Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ανοίγει το βήμα του ο ΣΥΡΙΖΑ

thumb

Στον αστερισμό των πολιτικών συ­νεργασιών κινείται τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διεργασίες του προηγούμενου διαστήματος προς την κατεύθυνση της συγκρότησης του διακηρυγμένου αντιμνημονιακού -αντινεοφιλελεύθερου μετώπου αποδί­δουν ήδη τους πρώτους καρπούς παρά τις δυσκολίες και τις όποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί μέχρι σήμερα στο εσωτερικό του σχήματος. Η κυοφορούμενη από καιρό συνεργασία με την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα επισημοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με την ίδια να δη­λώνει ότι «προσχωρεί» στον «κοινό και αναγκαίο αγώνα για τη συγκρότηση αυτού του μετώπου» και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Διατηρώ την ιδιότητά μου ως ανε­ξάρτητης βουλευτού» υπογράμμισε η ίδια ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διευ­κρίνιζαν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται για κάποια πολιτική ή εκλογι­κή «μεταγραφή» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για συνεργασία με ισότιμους όρους.

Η συνεργασία με τη Σακοράφα, ευ­ρέως αποδεκτή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ομαλά, ωστόσο συνεργασίες όπως αυτή με την Κοινωνική Αριστερά, η οποία κοινοποιήθηκε διά ανακοινώ­σεων στις αρχές Δεκέμβρη, ή αυτή με την Ενωτική Κίνηση, που βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων, αντιμετωπίζο­νται με επιφύλαξη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ.
Oχι «μεταγραφές»
Πάντως η ηγεσία του ΣΥΝ, στην πρό­σφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής εξουσιοδοτήθηκε από την πλειοψηφία του κόμματος και παρά τις κατατεθειμένες και σταθερές διαφωνίες της μειοψηφίας, να συνεχί­σει στην κατεύθυνση των επαφών με τον χώρο του «σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ» που έχει διαφοροποιηθεί από την πο­λιτική του «κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ» και παράλληλα να εντείνει το κάλεσμα κοι­νής δράσης και ενότητας προς τις δυνάμεις που το αρνούνται (ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Σε αυτό το πλαίσιο, και ύστερα από πρόσκληση της Ενωτικής Κίνησης στη βάση δικών της διερευνητικών επα­φών, πραγματοποιήθηκε συνάντη­ση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τρίτης. Η Ενωτική Κίνη­ση έχει διακηρύξει ότι οι επαφές που πραγματοποιεί έχουν στόχο «την ενω­τική δράση της Αριστεράς εν όψει των εκλογών και την επεξεργασία προο­δευτικού προγράμματος εξόδου της χώρας μας από την ύφεση και την κρί­ση». Αν και αμφότερες οι πλευρές δια­πιστώνουν την κοινή τους αντίληψη για τις κοινωνικές και οικονομικές εξελί­ξεις, οι συζητήσεις προς το παρόν δεν έχουν υπεισέλθει σε προγραμματικές «λεπτομέρειες».
Με «όχημα» τον ΣΥΡΙΖΑ
Από την Κουμουνδούρου πάντως λέ­γεται ότι οι προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τη βάση αυτών των συζητήσεων. Ειδικότερα, στην απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, σημει­ώνεται ότι: α) Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το όχημα μέσω του οποίου επιχειρούμε πολιτικές συνεργασίες. β) Βάση της προγραμμα­τικής μας πρότασης είναι ο βασικός πυ­ρήνας των προγραμματικών επεξεργα­σιών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. γ) Όσον αφορά τις εκλογικές συνεργασίες ο τίτ­λος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί βασικό στοι­χείο στη σηματοδότηση του ψηφοδελ­τίου και ο επικεφαλής της Κ.Ο. είναι επι­κεφαλής στην κατά τον νόμο εκλογική διαδικασία.
Με άλλα λόγια, τα παραπάνω αντι­στοιχούν στη διατύπωση περί συγκρό­τησης ενός νέου συνασπισμού εξουσί­ας με «πυρήνα» τις δυνάμεις της Αρι­στεράς. Από εκεί και πέρα, αρμοδίως επισημαίνεται ότι οι επιδιωκόμενες συ­νεργασίες με συλλογικότητες και πρό­σωπα δεν νοούνται αποκλειστικά υπό την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ - εφόσον μάλι­στα δεν μιλάμε για «προσχωρήσεις» -, αλλά γίνονται σε ισότιμη βάση. Επομέ­νως μια εκλογική τους έκφραση μπορεί να αποτυπώνεται και στον τίτλο.
«Όχι» στις συμφωνίες κορυφής
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ πά­ντως το Αριστερό Ρεύμα κατέθεσε δικό του κείμενο στο οποίο επικεντρώνεται στην ανάγκη να δοθεί προ­τεραιότητα στη συμπαράταξη της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στη βάση ενός προοδευτικού εναλλακτικού προγράμματος με αφετηρία τη στάση πληρωμών επί του χρέους και την έξοδο από την ευρωζώνη.
Πεποίθηση του Αριστερού Ρεύματος είναι ότι χωρίς να ικανοποιούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις δεν εί­ναι δυνατή η απαλλαγή από την τρόικα και τα μνημό­νια και πως ο αντιμνημονιακός προσανατολισμός δεν
είναι επαρκής και μπορεί να λειτουργήσει και «απο­προσανατολιστικά». Όσο για τις συνεργασίες, το Ρεύ­μα αξιώνει από την ηγεσία αυτές «να έχουν οικοδο­μηθεί σε στοιχειώδεις βάσεις αμοιβαίας εμπιστοσύ­νης, που έχουν προκύψει με όρους πολιτικής φερεγ­γυότητας και αξιοπιστίας, μέσα από κοινές διαδρομές και κυρίως κοινές δράσεις, κοινούς αγώνες και πρω­τοβουλίες». Κάτι που αμφισβητεί ότι συμβαίνει στην περίπτωση προσώπων από τους «ΠΑΣΟΚογενείς», όπως ο πρώην σύμβουλος του... τέως πρωθυπουργού Νίκος Κοτζιάς κ.ά.
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “ΠΟΝΤΙΚΙ” ΣΤΙΣ 22-12-11)

Δεν υπάρχουν σχόλια: