Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πέντε πρόσωπα κατονομάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς

Του Παναγιώτη Στάθη 
Πέντε πρόσωπα, μεταξύ τους -πιθανότατα- και ανώτατο δικαστικό λειτουργό κατονομάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης  στις ένορκες καταθέσεις που έδωσαν στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή. 


Τα πρόσωπα αυτά αναμένεται να κληθούν εντός της εβδομάδας να καταθέσουν στον κ. Μακρή στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας (μέχρι πρότινος ο Αρειος Πάγος μιλούσε απλώς για διευκρινίσεις) που διενεργεί, ώστε να ολοκληρωθεί πάραυτα η διερεύνηση της υπόθεσης η οποία ρίχνει βαριές σκιές στη λειτουργία της δικαιοσύνης.   

Οι εισαγγελείς, σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που διαρρέουν, καταθέτουν γεγονότα χωρίς χαρακτηρισμούς, τα οποία εξέλαβαν ως παρεμβάσεις στο έργο τους. Η αξιολόγηση θα γίνει δηλαδή από τον διενεργούντα τη έρευνα αντιεισαγγελέα Μακρή, με την υποσημείωση πάντως πώς αν προκύψει ότι αυτές οι οχλήσεις συνιστούν παρεμβάσεις τότε οι εισαγγελείς θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις αφού καθυστέρησαν να τις αναφέρουν και να κινήσουν ποινική διαδικασία.

Όσον αφορά στους κατονομαζόμενους θα εξαρτηθεί αν όσα διεμείφθησαν συνιστούν υπηρεσιακή ενέργεια, υπερβάλλοντα ζήλο ή κάτι άλλο. Η διεκρίνιση γίνεται με δεδομένο πώς οι εισαγγελείς αναφέρονται σε τρεις υποθέσεις τους που τούς μεταφέρθηκε "δυσαρέσκεια εκ μέρους υπουργού ή υπουργών" και τους ζητήθηκε "να τελειώνουν". Όπως έλεγε πηγή του Αρείου Πάγου, το να ζητήσει ανώτερος ενός εισαγγελέα "να ολοκληρωθεί μια έρευνα" εντάσσεται στα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Την επίσπευση μιας έρευνας μπορεί να ζητήσει ακόμα και οποιοσδήποτε διάδικος". Πάντως αν προκύψουν αδικήματα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις, όπως πρόκληση σε τέλεση αδικήματος ή παράβαση καθήκοντος. Διαφορετικά η υπόθεση θα μπει στο αρχείο. 

Η ολοκλήρωση της έρευνας τοποθετείται στο τελος της εβδομάδας και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προτίθεται κατά πληροφορίες να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα μετά την ολοκλήρωσή της. 

Πάντως δικαστικές πηγές εξέφραζαν για μια ακόμα φορά την απορία και την εκπληξή τους για το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος επιμένει να "βαφτίζει" την έρευνα "διοικητική και όχι προκαταρκτική εξέταση" τη στιγμή που επισημαίνεται ότι μετά το πέρας της αν προκύψουν αδικήματα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Σχήμα οξύμωρο δηλαδή...  



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: