Ένα βήμα πριν από τη ρήξη Παπανδρέου - δελφίνοι μετά την πρόταση για διαρχία και διαδοχή τον Ιούνιο
Γιώργος Μελιγγώνης
Τις πιο κρίσιμες ώρες στην ιστορία του έχει αρχίσει να περνά το ΠΑΣΟΚ, αφού η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για διαρχία και διαδοχή μετά τις εκλογές έχει δημιουργήσει σκηνικό ρήξης -αν όχι διάσπασης.
Με εξαίρεση τον σκληρό πυρήνα των “προεδρικών”, δεν βρίσκει κανείς πολλά στελέχη που να έχουν... υπομονή έως τον Ιούνιο για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου, ενώ αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η διαρχία -με άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό που θα οδηγήσει το κόμμα στις προσεχείς εκλογές- θα δοκιμάσει τη συνοχή του Κινήματος.
Ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με συνομιλητές και συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί και να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Θέλει να κερδίσει χρόνο έως τον Ιούνιο, προκειμένου να μπορέσει, ως εν ενεργεία πρόεδρος κόμματος, να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης απέρριψε την πρότασή του (αν γινόταν ψηφοφορία, τα 8 από τα 14 μέλη του οργάνου που έχουν δικαίωμα ψήφου θα καταψήφιζαν), ο ίδιος επιμένει και θα επαναφέρει την πρότασή του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το επόμενο σαββατοκύριακο, 14-15 Ιανουαρίου.
Ρήξη
Η επιμονή του Γ. Παπανδρέου να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ (έφτασε στο σημείο να “θυμηθεί” τα... συμφέροντα που τον πολεμούν και να ξεκινήσει δημόσια κόντρα με τον πρόεδρο του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρη) έχει εκ των πραγμάτων δημιουργήσει συνθήκες ρήξης στο εσωκομματικό σκηνικό, αφού όλοι οι δελφίνοι -πλην του βαθιά προβληματισμένου Ευ. Βενιζέλου- φέρονται να απορρίπτουν τη λύση της διαρχίας και είναι ένα βήμα πριν καταγγείλουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ήδη εκδηλώθηκε δημόσια προχθές ο Μ. Χρυσοχοΐδης, το “υπονόησε” και ο Αν. Λοβέρδος, ενώ αναμένεται ομοβροντία δηλώσεων και από άλλους κορυφαίους (Αν. Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Ραγκούσης κ.ά.).
Μάλιστα έμπειροι εσωκομματικοί παράγοντες φοβούνται ότι αφενός η “βιασύνη” των “δελφίνων” και αφετέρου η “εμμονή” Παπανδρέου να κερδίσει χρόνο ίσως οδηγήσουν στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό αναμένεται σε πρώτο επίπεδο να κριθεί στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο γραμματέας του οργάνου, Μ. Καρχιμάκης, εκτιμούν ότι στο Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ακόμη την πλειοψηφία, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι οι “στρατοί” των δελφίνων θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να χάσει ο τέως πρωθυπουργός την ψηφοφορία. Ακόμη και οι υποστηρικτές του -αναποφάσιστου, έως τώρα- Ευ. Βενιζέλου αναμένεται να τηρήσουν σκληρή γραμμή, όπως έκαναν οι “βενιζελικοί” Ν. Σαλαγιάννης και Τ. Αντωνίου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που διαπληκτίστηκαν έντονα με τον -έκπληκτο- Γ. Παπανδρέου.
Ασυνεννοησία
Παρόλα αυτά, στο επιτελείο του απελθόντος πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κερδίσει την τελευταία (;) εσωκομματική μάχη που θα δώσει, ώστε να “περάσει” η διαρχία και να μείνει στο τιμόνι του Κινήματος έως τον Ιούνιο. Εξάλλου μεγάλη εσωκομματική επιρροή έχουν οι “προεδρικοί” (Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Χρ. Παπουτσής), ενώ την πλευρά Παπανδρέου ευνοεί το γεγονός ότι οι “δελφίνοι” που συγκροτούν τον “αντιπαπανδρεϊκό” πόλο δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και έχουν φανερή κρίση στρατηγικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη, μερικές ώρες αφότου ο Γ. Παπανδρέου είχε “ανοίξει τα χαρτιά του”, τα τηλέφωνα άναψαν μεταξύ των Βενιζέλου, Χρυσοχοΐδη, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Λοβέρδου. Όμως, η προσπάθεια “συντονισμένης αντίδρασης” απέτυχε και έτσι ο Μ. Χρυσοχοΐδης βγήκε... μόνος του στα κεραμίδια. Εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης είναι ο μόνος εκ των διεκδικητών του προεδρικού θώκου του ΠΑΣΟΚ που παίζει ανοιχτά, το τελευταίο διάστημα, το “αντιπαπανδρεϊκό” χαρτί. Όλοι οι υπόλοιποι, προεξάρχοντος του Ευ. Βενιζέλου, όσο κι αν θέλουν να αντιδράσουν, θεωρούν τεράστιο ρίσκο να έχουν απέναντί τους τον Γ. Παπανδρέου στη μάχη για την “επόμενη μέρα”.
Ευ. Βενιζέλος
Είναι ο μόνος που εμφανίζεται κάπως “διαλλακτικός” στην πρόταση για διαρχία θεωρώντας πως, αν “χριστεί” υποψήφιος πρωθυπουργός, θα “πάρει κεφάλι” για την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Ωστόσο το επιτελείο του είναι διχασμένο, αφού οι μισοί υποστηρικτές του τού επισείουν τον κίνδυνο να υποστεί ένα “ατιμωτικό” εκλογικό αποτέλεσμα και, αντί να πάρει, να... χάσει κεφάλι. Το δικό του κεφάλι, εν προκειμένω.
Συν τοις άλλοις για το ΠΑΣΟΚ, που θα συνεχίσει να έχει πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου και παίρνει... 13% στις δημοσκοπήσεις, το “χρίσμα” του “υποψήφιου πρωθυπουργού” ακούγεται περίπου σαν... ανέκδοτο. Πάντως, ο “τσάρος” επ' ουδενί θέλει να έχει απέναντί του τον Γ. Παπανδρέου, ενώ άσπονδοι εσωκομματικοί του φίλοι τον κατηγορούν ότι “επιδιώκει δαχτυλίδι” -έστω και θαμπό. Γι' αυτό και θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν τελικά γίνει “υποψήφιος πρωθυπουργός”, να πάρει καθαρές αποστάσεις από τη διετία Παπανδρέου, κάτι που θα τον δυσκολέψει απίστευτα κατά την προεκλογική περίοδο.
Αν. Λοβέρδος
Διαφωνεί έντονα με την πρόταση περί διαρχίας και η αντίδρασή του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται οξύτατη -και μάλλον με βαριές κουβέντες. Παρ' όλα αυτά επαναλαμβάνει ότι “θα μιλήσει στα όργανα” και όχι δημόσια, ενώ προαναγγέλλει ότι “θα παίξει ενοποιητικό ρόλο στη διαδικασία” θέλοντας να διαψεύσει τις φήμες ότι είναι έτοιμος να... φύγει.
Ο υπουργός Υγείας αξιολογεί ως σημαντικότερο αντίπαλό του τον Ευ. Βενιζέλο, αφού οι δυο τους κονταροχτυπιούνται στήθος - στήθος σε όλες τις δημοσκοπήσεις για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Πάντως, όσοι τον γνωρίζουν καλά προεξοφλούν ότι, αν τελικά “περάσει” η πρόταση Παπανδρέου για “μεταβατική διαρχία” και εκλογή αρχηγού μετά τις εθνικές εκλογές, τότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Αν. Λοβέρδου. Κινήσεις εντός, αλλά και εκτός ΠΑΣΟΚ.
Μ. Χρυσοχοΐδης
Είναι ο μόνος που, έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, έχει απορρίψει δημόσια την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, συνεχίζοντας τη στρατηγική της “αντιπαπανδρεϊκής” ρητορικής, κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για “αμετανόητη εμμονή”, επισήμανε ότι “το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο εδώ και τώρα” και “κάρφωσε” -προκαταβολικά- τον “διαλλακτικό” Ευ. Βενιζέλο, τονίζοντας πως “αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω στα συντρίμμια”.
Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως αδύναμη υποψηφιότητα, καθώς το “κοινωνικό ΠΑΣΟΚ”, που θα ήθελε να εκφράσει, ελέγχεται προσώρας από τους “παπανδρεϊκούς” (Χρ. Παπουτσή, Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη), που... δεν θα του το χαρίσουν. Επιπλέον, ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Λ. Κατσέλη (το χαρακτήρισε δημόσια “πολύ πιθανό ενδεχόμενο”) αναμένεται να “κόψει” κι άλλες δυνάμεις από τον Μ. Χρυσοχοΐδη.
Α. Διαμαντοπούλου
Εσωκομματικοί της αντίπαλοι την κατηγορούν ότι “δεν έχει ακόμη επιλέξει τι θέλει”. Αν, δηλαδή, θα θέσει και η ίδια υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος ή αν θα επιλέξει να παίξει τον “ρυθμιστή” στο πλευρό κάποιου υποψηφίου. Καίτοι ήταν δική της πρωτοβουλία η συγκρότηση της “τρόικας των μεταρρυθμιστών” στο ΠΑΣΟΚ (Αν. Λοβέρδος, Αν. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης), σε μείζονα ζητήματα εμφανίζει ξεχωριστή περπατησιά από τον υπουργό Υγείας.
Παρά τις προβλέψεις ότι στο τέλος θα στοιχηθεί με τον Αν. Λοβέρδο, έμπειροι εσωκομματικοί παράγοντες δεν υποτιμούν το πιεστικό πολιτικό φλερτ που της ασκεί ο Ευ. Βενιζέλος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι σχέσεις της με τον κ. Λοβέρδο έχουν περάσει -και περνούν ακόμη- από πολλές διακυμάνσεις.
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου