Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Βαριές κατηγορίες Πούτιν εναντίον των ΗΠΑ


Ο Ρώσος πρωθυπουργός με προσωπική επίθεση στη Χίλαρι Κλίντον ανέβασε τους τόνους της αντιδυτικής ρητορικής του εν όψει των μαζικών κινητοποιήσεων του Σαββάτου σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια για τις κατηγορίες περί εκλογικής νοθείας




Να μετατρέψει το αντιπουτινικό κλίμα σε... αντιαμερικανικό επιχείρησε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εν όψει της μαζικής διαδήλωσης του Σαββάτου για τις κατηγορίες περί εκλογικής νοθείας, που θα λάβει χώρα σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια, από το Καλίνινγκραντ μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Στην πρώτη του παρέμβαση για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις ο Ρώσος πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως την Ουάσιγκτον και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ότι βρίσκεται πίσω από τις μετεκλογικές διαμαρτυρίες στη Ρωσία και ότι επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής δίνοντας εκατομμύρια δολάρια.
«Εθεσε τον τόνο για μερικούς ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, τους έδωσε το σήμα, αυτοί άκουσαν το σήμα και ξεκίνησαν τη δράση τους», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στη Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές επιδιώκουν τους δικούς τους εγωιστικούς πολιτικούς στόχους. «Είμαστε όλοι ενήλικοι εδώ και καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι από τους διοργανωτές ενεργούν σύμφωνα με ένα γνωστό σενάριο και τα δικά τους μισθοφορικά πολιτικά συμφέροντα», προσέθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, μένοντας πιστός στην αντιδυτική γραμμή της καμπάνιας του για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη διεξαγωγή των εκλογών και για την αντιμετώπιση των ειρηνικών διαδηλωτών, ενώ η Χ. Κλίντον χαρακτήρισε τις ανησυχίες «βάσιμες».
Συλλήψεις
Στη μεγαλύτερη διαδήλωση που είδε η ρωσική πρωτεύουσα εδώ και χρόνια, το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 5.000 Ρώσοι βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας και συνελήφθησαν εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ ακολούθησαν μικρότερες διαδηλώσεις εναντίον του Πούτιν.
Εν τω μεταξύ, ένας εθελοντής παρατηρητής στις εκλογές, ο 31χρονος Ντμίτρι Φινίκοφ, ανέβασε στο Ιντερνετ αποκαλυπτικές φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία είδαν πάνω από 150.000 άνθρωποι και δείχνουν εκλογικούς αντιπροσώπους να πετούν τα επίσημα αποτελέσματα ενός εκλογικού τμήματος, όπου η «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν ερχόταν τρίτη, αλλά ως διά μαγείας εμφανίστηκε πρώτη στην τελική καταμέτρηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ
Με το Κρεμλίνο να βρίσκεται κολλημένο «στον τοίχο», ο Πούτιν και ο απερχόμενος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχουν ήδη συναντηθεί με μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις.
Λευκός Οίκος
Αποφασισμένος να συνεχίσει να μιλάει για την κατάσταση στη Ρωσία εμφανίστηκε ο Λευκός Οίκος. Απαντώντας στις κατηγορίες του Πούτιν περί "αμερικανικού δάκτυλου" πίσω από τις διαδηλώσεις, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επιδιώξει να συνεργάζεται με τη Μόσχα σε θέματα κοινών συμφερόντων, "όταν παραβιάζονται δικαιώματα στη Ρωσία ή σε άλλη χώρα, θα μιλάμε ανοιχτά".
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr
ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ
Σάλος για σχόλιο στο Twitter του
Ξινή βγήκε στον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ η ενασχόλησή του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού μια αναδημοσίευση που εμφανίστηκε στο Twitter του έγινε αφορμή για να εξοργίσει πολλούς από τους 740.000 «followers» του σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο τις διαδηλώσεις.
Mπλόγκερ Ενας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος έκανε την εξής δημοσίευση για τον Αλεξέι Ναβαλί, έναν blogger που φυλακίστηκε για 15 ημέρες για τα διαδικτυακά του σχόλια κατά της εγκυρότητας της εκλογικής διαδικασίας: «Σήμερα φάνηκε πως αν κάποιος γράφει σε ένα blog «κόμμα από απατεώνες και κλέφτες» είναι ένα ηλίθιο πρόβατο».
Το συγκεκριμένο tweet εξέφραζε την ικανοποίηση για την απόφαση φυλάκισης του ακτιβιστή και σαν να μην έφτανε αυτό, το ίδιο αναδημοσιεύθηκε (retweet) από τον λογαριασμό του Μεντβέντεφ. Σάλο προκάλεσε η αναδημοσίευση, την οποία πολλοί χρήστες κατάφεραν να απαθανατίσουν ως screenshot, πριν αυτή διαγραφεί. Μετά τη διαγραφή, η προεδρία απέδωσε το συμβάν σε λάθος που έκανε τεχνικός στη διάρκεια αλλαγής του password.
Πηγή ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: