Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η δημόσια συγκοινωνία σε τροχιά κατάρρευσης στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης



Η κυβερνητική πολιτική του μνημονίου, με τις τεράστιες περικοπές στις δαπάνες για αστικές υποδομές, διαμορφώνει μία σταθερή πορεία υποβάθμισης της δημόσιας συγκοινωνίας στην Αθήνα με σοβαρές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση και του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Μετά τις αυξήσεις κατά 40% στα εισιτήρια, την κατάργηση 25 λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ μεταξύ των οποίων και 4 που εξυπηρετούσαν το Δήμο μας και την υπολειτουργία της γραμμής του ΗΣΑΠ, η διάλυση της δημόσιας συγκοινωνίας κορυφώνεται με δραματικές μειώσεις στη συχνότητα των δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών.


Συγκεκριμένα σήμερα, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις, στις γραμμές-κορμού του ΟΑΣΑ (Α3, Β3, Α4, Β1) που εξυπηρετούν το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης εκτελούνται δρομολόγια ανά 25-30’σε ώρες αιχμής και τις υπόλοιπες ώρες ανά 30-40’. Στις τοπικές γραμμές τα δρομολόγια εκτελούνται ανά 15’ λεπτά τις ώρες αιχμής και ανά 20’-25΄ τις υπόλοιπες ώρες.
Με τις τροποποιήσεις αυτές στις συχνότητες των δρομολογίων είναι σαφές ότι επιδεινώνεται εξαιρετικά η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Δήμου μας, διαμορφώνοντας συνθήκες που απέχουν πολύ ακόμα και από τα χαμηλότερα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Αναμένεται μάλιστα η κατάσταση να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στο προσεχές μέλλον λόγω της συρρίκνωσης που θα προκαλέσει στο προσωπικό του ΟΑΣΑ η εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποβαθμίζεται δραματικά η ήδη δύσκολη καθημερινότητα όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων που αποτελούν και τα κύρια θύματα της κρίσης. Οι πολίτες αναγκάζονται να δαπανούν μεγαλύτερους χρόνους για τις μετακινήσεις τους και να επιβαρύνονται οικονομικά αναζητώντας άλλες μορφές μετακίνησης. Την ίδια ώρα παραμένουν κενό γράμμα όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μέτρα που ενισχύουν τη «βιώσιμη κινητικότητα» στην πόλη.
Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης διεκδικεί από τον ΟΑΣΑ και το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων αξιοπρεπείς συνθήκες δημόσιων συγκοινωνιών για όλους τους πολίτες, με:
- αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων τόσο στις γραμμές-κορμού, όσο και στις τοπικές λεωφορειακές γραμμές.
- ανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών ώστε να καλυφθούν οι περιοχές που υποεξυπηρετούνται ή δεν εξυπηρετούνται καθόλου (Άνω Ελληνικό, Ελαιώνας), να συνδεθεί η πόλη μας με το θαλάσσιο μέτωπο και να αρθρωθεί καλύτερα το λεωφορειακό δίκτυο με τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ).
- άμεση ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό και απόδοσή της σε λειτουργία.
- προγραμματισμό των αναδιαρθρώσεων που απαιτούνται στο σύστημα των λεωφορειακών γραμμών στην προοπτική της απόδοσης σε λειτουργία της επέκτασης της γραμμής 2 του μετρό.
- συντήρηση και αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων της ΕΘΕΛ που εμφανίζει έντονα σημάδια φθοράς και απαξίωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: