνών που διενήργησε η ΕΕΘΕΨΥ στον ελληνικό πληθυσμό για τον ρόλο των θετικών συναισθημάτων κατά την αντιμετώπιση της κρίσης και τους παράγοντες που μας κάνουν ψυχικά... ανθεκτικούς, τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Η πρώτη έρευνα έγινε στην αρχή της κρίσης το 2008, ενώ η δεύτερη στα τέλη του 2010. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας στους δύο Ελληνες έχει συμπτώματα κατάθλιψης και ένας στους τέσσερις έχει ταυτόχρονα κατάθλιψη και άγχος, οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κρίση από ό,τι οι άνδρες και οι νεότεροι ηλικιακά εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι.

Η παραίτηση όμως είναι ο χειρότερος σύμμαχος. Οπως εξηγεί ο κ. Σταλίκας, όπλο στα χέρια των πολιτών αποτελεί η ανθεκτική ψυχολογία. Με αυτή θα επηρεαστούν λιγότερο από την κρίση όσοι είναι ρεαλιστικά αισιόδοξοι όπως και όσοι βρίσκουν πράγματα που τους κάνουν να βιώνουν θετικά συναισθήματα. Παράλληλα, σύσφιγξη των κοινωνικών σχέσεων, αλληλοβοήθεια και επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων είναι αλλαγές που μπορεί να προκύψουν μέσα από τη θετική σκέψη. «Εκείνοι που βιώνουν πιο πολλά θετικά συναισθήματα έχουν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος, παρότι ζουν στο ίδιο περιβάλλον με τους υπόλοιπους, και μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα», επισημαίνει.

Πηγή Ρεπορτάζ: Αγγελική Καραγεώργου στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: