Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ο Προκόπης Παυλόπουλος για την εφεδρεία και τις ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο



Για την εφεδρεία και τις ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο,  στην εκπομπή με το Δήμο Βερύκιο και το Δημήτρη Σταυρόπουλο του ράδιο9 ο Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής ΝΔ- πρώην Υπουργός δήλωσε:
 

Τι απαντά στους πολίτες που θεωρούν ότι η ΝΔ είναι συνυπεύθυνη για τις προσλήψεις που έχουν γίνει στο δημόσιο:
«Αν ο πολίτης ή οι πολίτες που τα λένε αυτά,  είχαν ενημέρωση του τι έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιόδους, δεν θα το έλεγαν. Κατά τη διάρκεια των 5,5 ετών (της ΝΔ), στο δημόσιο συνολικά συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έγιναν αορίστου χρόνου με το λεγόμενο διάταγμα Παυλόπουλου μεταξύ 2004-2006, όλοι και όλοι ήταν 35.000 περίπου.
Το ΠΑΣΟΚ είχε προηγουμένως καθιερώσει τους συμβασιούχους. Η κοινοτική οδηγία του 1999, η οδηγία που αφορούσε και το θέμα των εργαζομένων, είχε διαμηνύσει στην Ελλάδα και είχε υπάρξει έτοιμη καταδίκη μέσω του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ότι αυτούς τους εργαζόμενους που είχε με συμβάσεις και τους οποίους οδηγούσε ομήρους κάθε φορά στις εκλογές, έπρεπε ‘’να τους απελευθερώσει’’ από την ομηρία στην οποία τους είχε βάλλει. Εις εκτέλεση της κοινοτικής οδηγίας και προκειμένου η Ελλάδα να γλιτώσει την καταδίκη για το σύνολο των συμβασιούχων, έγιναν 33.500 (προσλήψεις), χωρίς να κοιτάξει κανείς τι κομματικό χρώμα είχαν, δεδομένου ότι αυτό ήταν υποχρέωση κοινοτική.
Από το 2007,  η κυβέρνηση εφάρμοσε ήδη από την εποχή εκείνη τον κανόνα 1/5 και αυτό τηρήθηκε στο ακέραιο.
Όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι μπήκαν στο δημόσιο τα 5,5 χρόνια, ήταν γύρω στις 19χιλιάδες εκ των οποίων οι 10 χιλιάδες ήταν στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.  Η τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίαζε τεράστια προβλήματα από πλευράς στελέχωσης. Στις Νομαρχίες την εποχή εκείνη, ήταν κενές (θέσεις) από πλευράς προσωπικού.
Το έγκλημα το μεγάλο συνετελέσθη στη δεκαετία του ’80».
Αν είναι πρόβλημα ο μεγάλος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και τι πρέπει να γίνει:
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι όπως έπρεπε. Πολλές φορές στο δημόσιο είχαμε προσωπικό το οποίο περίσσευε στη μία υπηρεσία και δεν περίσσευε στην άλλη. Όταν από το 2006 και μετά ο υπαλληλικός κώδικας καθιέρωσε  τον κανόνα των ελεύθερων μετατάξεων, υπήρξαν χιλιάδες αιτήσεις και έγιναν χιλιάδες μετατάξεις. Το πρόβλημα προέκυψε όταν μετά το 2009 άλλαξε το καθεστώς των μετατάξεων γιατί κάθε φορά που είχαμε μία συγχώνευση υπηρεσίας είχαμε και ειδικό Νόμο μετατάξεων επί υπουργίας του κου Ραγκούση, αυτή η ανισορροπία που βλέπουμε σήμερα και οδήγησε στο φιάσκο της εφεδρείας, όπως ομολόγησε ο κος Ρέππας χθες. Πρόκειται περί φιάσκου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό. Παίρνεις τον υπάλληλο που είναι 55-56 ετών, που είναι στην καλύτερη ηλικία του για να προσφέρει και τον βγάζεις έξω».
Αν γίνονται σήμερα μεταθέσεις:
«Δεν υπάρχει μετάθεση χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις. Όταν οι υπηρεσιακές ανάγκες το απαιτούν, η μετάθεση είναι πάντοτε δυνατή. Έχουμε πάμπολλες μεταθέσεις. Εκείνο το οποίο έχει συμβεί με τους υπαλλήλους είναι ότι, τις αδυναμίες του το κράτος να διοικήσει πραγματικά τις έριξε στους υπαλλήλους».
Τι θα κάνει η ΝΔ σε περίπτωση που η τρόικα ζητήσει 20 χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο:
«Όπως συμβαίνει και με τις κατώτατες αμοιβές που είναι να γελάει κανείς -που λένε ότι μας  ζητάει η τρόικα σε ό,τι αφορά το όριο της ΕΓΣΣΕ που πρέπει να το μειώσουμε- ποτέ δεν μας το ζήτησε ούτε μπορεί να το ζητήσει. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα των θρυλούμενων απολύσεων.
Η τρόικα δεν ζητάει συγκεκριμένα μέτρα ποτέ. Η τρόικα σου βάζει στόχους. Αν δεν είσαι εσύ ικανός να επιτύχεις τους στόχους αυτούς μειώνοντας άλλα έξοδα, τότε εσύ ο ίδιος αναγκάζεσαι να φτάσεις στις απολύσεις.
Η ΝΔ δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο. Η ΝΔ το έχει αποδείξει και το έχει αποδείξει ο κος Σαμαράς ότι έχουμε πολύ διαφορετικούς τρόπους να εξοικονομήσουμε έσοδα από την καταπολέμηση της σπατάλης σε άλλους τομείς ώστε δεν χρειάζεται να απολυθούν αυτοί  οι υπάλληλοι.
Η τρόικα δεν ζητάει συγκεκριμένα μέτρα, εμείς τα προτείνουμε. Η τρόικα βάζει στόχους. Αν δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα, και η προηγούμενη κυβέρνηση και αυτή δυστυχώς,  να μειώσει τις σπατάλες σε άλλους τομείς όπου αυτό είναι εφικτό, τότε φτάνεις στις απολύσεις γιατί δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου, όχι γιατί αυτό στο επέβαλε καμία τρόικα. Επειδή δεν θα το επιβάλλει σε καμία ΝΔ επειδή έχουμε άλλα μέσα, δεν θα χρειαστεί να γίνει αυτό.
Αυτή τη στιγμή έχουμε το φαινόμενο η συγχώνευση υπηρεσιών να μην προχωράει διόλου, μολονότι ως ΝΔ, ως κυβέρνηση Καραμανλή,  είχαμε δώσει λίστα με 250 συγχωνεύσεις που εμείς είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε. Δεύτερον, 49 υπουργοί σε μία κυβέρνηση κρίσης και σε μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης είναι πάρα πολλοί, είναι οι περισσότεροι που είδαμε ποτέ. Αν σκεφτείτε πόσους συμβούλους και πόσα έξοδα έχει ένας υπουργός και ένας υφυπουργός, θα καταλάβετε πόσα έξοδα θα είχαμε γλιτώσει. Εδώ και τώρα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε οικονομίες και όχι να διώχνουμε ανθρώπους σε περίοδο κρίσης και σε περίοδο ανεργίας». 
  
Ακούστε τη συνέντευξη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: