Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Αποκάλυψη η «συνταγή» που σκότωσε τον Νίκο Γιγουρτάκη- Στο φως το σκοτεινό κύκλωμα των αναβολικών


Ρεπορτάζ:Xρήστος Μαζάνης

Η διακίνηση αναβολικών ουσιών στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρόκειται για ένα κοινό μυστικό ανάμεσα σε ντίλερ, γυμναστές, προπονητές, ιατρούς αλλά και ανθρώπους της οικονομικής και επιχειρηματικής elit καθώς και της showbiz.


Παρόλο που στη χώρα μας η εμπορία αλλά και η προώθηση τέτοιων ουσιών απαγορεύονται, ο μεγαλύτερος σύμμαχος των διακινητών αποδεικνύεται το Διαδίκτυο.



Η παραγγελία αναβολικών από το Διαδίκτυο είναι ιδιαιτέρως εύκολη. Με ένα κλικ έχει κανείς στην πόρτα του οτιδήποτε ζητήσει. Από διουρητικά, αμφεταμίνες μέχρι τα πιο δυνατά στεροειδή, όπως τα Μ3 methyltrienolone. Οι τιμές τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και κυμαίνονται από 20 μέχρι και 7.000 ευρώ.

Επιχείρηση «Οperation Pangea»

Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κατά του εμπορίου αναβολικών ουσιών πραγματοποιείται τον Οκτώβριο του 2010 με την κωδική ονομασία «Οperation Pangea». Συμμετέχουν κλιμάκια των αστυνομικών αρχών από πολλές χώρες και συλλαμβάνονται 76 ύποπτοι. Οι ουσίες πωλούνταν από προμηθευτές απευθείας - συχνά μέσω παράνομων online φαρμακείων - και αποστέλλονταν μέσω αεροπορικών πτήσεων.



Η διακίνηση στο Διαδίκτυο 

Οι παραγγελίες μέσω Internet ήταν και είναι ο κύριος τρόπος της προώθησης αναβολικών στη Δυτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ουσίες είναι ιδιαίτερα ακριβές. Φυσικά, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ακόμα και ένας ανήλικος μπορεί να έχει πρόσβαση σε εκατοντάδες διαφορετικά προϊόντα, ώστε να «ντοπαριστεί» με τον τρόπο που προτιμά. Για παράδειγμα, όποιος πληκτρολογήσει στη μηχανή αναζήτησης «Google» τη λέξη «anabolic» ή «steroids», θα βρει μπροστά του εκατομμύρια σχετικές ιστοσελίδες, οι περισσότερες από τις οποίες ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο αναβολικών. Το μόνο που χρειάζεται λοιπόν κάποιος για να βρει τις «ντόπες» της αρεσκείας του είναι μια πιστωτική κάρτα.



Η τεστοστερόνη και άλλα στεροειδή αναβολικά πωλούνται σε διάφορες μορφές, από τζελ και κρέμες για εξωτερική χρήση μέχρι ενέσεις. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα και τη μορφή των σκευασμάτων, ξεκινώντας από τα περίπου 25 δολάρια και φτάνοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις μερικές εκατοντάδες δολάρια.

Το «κύκλωμα» των ιατρών

Τα αναβολικά κυκλοφορούν παντού. Σε πολλά γυμναστήρια (όχι σε όλα), σε γήπεδα ακόμη και μέσα στα σχολεία. Υπάρχουν διάφορα είδη αναβολικών. Μερικά εξ αυτών μπορεί να διατίθενται και σε φαρμακεία, αφού πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούνται για διάφορες ασθένειες, όπως για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης, η εφεδρίνη μειώνει το λίπος και τα στεροειδή λαμβάνονται για την αύξηση μυϊκού ιστού. Ο κατάλογος είναι τεράστιος.



Σύμφωνα με γνωστό personal trainer, τα περισσότερα μοντέλα παίρνουν διουρητικά πριν από τις φωτογραφίσεις, για να φαίνονται «στεγνά» τα σώματά τους. Εξαιρετική σημασία όμως έχει ότι, για να προμηθευτεί κανείς τα φάρμακα αυτά, θα πρέπει να έχει συνταγή γιατρού. Άρα, στο κόλπο μπορεί να βρίσκονται και κάποιοι γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί που τα δίνουν έτσι απλά, κερδίζοντας χιλιάδες ευρώ.

Ο ρόλος των τελωνείων


Σε πολλές περιπτώσεις, τα προσφερόμενα είδη είναι συσκευασμένα φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον οργανισμό φαρμάκων μιας χώρας και είναι έτοιμα προς κατανάλωση από τον τελικό χρήστη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλα τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν εγκριθεί και από τον ΕΟΦ για να μπορούν να διατίθενται και στην Ελλάδα. Το αν ελέγχονται επαρκώς αυτά τα εισαγόμενα είδη στο τελωνείο είναι μια «πονεμένη ιστορία», που επιβεβαιώνει πόσο διάτρητο είναι το σύστημα.

Οι «ντίλερ» στην Ελλάδα και η δύναμη του Μ3

Μια άλλη «μπίζνα», η οποία αποφέρει περισσότερα κέρδη, είναι το να αγοράζει κάποιος από το Internet τις πρώτες ύλες, δηλαδή τις ουσίες που τον ενδιαφέρουν σε ανόθευτη μορφή, προκειμένου να τις αναμείξει ο ίδιος, δημιουργώντας το δικό του «κοκτέιλ» αναβολικών.



Οι πιο «ψαγμένοι», που πιστεύουν ότι διαθέτουν τις γνώσεις ώστε να γίνουν οι ίδιοι έμποροι ή ντίλερ, στρέφονται απευθείας στα ίδια τα εργαστήρια φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε τους απαίτηση.

Με αυτόν τον τρόπο «έπεσε» στην ελληνική αγορά το 2008 το ισχυρό αναβολικό Μ3 methyltrienolone. Εργαστήριο βιοχημείας, σε συνεργασία με κορυφαίο χημικό στην Αγγλία, κατασκεύασε αυτή την ουσία και την προσάρμοσε στις απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Η πρώτη διακίνηση ξεκινάει από τη Λάρισα σε συγκεκριμένο και πολύ γνωστό γυμναστήριο, ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα, σύνδεσμος τη «σπρώχνει» στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Καλαμάτα.



Αρχικά η συγκεκριμένη ουσία δίνεται σε αθλητές πειραματικά, ενώ στην πορεία αρχίζει να λανσάρεται και στα γυμναστήρια. Σήμερα είναι εύκολο να την προμηθευτεί κανείς μέσω Διαδικτύου, αλλά, επειδή γίνονται κομπίνες, οι περισσότεροι προτιμούν την απευθείας ανταλλαγή χέρι με χέρι.



Η συγκεκριμένη ουσία περιγράφεται από τους πωλητές ως πολύ ισχυρή και σχετικά τοξική. Μέχρι σήμερα στο methyltrienolone αποδίδονται 200 θάνατοι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το κύκλωμα έχει προχωρήσει και λανσάρει πειραματικά το Μ4.

Η «συνταγή» που σκότωσε τον Νίκο Γιγουρτάκη

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα αναβολικά που εισάγονται καταλήγουν σε μεγάλες αποθήκες, σε ράφια καταστημάτων με συμπληρώματα διατροφής ή απευθείας σε χέρια ντίλερ που δραστηριοποιούνται σε γυμναστήρια, σε γήπεδα και στους χώρους της showbiz.

Πολλοί νέοι πέφτουν σε αυτήν την παγίδα, αφού τους υπόσχονται ότι με τη χρήση ουσιών μπορούν να φτιάξουν κορμί «φέτες». Έτσι λοιπόν, σε έναν που ξεκινάει τώρα θα δώσουν αρχικά ελαφριά αναβολικά και στη συνέχεια θα τον περάσουν στα πιο δυνατά. Βέβαια, ο κανόνας είναι ότι μετά τη χρήση κάποιων ημερών πρέπει να γίνεται αποτοξίνωση, για να μπορεί ο οργανισμός να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν δεν γίνει η αποτοξίνωση, τότε αρχίζουν οι επιπλοκές και μπορεί να επέλθει και ο θάνατος.

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι, αν γίνει η αποτοξίνωση, ο οργανισμός δεν διατρέχει κίνδυνο. Οι συνέπειες από τη χρήση τέτοιων ουσιών είναι πολλές και ακόμα και σήμερα η ιατρική κοινότητα μαθαίνει.



O Τάκης Γιγουρτάκης, πατέρας του αδικοχαμένου 30χρονου επιχειρηματία Νίκου Γιγουρτάκη, μιλώντας στην εκπομπή« Έχω Θέμα» του Χρήστου Μαζάνη στο web zougla radio, ανέφερε ότι ο γιος του έκανε χρήση σκληρών αναβολικών. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ντίλερ που του προμήθευε τις ουσίες είναι άνθρωπος της showbiz και ότι δραστηριοποιείται και στον χώρο των γυμναστηρίων.
Σημαντικό στοιχείο σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι βρέθηκε μια συνταγή, η οποία είχε δοθεί στον Νίκο Γιγουρτάκη από τον συγκεκριμένο ντίλερ, ενώ πηγές έχουν αναφέρει και το όνομά του.



Συνθέτοντας το παζλ από όλες τις πλευρές, ο 30χρονος φαίνεται να έκανε χρήση και του αναβολικού Μ3, παράλληλα με άλλες ουσίες.


Η έρευνα για τους ντίλερ και τους εμπόρους

Πηγές έχουν αναφέρει ότι στο Γαλάτσι βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα, απ' όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί τέτοιου είδους ουσίες, το οποίο μάλιστα είχε γίνει στόχος των Αρχών και στο παρελθόν, άλλο ένα αναφέρεται ότι υπάρχει στη Νέα Ιωνία, ενώ πολύ γνωστή στους κύκλους των γυμναστηρίων είναι και μια μεγάλη αποθήκη στην περιοχή του Ελληνικού, την οποία αποκαλούν «Βασιλόπουλο» των αναβολικών.


Το «χαστούκι» της WADA για το εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ

Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Ανατολάκης αναφέρει:

«Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιντόπινγκ (WADA) στο Εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι συμμορφωμένη με τον Παγκόσμιο Κώδικα. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλημα με τη διαπίστευση και την εξόφληση των δειγματοληπτών και αναντιστοιχία με τις απαγορευμένες ουσίες της WADA. Επίσης παραμένει απλήρωτη η ετήσια συνδρομή 2011 της Γ.Γ.Α. για να είναι μέλος η χώρα μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό, καθώς και η ετήσια συνδρομή του ΟΑΚΑ για την ασφάλεια του Εργαστηρίου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν χαστούκι για τον Ελληνικό αθλητισμό και εκθέτουν την πατρίδα μας, τη στιγμή μάλιστα που εισερχόμεθα σε μια Ολυμπιακή χρονιά.

Ο Γιώργος Ανατολάκης ερωτά τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού:

α) Τι πρόκειται να πράξετε άμεσα για να μη διαγραφεί η χώρα μας και το εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ από την WADA; Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό θα είναι βαρύτατο πλήγμα για το κύρος του Ελληνικού Αθλητισμού;

β) Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν τη λήξη του 2011, προτίθεσθε να εξοφλήσετε άμεσα τις ετήσιες οικονομικές συνδρομές προς την WADA, προκειμένου να μην προχωρήσει αυτή σε δυσμενείς αποφάσεις εναντίον της χώρας μας;».

Δείτε σε βίντεο στη zougla.gr τι αποκαλύπτει ο Τάκης Γιγουρτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: