Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η Ευρώπη διχάζει τη Μ. Βρετανία



Ρόλο παρατηρητή και μόνο θα έχει στις διαπραγματεύσεις για την ψήφιση των νέων δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Βρετανία μετά την άρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να ψηφίσει τη διάταξη ασκώντας βέτο.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (δεξιά) με τον κυβερνητικό του εταίρο και ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ.Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (δεξιά) με τον κυβερνητικό του εταίρο και ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ.Η Ντάουνιγκ Στριτ επιβεβαίωσε στο τέλος της περασμένης βδομάδας ότι θα συμμετέχει μόνο σε «τεχνικές συζητήσεις», ενισχύοντας τη θέση των Φιλελευθέρων του Νικ Κλεγκ ότι το βέτο απομονώνει οριστικά τη Βρετανία από την Ευρώπη.

Η εκ διαμέτρου αντίθετη στάση των δύο συμμάχων στην κυβέρνηση απειλεί μέρα με την ημέρα τη συνοχή της, μετά και την έντονα παρασκηνιακή δράση των φιλελευθέρων ενάντια στις ευρωσκεπτικιστές αποφάσεις του Ντέιβιντ Κάμερον.
Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους πως η Βρετανία ίσως αποτελέσει παράπλευρη απώλεια της ευρωπαϊκής κρίσης μετά και τις δηλώσεις του Νικ Κλεγκ πως η «κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες».
Προς αυτή την κατεύθυνση στράφηκαν και οι μυστικές συναντήσεις του ιδίου και τριών ακόμη Φιλελευθέρων, των Βινς Κέιμπλ, αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, Ντάνι Αλεξάντερ, υπουργού Οικονομίας και Κρις Χουν, υπουργού Ενέργειας με τον ισχυρό άντρα του Σίτι Ρόλαντ Ρουντ, με τον οποίο κατέστρωσαν σχέδιο υποκίνησης επιχειρηματιών ενάντια στην στάση του Ντέιβιντ Κάμερον προς την Ε.Ε.
Το έγγραφο που εστάλη σε επιχειρηματίες του Σίτι με την υπογραφή του Ρόναλντ Ρουντ, ιδρυτή της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Φίνσμπουρι και στενού φίλου του βρετανού επιτρόπου στην Ε.Ε. Λορντ Μάντελσον, διέρρευσε στην «Daily Mail», γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα για τις σχέσεις των δύο ανδρών αλλά και την ισχυρή επιρροή που ασκούν οι λομπίστες.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον πάντως σε μια εκδήλωση βρετανικού χιούμορ ανέφερε σαρκαστικά πως «τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα, άλλωστε δεν είμαστε αδέρφια ή κάτι τέτοιο», αναφερόμενος φυσικά στη διεκδίκηση της ηγεσίας των Εργατικών από τους αδερφούς Μίλιμπαν.
Η εν λόγω επιστολή προς τον επιχειρηματικό κόσμο αναφέρει ότι «είμαστε πεπεισμένοι περισσότερο από ποτέ ότι είναι απαραίτητο για τους βρετανούς επιχειρηματίες να ενισχύσουν την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να παραμείνουμε απόλυτα συγχρονισμένοι με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να στηρίξουμε το θεσμό και να βοηθήσουμε το ευρώ».
Και συνεχίζουν λέγοντας πως δεν υποκινούνται από κάποιο πολιτικό κόμμα παρά μόνο από την πεποίθησή τους ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, πιστοί στην ιδέα της ευρωπαϊκής ελεύθερης αγοράς, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης της Βρετανίας.
Η στάση πάντως του Νικ Κλεγκ να ενορχηστρώσει μια μεθοδευμένη «συνωμοσία» προς την κυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών των Τόρις, που τον κατηγόρησαν για προδοσία, θυμίζοντάς του ότι αρχικά είχε συμφωνήσει με την γραμμή αυτή.
Πρόσφατη δημοσκόπηση της ComRes για λογαριασμό του Κέντρου Κοινωνικών Μελετών Open Europe δείχνει ότι το 69% των στελεχών του Σίτι στηρίζουν το βρετανικό βέτο, ακόμη και εάν περιορίσει την πρόσβαση της χώρας στην ελεύθερη αγορά, με 500 από τα ισχυρά «αφεντικά» του να υποστηρίζουν ότι το κόστος της εναρμόνισης της Βρετανίας με τους κανόνες της Ε.Ε. στην παρούσα φάση είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη που αποκομίζει το Σίτι από την ελεύθερη αγορά.
Η υπόλοιπη Ευρώπη ωστόσο παραμένει εξοργισμένη με τη στάση της Βρετανίας, την οποία ακολούθησαν εν μέρει, λίγες μέρες αργότερα, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, αρνούμενες να δεχθούν την εναρμόνιση των συντελεστών φορολόγησης σε όλα τα κράτη-μέλη.
Ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, επικεφαλής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία και μέλος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, δήλωσε ότι «ήταν λάθος να αφήσουμε τους Βρετανούς στην Ε.Ε.».
Η γαλλική «Le Figaro» έκανε λόγο για «επικίνδυνο παιχνίδι» του Κάμερον, λέγοντας ότι οι Βρετανοί επιβεβαίωσαν τη φήμη τους ως ένα έθνος σε διαφωνία που δεν σκοπεύει ποτέ να παίξει συλλογικά.
Στο ίδιο επικριτικό κλίμα ήταν και η δήλωση του Καρλ Μπ. Χάμιλτον, βουλευτή του φιλελεύθερου δημοκρατικού κόμματος της Σουηδίας, που κατηγόρησε τους Βρετανούς «ότι διαιρούν την Ευρώπη δρώντας με έναν μη εποικοδομητικό τρόπο».
Με τη διαβεβαίωση ότι θα συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των 27 της Ε.Ε. τον ερχόμενο Ιανουάριο, ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με τους ευρωπαίους ηγέτες μετά την άσκηση βέτο της περασμένης βδομάδας.
Η Αγκελα Μέρκελ επικοινώνησε μαζί του την περασμένη Παρασκευή μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Λοέρ, ότι οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να υποβαθμίσουν τη Βρετανία, και του γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρόν, ότι «η οικονομική κατάσταση στη Βρετανία είναι ανησυχητική και κάτω από αυτές τις συνθήκες προτιμά κανείς να είναι Γάλλος αντί Βρετανός».
Σε αυτό ίσως συνηγορούν και τα επίσημα στοιχεία του Λονδίνου, ότι η ανεργία έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών με 2,6 εκατομμύρια ανέργους, με τις γυναίκες και τους νέους να πλήττονται περισσότερο.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: