Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

New York Times: «Σενάριο» για επιστροφή στη δραχμή και πραξικόπημα



Ως τον χειρότερο εφιάλτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε ένα άρθρο της εφημερίδας New York Times.

Το άρθρο παρουσιάζει τις επιπτώσεις μίας υποθετικής εξόδου της χώρας μας από τα ευρωπαϊκό νόμισμα, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο πιθανότατα δε θα συμβεί ποτέ, ωστόσο, τονίζει πως πλέον το σενάριο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Ένα Σάββατο βράδυ η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ». Την «επόμενη μέρα», σύμφωνα με το άρθρο, «θυμωμένοι Έλληνες» θα σχηματίσουν ουρές έξω από τις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματά τους αφού η αξία του νέου και παλαιού νομίσματος θα έχει υποτιμηθεί κατά 60% σε σχέση με το ευρώ.
Στη συνέχεια, και πάλι σύμφωνα με το άρθρο, τα δάνεια προς τη χώρα μας θα «παγώσουν», αφού οι δανειστές δεν θα έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα με αποτέλεσμα ο Λουκάς Παπαδήμος να κηρύξει πτώχευση και όσο η χώρα θα «βυθίζεται στο χάος», ο στρατός θα καταλάβει την εξουσία.
Το άρθρο αναφέρει πως αν και επίσημα κανείς από τους Ευρωπαίους δεν αναφέρει τέτοιο ενδεχόμενο, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι –αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες- εξετάζουν το ενδεχόμενο και τις συνέπειές του.
Στη συνέχεια, αναφέρεται πως τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έχουν «τραβήξει» περιπου 40 δισ. από τις τράπεζες, ενώ 14 δισ. ευρώ τραβήχτηκαν μόνο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: