Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΠΓΔΜ: Κηδεύτηκε ο Κίρο Γκλιγκόροφ



Κηδεύτηκε, το απόγευμα, στα κεντρικά νεκροταφεία των Σκοπίων ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος απεβίωσε, προχθές το βράδυ, σε ηλικία 95 ετών.

Σύμφωνα με επιθυμία του εκλιπόντα, πραγματοποιήθηκε πολιτική κηδεία, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Εκτός από τα μέλη της οικογένειας του, τον Κίρο Γκλιγκόροφ συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ και βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση», μέλος του οποίου ήταν ο εκλιπών. 

Προηγουμένως, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη τελετή στη Βουλή της ΠΓΔΜ, στην οποία παρέστησαν η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Στην επιμνημόσυνη τελετή στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του εκλιπόντα, εξαίροντας τους χειρισμούς του στην «αναίμακτη» ανεξαρτησία της χώρας, το 1991.

«Ο Γκλιγκόροφ αντιλαμβανόταν τον κίνδυνο εξάπλωσης της γιουγκοσλαβικής κρίσης στη Μακεδονία και κατάφερε να εξασφαλίσει την απόσυρση όλων των στρατιωτών από τη Μακεδονία, που υπηρετούσαν στον γιουγκοσλαβικό στρατό. Επίσης, πέτυχε συμφωνία για την ειρηνική αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού από το έδαφος της Μακεδονίας. Αργότερα, αποδείχθηκε ότι χάρη σε αυτή την κίνηση, ο Κίρο Γκλιγκόροφ απέτρεψε το σχέδιο των Μιλόσεβιτς και Σαμαρά για την αποσταθεροποίηση της Μακεδονίας», ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

Σημείωσε ακόμη ότι ο Κίρο Γκλιγκόροφ, τα πρώτα χρόνια της θητείας του ως πρόεδρος της ΠΓΔΜ, εκλήθη να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα δύσκολες και κρίσιμες για τη χώρα καταστάσεις και για τη διεθνή της αναγνώριση. 

«Ο Κίρο Γκλιγκόροφ απηύθυνε συνεχώς εκκλήσεις στη Διεθνή Κοινότητα να αναγνωρίσει τη Μακεδονία, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στο κράτος της Μακεδονίας να αναπτύξει, σε μια ορθή και σταθερή βάση, σχέσεις με άλλες χώρες. Σήμερα, 133 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό όνομά της. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ έζησε για να δει τη Μακεδονία ως μια σταθερή, ευημερούσα και διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα» σημείωσε ο κ.Ιβάνοφ.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε τη σημερινή, ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατο του Κίρο Γκλιγκόροφ απέστειλαν, μέχρι στιγμής, οι πρόεδροι της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχιάγκα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: