Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών θα διανυκτερεύσει ο Εφραίμ



 

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, όπου θα διανυκτερεύσει, μεταφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης ο ηγούμενος Εφραίμ, εν μέσω έντονων επευφημιών από υποστηρικτές του. Την Τεταρτη το πρωί θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Διχασμένη εμφανίζεται η Δικαιοσύνη ως προς την απόφαση προφυλάκισης του ηγούμενου.





Το σκηνικό επευφημιών  επαναλήφθηκε νωρίτερα έξω από το Εφετείο, όπου ο αρχιμανδρίτης έφτασε λίγο μετά τις 8:30, αφού μεταφέρθηκε οδικώς από το Άγιο Όρος, συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του από Εισαγγελέα Εφετών.


Στην οδό Λουκάρεως, έξω από το Εφετείο, τον υποδέχτηκαν περίπου 300 άτομα, κάθε ηλικίας, τα οποία εξέφρασαν την υποστήριξή τους με χειροκροτήματα, πλακάτ και κεριά και φωνάζοντας «άξιος, άξιος!».

Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της αγιορείτικης Μονής με το Δημόσιο, κρίθηκε προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς φέρεται να θεωρήθηκε ύποπτος για την διάπραξη νέων αδικημάτων.
Οι Εφέτες δέχθηκαν την θέση της συναδέλφου τους ανακρίτριας της υπόθεσης των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών», η οποία κρίνοντας τα στοιχεία της δικογραφίας, τις ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες που αποδίδονται στον κατηγορούμενο αλλά και την προσωπικότητα, την ισχύ και τις διασυνδέσεις του θεώρησε πως πρέπει να προφυλακιστεί.

Ο Εφραίμ βαρύνεται με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, σε απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις καθώς και με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στο νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου» και ορίζουν σε περίπτωση καταδίκης ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης. 

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο μοναχός Αρσένιος, συνεργάτης του Εφραίμ στην υπόθεση των ανταλλαγών, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων μετά την απολογία του. 

Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την υπόθεση. Παρέμβαση Τέντε ζητεί η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, απαράδεκτες οι παρεμβάσεις, λέει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, καθηγητή Άρη Χαραλαμπάκη, ο Εφραίμ θα παραδοθεί στις Αρχές και γι' αυτό θα μεταβεί στην Αθήνα, συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου, αφού περάσει από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, να μεταχθεί στο Εφετείο, ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του.

Ο γιατρός που εξέτασε τον ηγούμενο Εφραίμ έκρινε ότι η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε σαφή βελτίωση, καθώς το σάκχαρό του ρυθμίστηκε, οι πόνοι από τη δισκοπάθεια υποχώρησαν, ενώ υποχώρησε και ο πυρετός από τη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η υπόθεση της προφυλάκισης του Εφραίμ έχει φέρει αναστάτωση στην πολιτική ζωή, καθώς ο ΛΑΟΣ έχει ταχθεί στο πλευρό του μοναχού, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για σκοπιμότητες πίσω από το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Την Τρίτη, μιλώντας στον Σκάι, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή, που ήταν βασικός κατήγορος στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Εκτίμησε ότι «η ταυτόχρονη παρουσία του υφυπουργού και βασικού κατηγόρου στην υπόθεση κ. Πεταλωτή συνιστά μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα».

Παρέμβαση Τέντε ζητεί το Άγιο Όρος
Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος για την αναίρεση του βουλεύματος τού Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ, ζητάει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Με επιστολή της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικης πολιτείας τον διαβεβαιώνει ότι «προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης η καθ' ημάς Ιερά Κοινότητα παρέχει την διαβεβαίωσιν και εγγυάται την παραμονήν του Γέροντος Εφραίμ εντός Μονής».

Η επιστολή συντάχθηκε στο πλαίσιο της απόφασης της Ιεράς Κοινότητας που ελήφη στην χθεσινή σύνοδό της στις Καρυές. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η αποστολή άλλων δυο επιστολών, η μια προς το ΥΠΕΞ, στην οποία επικρίνεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις δικαστικές αρχές και υποστηρίζεται ότι παραβιάστηκε ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Ορους και η άλλη προς την αδελφότητα της μονής Βατοπαιδίου, με την οποία δηλώνεται η συμπαράστασή της προς την «δοκιμασία του αδελφού Εφραίμ» αλλά και των μοναχών της μονής.

Στην επιστολή της προς τον κ. Τέντε η Ιερά Κοινότητα, αφού εκφράζει «την μεγάλην έκπληξιν ημών δια την έκδοσιν του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών προς άμεσον προφυλάκισιν του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ματοπεδίου Αρχιμανδριτου κ.Εφράιμ», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…προξενεί εις ημάς κατάπληξιν το γεγονός ότι το βούλευμα τούτο εξεδόθη και απεστάλη προς εκτέλεσιν εσπευσμένως κατά τας παραμονάς της εορτής της γεννήσεως του Κυρίου Ημών Χριστού. Εκδοθέντος μάλιστα συμφώνως προς αυτό του κατά νόμον εντάλματος προσωρινής κρατήσεως υπό της ανακρίτριας διενεργήθη ήδη κατά την 24η τρέχοντος μηνός η σύλληψης Καθηγουμένου πραγματοποιηθείσα εν τη Ιερα Μονή Βατοπεδίου κατόπιν κινητοποιήσεως ισχυρας αστυνομικής δυνάμεως υπό τον αστυνομικόν διευθυντήν Χαλκιδικής, τη συμπράξει εισαγγελικού λειτουργού της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ως εάν επρόκειτο περί προσώπου άκρως επικινδύνου περί του οποίου δήθεν υφίσταντο υπόνοιαι απειθείας ή αντιστάσεως».

Στο τέλος της ανακοίνωσης σημείωνεται: «…υποβάλλομεν επείγουσαν έκκλησιν και θερμοτάτην παράκλησιν όπως ασκήσετε το όπερ εκ του νόμου έχετε δικαίωμα της αναιρέσεως του προρρηθέντος βουλεύματος».

Συνάντηση Τέντε - Κασμίρογλου

Με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε συναντήθηκε την Τρίτη ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου αντί για τις φυλακές.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει για τους ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρας μας.

Παράλληλα, στον κ. Τέντε έχουν σταλεί επιστολές πιστών (μοναχών, δικηγόρων, ομογενών από Αυστραλία, κ.λπ.), Ιερών Μονών, καθώς και αίτημα της Ιεράς Επιστασίας για να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.
Σε ανακοίνωσή της η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου αναφέρει: «Η άδικη προφυλάκιση του Γέροντά μας Εφραίμ συγκλόνισε τις καρδιές των αδελφών της Ιεράς μας Μονής, το Άγιον Όρος, την Εκκλησία και κάθε πνευματικό και σκεπτόμενο άνθρωπο.
» Ποιoς θα μπορούσε να σκεφτεί ότι άνθρωποι, οι οποίοι θυσιάζονται στην διακονία του πλησίον, που ζουν ανιδιοτελώς με εφ’ όρου ζωής υπακοή, νηστεία και προσευχή, να μεταχειρίζονται ως κοινοί εγκληματίες και γι’ αυτό να φυλακίζονται;
» Ποιος θα φανταζόταν έναν φορέα της θείας Χάριτος, εργάτη και δάσκαλο της αρετής, να τον προπηλακίζουν, να τον φυλακίζουν, επειδή κάποιοι νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό υπηρετούν τους νόμους της Δικαιοσύνης;
» Όλες οι ενέργειες του Γέροντα είχαν την έγκριση, αποδοχή και υποστήριξη όλης της Αδελφότητάς μας.
» Πληροφορούμε τον πιστό λαό του Θεού ότι όλη η Αδελφότητα είναι ενωμένη και αγαπημένη, συμπαρίσταται στο Γέροντά της και σηκώνει μαζί του τον σταυρό του μαρτυρίου με πίστη και ελπίδα.
» Μας δίνει δύναμη η σύσσωμη συμπαράσταση ολοκλήρου του Αγίου Όρους, των Επισκόπων όλης της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και του λαού, τους οποίους ευχαριστούμε βαθύτατα.
»Θα θέλαμε να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι στο πρόσωπο του Γέροντός μας Εφραίμ φυλακίζουν και όλη την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, που αποτελείται από εκατόν είκοσι μοναχούς».
Διχασμένη η δικαιοσύνη
Διχασμένη εμφανίζεται η Δικαιοσύνη σχετικά με την απόφαση προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ. Μετά την χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ.Αθανασίου, που κράτησε αποστάσεις από την απόφαση, και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος αμφισβητεί -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η προφυλάκιση ήταν το αναγκαίο μέτρο.
Πάντως, μετά την χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Αθανασίου, ο οποίος έκανε λόγο για μέτρο (την προφυλάκιση) που πρέπει να λαμβάνεται με φειδώ και προσοχή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέωνεξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διαφοροποιεί τη στάση της και καταδικάζει τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την κριτική που ασκήθηκε για την απόφαση της προφυλάκισης και αναφέρει:

«Είναι πρωτοφανές παράγοντες ξένης χώρας να ασκούν κριτική σε αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας ότι στις νομικά αναπτυγμένες χώρες η διάκριση των εξουσιών είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου.

» Θεωρούμε ότι η κριτική αυτή, καθώς και η κριτική που ασκήθηκε από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

» Οι έλληνες δικαστικοί λειτουργοί δίνουν μεγάλη σημασία στον κοινωνικό απόηχο των αποφάσεων τους και έχουν τις ευαισθησίες εκείνες που χαρακτηρίζουν τις παραδόσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.

» Ζητούν, όμως, απ' όλους τους, αυτόκλητους και μη, σχολιαστές των αποφάσεων τους και αν ακόμα διακρίνονται από αυστηρότητα, να είναι προσεκτικοί όταν εκφέρουν γνώμη γι' αυτές, αφού δεν έχουν γνώση των δεδομένων της δικογραφίας.

» Η προσωρινή κράτηση είναι μεν εξαιρετικό μέτρο και διατάσσεται με προσοχή και φειδώ, αλλά πάντοτε σύμφωνα με τα δεδομένα της δικογραφίας και τους ορισμούς του νόμου. Αρμόδια δε να την επιβάλλουν ή όχι είναι μόνο τα δικαστικά όργανα, τα οποία δεν πτοούνται ούτε από επικρίσεις ούτε από παρεμβάσεις.

» Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Συμβούλιο, που διέταξε την προσωρινή κράτηση, συγκροτήθηκε από ανώτερους δικαστές (εφέτες), εγνωσμένου κύρους, ήθους και επιστημονικής κατάρτισης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος καταδικάζει οποιαδήποτε παρέμβαση στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, παράλληλα όμως αμφισβητεί -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η προφυλάκιση ήταν το αναγκαίο μέτρο.
Ειδικότερα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει: «Οποιαδήποτε παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, από όπου και εάν προέρχεται -από θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδιώκουν για ιδιοτελείς λόγους να τη χειραγωγήσουν- επιβάλλεται να αποκρουστεί. Πολλώ δε μάλλον όταν εξωτερικεύεται ανερυθρίαστα και δίχως τον παραμικρό σεβασμό στις θεσμικές κατακτήσεις ενός ανεξάρτητου και εθνικά κυρίαρχου κράτους, κατά τρόπο που καταλύει κάθε έννοια νομιμότητας και εθνικής αξιοπρέπειας. Εξίσου καταδικαστέα είναι φυσικά και η αμετροεπής επιδίωξη παρέμβασης στα δικαστικά τεκταινόμενα και στην ουσία μιας εκκρεμούς υπόθεσης, από παράγοντες με σημαντική κοινωνική απήχηση, όπως είναι ορισμένοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό υπερβαίνουν την αποστολή και τα καθήκοντά τους».
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει: «Η θεώρηση της προσωρινής κράτησης ως μέτρου εξαιρετικού χαρακτήρα, επιβαλλόμενου υπό αυστηρά καθοριζόμενες και ρητά προσδιοριζόμενες στο νόμο περιπτώσεις, είναι απόλυτα συμβατή με τις επιταγές της αναγνωριζόμενης από το δίκαιό μας αρχής της αναλογικότητας και αποτρέπει καταχρήσεις ενός θεσμού που θα απέβαιναν σε βάρος του κατηγορούμενου».

Κατόπιν αυτών, επισημαίνει ο κ. Αδαμόπουλος: «Ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί εάν ο ηγούμενος Εφραίμ είχε γνωστή διαμονή, εάν ήταν ύποπτος φυγής και εάν ήταν δυνατόν να τελέσει νέες άδικες πράξεις από εκείνες που φέρεται να διέπραξε. Πάντως, επί πέντε χρόνια βρίσκεται στο μοναστήρι του, πρόσφατα πήγε στη Ρωσία και επέστρεψε και δεν υπάρχουν αναφορές περί εμπλοκής του σε άλλη υπόθεση. Περαιτέρω, θα πρέπει και να προβληματιστεί κάποιος σχετικά με το αν υπήρχαν άλλα μέτρα που θα διασφάλιζαν την παρουσία του σε ενδεχόμενη δίκη του, διότι ακόμη δεν υπάρχει κρίση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου περί αποχρωσών ή μη ενδείξεων ενοχής του. Εξ άλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ ευρίσκεται υπό την πνευματική εξουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη».
Παράλληλα, ο πρόεδρος των Αθηναίων δικηγόρων τονίζει: «Η προσπάθεια για την ορθή απονομή του δικαίου είναι πολυσύνθετη και κινείται συνήθως ανάμεσα σε λεπτές ισορροπίες, που καθιστούν πολλές φορές πιθανή τη διάπραξη υπερβολών».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσοςτόνισε ότι «το ποινικο - νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου».

Ειδικότερα, ο κ. Μπρακουμάτσος δήλωσε: «Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά, αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου.
Αναφερόμενος σε τοποθετήσεις «κέντρων του εξωτερικού» αναφέρει: «Οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας».

Για τις παρεμβάσεις από το εσωτερικό αναφέρει: «Η υπόθεση του Βατοπαιδίου είχε από τη γένεσή της πολιτικό πρόσημο, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συνεπώς οποιαδήποτε απόφανση του δικαστικού συμβουλίου θα είχε αρνητική υποδοχή ανάλογα με το περιεχόμενο και δυστυχώς η Δικαιοσύνη πάντα θα βρίσκεται στο κέντρο μιας διελκυστίνδας.
» Τούτο αποδεικνύει και στην πράξη εν προκειμένω: Τα λεγόμενα από διάφορους επώνυμους ή μη περί ουσιαστικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι λόγια κενά περιεχομένου, αφού η καθημερινή πράξη τους αποδεικνύει το αντίθετο, όπως συνέβη με την συζητούμενη υπόθεση, όπου το διακύβευμα γι' αυτούς δεν ήταν τόσο η ουσία της υπόθεσης (την οποία και πολλοί δεν γνωρίζουν), αλλά η ιδιότητα του διωκομένου, κάτι ανεπίτρεπτο για τον δικαιικό μας πολιτισμό».
Μ.Παπαϊωάννου: «Δεν παρεμβαίνω»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφορικά με διαβήματα και αιτήματα πολιτών και φορέων που δέχεται, προκειμένου να παρέμβει στην υπόθεση της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου Εφραίμ, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «ουδέποτε παρενέβην, ούτε θα παρέμβω τώρα και στο μέλλον σε οποιαδήποτε υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης».
Διαδικτυακή εκστρατεία
Νέος δικτυακός τόπος που εμφανίστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων συγκεντρώνει υπογραφές για την απελευθέρωση του Εφραίμ, ενώ μηνύματα συμπαράστασης στον κατηγορούμενο ηγούμενο εμφανίζονται κατά χιλιάδες και στο facebook.

Στο freegerontaefraim.com, το οποίο λειτουργεί στα ελληνικά, τα ρωσικά και τρεις ακόμα γλώσσες, οι επισκέπτες καλούνται να υπογράψουν επιστολή που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τον μετρητή του δικτυακού τόπου, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 21.600 «ψήφοι στήριξης».

Σύμφωνα με την επιστολή, η απόφαση προφυλάκισης του ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου είναι «δικαστικό έγκλημα» που χαρακτηρίζεται από «μίσος και αδικία».

H επιστολή τονίζει ότι οι υπεύθυνοι άλλων μεγάλων σκανδάλων στην Ελλάδα παραμένουν ατιμώρητοι, ενώ «το πνευματικό πρόσωπο του Γέροντα τιμάται και εγκωμιάζεται διεθνώς και αποτελεί εξαίρετο πρεσβευτή της Ελλάδος στο εξωτερικό».

Προφίλ με το όνομα freegerontaefraim έχει επίσης δημιουργηθεί στο Facebook.

Ανακοίνωση για την προφυλάκιση του ηγούμενου, η οποία φιλοξενείται στο Agiazoni.gr, εξέδωσε στο μεταξύ η Αδελφότητα Βατοπαιδίου: «Ποιὸς θὰ μποροῦσε νὰ σκεφτεῖ ὅτι ἄνθρωποι οἱ ὁποῖοι θυσιάζονται στὴν διακονία τοῦ πλησίον, ποὺ ζοῦν ἀνιδιοτελῶς μὲ ἐφ΄ ὅρου ζωῆς ὑπακοή, νηστεία καὶ προσευχή, νὰ μεταχειρίζονται ὡς κοινοὶ ἐγκληματίες καὶ γι’ αὐτὸ νὰ φυλακίζονται;» γράφει μεταξύ άλλων.

Υπογραφές για την αποφυλάκιση του ηγούμενου συγκεντρώνονται επίσης στο vatopaidi.wordpress.com, ενώ μηνύματα συμπαράστασης αναρτώνται στο hellas-orthodoxy.blogspot.com.

Η «Ομάδα Συμπαράστασης Στον Διωκόμενο Γέροντα Εφραίμ» έχει επίσης δημιουργήσει προφίλ στο facebook.


ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: