Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Β. ΚΟΡΕΑ: Επίσημη πρώτη μπροστά στην σορό του πατέρα του


Επίσημη πρώτη μπροστά στην σορό του πατέρα του
Την πρώτη του εμφάνιση ως νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε ο Κιμ Γιονγκ-ουν, προσερχόμενος ενώπιον της σορού του πατέρα του, του Κιμ Γιονγκ-ιλ, μετέδωσαν τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο σύντροφος Κιμ Γιονγκ-ουν προσήλθε ενώπιον της σορού του συντρόφου Κιμ Γιονγκ-ιλ συνοδευόμενος από εκπροσώπους τους κόμματος, της κυβέρνησης και του στρατού για να εκφράσει τα συλλυπητήρια και τη θλίψη του», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν σκηνές μαζικής λύπης μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του θανάτου του Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο οποίος πέθανε το Σάββατο από έμφραγμα κατά τη διάρκεια περιοδείας ανά τη χώρα με τρένο.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου και οι Βορειοκορεάτες κλήθηκαν να υποστηρίξουν τον μικρότερο γιο του, τον Κιμ Γιονγκ-ουν, που ορίσθηκε νέος ηγέτης της χώρας.
Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ είχε και ο ίδιος διαδεχθεί τον πατέρα του Κιμ Ιλ-σουνγκ, τον ιδρυτή της βόρειας Κορέας, ο οποίος πέθανε το 1994 εγκαινιάζοντας την πρώτη κομμουνιστική δυναστεία στον κόσμο.
Επίσημη πρώτη μπροστά στην σορό του πατέρα του
Ο διάδοχος Κιμ Γιονγκ-ουν στρατηγός ήδη από τα 26 του και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο νεαρός θεωρείται το ίδιο μυστηριώδης φυσιογνωμία με τον αποβιώσαντα πατέρα του.
Μετά από μια παιδική ηλικία μέσα στην πολυτέλεια, ο νεαρός στα τέλη της δεκαετίας του '90 πήγε να σπουδάσει στην Ελβετία όπου έμαθε αγλλικά, γαλλικά και γερμανικά.
Το καθεστώς προετοίμασε επιμελώς την άφιξη του «νεαρού καπετάνιου». Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 ένας φοιτητής στην Πιονγιάνγκ δήλωνε στην Figaro: «Στο πανεπιστήμιο κάνουμε μαθήματα με θέμα τον διάδοχο». Την εποχή εκείνη ο νεαρός δεν είχε ακόμη παρουσιαστεί επισήμως στον λαό.
Τώρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν, καλείται να διαχειριστεί ένα καθεστώς άκρως συγκεντρωτικό, με εξαθλιωμένο πληθυσμό και υποδομές, αλλά και πυρηνικές δυνατότητες (που πάντως έχουν αμφισβητηθεί, μετά τις υπόγειες δοκιμές που καταγράφηκαν από σεισμογράφους και δορυφόρους στην περιοχή).
Κλιντον: Η Β. Κορέα να ακολουθήσει τον δρόμο της ειρήνης
Τον δρόμο της ειρήνης θα πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την ευημερία του βορειοκορεατικού πληθυσμού.
«Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας θα επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ειρήνης εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της Βόρειας Κορέας, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τους γείτονές της και σεβόμενη τα δικαιώματα του λαού της», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Χίλαρι Κλίντον.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να βοηθήσουν τον λαό της Βόρειας Κορέας και καλούν τη νέα ηγεσία να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα προς μία νέα εποχή ειρήνης, ευημερίας και διαρκούς σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια: