Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Θεατρικό αλφαβητάρι για λιλιπούτειους θεατές

Κακουριώτης Σ


"Πινόκιο" στο θέατρο Τέχνης

Χριστούγεννα! Τα σχολεία μόλις έχουν κλείσει, οι γονείς μπορούν ευκολότερα να ξεκλέψουν χρόνο για να τον αφιερώσουν στα βλαστάρια τους. Η τηλεόραση, ειρηνικά ή με γκρίνιες, κλείνει. Ψυχραιμία! Μην αφήσετε να σας καταβάλλει ο φόβος του κενού! Λύσεις υπάρχουν και πάρα πολλές μάλιστα. Το παιδικό θέατρο, με παραστάσεις που σέβονται τους μικρούς θεατές τους όπως κάθε άλλο θεατή, που λειτουργούν παιδευτικά και όχι διδακτικά, που τέρπουν χωρίς να αντιγράφουν τους τηλεοπτικούς συρμούς, είναι ευτυχώς πολλές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μερικές από αυτές διαλέξαμε και παρουσιάζουμε σήμερα, εν είδει αλφαβηταρίου, προς πάσαν χρήσιν... Και μην ξεχνάτε: ακόμη και σε καιρούς κρίσης τα εισιτήρια παραμένουν προσιτά -μερικές παραστάσεις μάλιστα, όπως θα δείτε, προσφέρονται στους μικρούς φίλους του θεάτρου δωρεάν. Καλές γιορτές!


A... όπως Αερόπλοιο, η παιδική σκηνή του θεάτρου Τόπος Αλλού, που παρουσιάζει τη φιλόδοξη δουλειά του Νίκου Καμτσή με τίτλο Της φωτιάς, του ανέμου και του δρόμου δίχως γυρισμό, θέαμα που βασίζεται σε ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι γεμάτο περιπέτειες και κατορθώματα τριών αδελφών, βασιλόπουλων που ξεκίνησαν να φέρουν το γιατρικό για τα μάτια του πατέρα τους. Μέσα από φανταστικά κατορθώματα, κωμικά και γουστόζικα, μουσική και τραγούδια, με τη συμμετοχή και τη βοήθεια των μικρών θεατών, ο μικρός γιος, με τη γνώση και την εξυπνάδα του, ξεπερνάει εμπόδια, παλεύει με δυνάμεις υπερφυσικές και τα καταφέρνει.

Β... όπως Βασίλης Μαυρογεωργίου, όπως Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που γράφουν και σκηνοθετούν το Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου, με ήρωα έναν νεαρό που βρίσκεται στη Σκοτεινή Χώρα, έχοντας χάσει όλες του τις αναμνήσεις. Δύο γυναίκες θα τον βοηθήσουν να θυμηθεί τι του έχει συμβεί και θα ζωντανέψουν το δύσκολο και περιπετειώδες ταξίδι που έκανε μαζί με τον πατέρα του, τη μάχη του με τον Άρχοντα της Λησμονιάς. Κι όλα αυτά κάθε Κυριακή με ελεύθερη είσοδο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, αλλά και σε νοσοκομεία, ιδρύματα, προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου παρουσιάζεται από την κινητή μονάδα του θεάτρου.

Γ... όπως Γιορτή. Μια γιορτή στου Νουριάν, η ανατρεπτική και επίκαιρη κωμωδία του Φόλκερ Λούντβιγκ για τον ρατσισμό, τις προκαταλήψεις και την αποδοχή που απευθύνεται σε παιδιά... κάθε ηλικίας. Με αρχικό τίτλο, τη δεκαετία του 1970, Μια γιορτή στου Παπαδάκη, αφού τότε η οικογένεια των μεταναστών ήταν Έλληνες! Το θέατρο Πορεία και οι σκηνοθέτες Βασίλης Κουκαλάνι και Παντελής Δεντάκηςπροτείνουν ένα θέατρο για παιδιά και νέους με ψυχαγωγικές, ρεαλιστικές ιστορίες καθημερινότητας, με τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν άμεσα και να αναγνωρίσουν το οικείο τους περιβάλλον.

Δ... όπως το Διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου ντε λος Χούπα Γκλούπα, τον τίτλο - σιδηρόδρομο που επέλεξε ο Ηλίας Μαμαλάκης για το πρώτο του θεατρικό έργο για παιδιά, με ήρωα έναν μέγα ταξιδευτή, περιηγητή και διάσημο καλοφαγά, που οδηγεί ένα διαστημότρενο που γίνεται διαστημόπλοιο, υποβρύχιο, αεροπλάνο, ελικόπτερο και ταξιδεύει μέσα στον χώρο και τον χρόνο και αποκαλύπτει μυθικούς τόπους, μεγάλες προσωπικότητες αλλά και... νόστιμα φαγητά, ξεκινώντας από την αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ.

Ε... όπως ευτυχισμένος. Όπως είναι ο Μάρκος ο Γάτος, που ζει σε ένα σπιτάκι μαζί με την αφεντικίνα του, την κυρία Φλώρα, μέχρις ότου εκείνη βρίσκει ένα μικρό σκυλάκι έξω από την πόρτα του σπιτιού της και αποφασίζει να το κρατήσει. Τότε ο Μάρκος τηςΕλεάννας Σαντοριναίου, που νιώθει να χάνει την αφεντικίνα του, η οποία δίνει σημασία μόνο στο σκυλάκι, προσπαθεί να αλλάξει και να γίνει κάτι καλύτερο για να την ξανακερδίσει. Θα τα καταφέρει; Η απάντηση κάθε Σάββατο και Κυριακή στονΦούρνο...

Ζ... όπως Ζέη, Άλκη Ζέη. Με τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, το Εθνικό Θέατρο προτείνει στους μικρούς του φίλους μια διαφορετική ανάγνωση του δημοφιλούς έργου της κοσμαγάπητης συγγραφέως, θεατρική αυτή τη φορά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δουν επί σκηνής τους ήρωες και τις περιπέτειές τους την κρίσιμη δεκαετία του 1940...

Η... όπως Η τελεία, μια διαφορετική παράσταση για παιδιά που σκορπίζει χρώμα στο μουντό σκηνικό της εποχής, με σουρεαλιστικό χιούμορ και πρωτότυπη μουσική, που χρησιμοποιεί νέα μέσα για να αφηγηθεί την ιστορία της Λίας, ενός μικρού κοριτσιού που καταφέρνει να νικήσει τον φόβο της έκφρασης όταν η δασκάλα στο μάθημα της ζωγραφικής την προτρέπει να ζωγραφίσει κάτι, έστω μια γραμμή, μία τελεία! Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Π. Ρέινολντς, παρουσιάζεται στο Bios σε σκηνοθεσία Δ. Μπογδάνου, γεμίζοντας τελείες και τις ημέρες των γιορτών.

Θ... όπως Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα. Όπου με την υποστήριξη της Greenpeace και της Φιλοζωικής παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει, του Χιλιανού συγγραφέα και ακτιβιστή Luis Sepulveda, μια διασκεδαστική ιστορία που μιλάει για την τιμή, τη δικαιοσύνη, τη συντροφικότητα, την υπεράσπιση του αδυνάτου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος.

Ι... όπως Ιστορία. Τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς που ζωντανεύει ο Βασίλης Μαυρογεωργίου για δέκα παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τις ημέρες των εορτών, με ελεύθερη είσοδο και διοργάνωση από το www.tospirto.net (κρατήσεις στο 210-3418579 τις καθημερινές 11.00-14.00 και τα απογεύματα μια ώρα πριν τις παραστάσεις).

Κ... όπως Καρυοθραύστης, το μαγικό παραμύθι του Χόφμαν που έγινε μπαλέτο από τον Μάριους Πετιπά και το έντυσε με τη μουσική του ο Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται από το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου στο ΘέατροΜπάντμιντον, από 25-29/12.

Λ... όπως Λύκος. Ο Πέτρος και ο λύκος, το μουσικό παραμύθι που ο Σεργκέι Προκόφιεφ έγραψε προκειμένου να εξοικειώσει τα παιδιά με τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, με αφηγητή τον παντοτινό παραμυθά Διονύση Σαββόπουλο, παρουσιάζεται στο θέατρο Ακροπόλ, όπου επίσης τα Σαββατοκύριακά κατοικοεδρεύουν Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους, του ποιητήΣτρατή Πασχάλη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.

Μ... όπως Μαιρηβή. Στο ομώνυμο εργαστήριο φιλοξενείται το έργο κουκλοθεάτρου Ο ποντικός και η θυγατέρα του, βασισμένο στο γνωστό λαϊκό παραμύθι, με πρωταγωνιστές τους υποψήφιους γαμπρούς, τον Ήλιο, το Σύννεφο, τον Αγέρα, τον Πύργο, που αποδίδεται σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο, αλλά και εμπλουτίζεται με προβολές βίντεο, κάθε Κυριακή στις 12.00 ( Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο).

Ν... όπως Ντενεκεδούπολη. Το διάσημο (και ιστορικό) έργο της Ευγενίας Φακίνου, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη και με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ, στο Βασιλικό Θέατρο, στη σκηνή του οποίου δημιουργείται κάθε Κυριακή μια πολιτεία αλλιώτικη απ' τις άλλες, φτιαγμένη από σκουριασμένα, παλιά ντενεκεδάκια που βρέθηκαν πεταμένα σε έναν σκουπιδότοπο κι αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους πολιτεία για να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους...

Ξ... όπως Ξυπνά: Σσσς! Η φύση ξυπνά είναι ο τίτλος της σουρεαλιστικής παιδικής παράστασης του Γιώργου Μενδρινού που παρουσιάζει το Ονειρόδραμα από τη σκηνή του Αγγέλων Βήμα, μέσα από τις κωμικές εικόνες της περνά ένα οικολογικό μήνυμα για μικρούς και μεγάλους, καθώς οι θεατές θα δουν τα στοιχεία της φύσης και το ζωικό βασίλειο να αναστατώνονται απ' τον ερχομό του ανθρώπου, ενώ μετά την παράσταση θα συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο οικολογικό εργαστήρι μαζί με τους ηθοποιούς.

Ο... όπως Οδυσσεβάχ. Άλλη μια ιστορική παιδική παράσταση, γραμμένη από την Ξένια Καλογεροπούλου, με μουσική του Διονύση Σαββόπουλου, επαναλαμβάνεται, 40 χρόνια μετά, όχι μονάχα στη "φυσική" της στέγη, το θέατρο Μικρή Πόρτα της Αθήνας, σε νέα σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, από το Θέατρο του Βορρά, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη, που παρουσιάζεται στο κινηματοθέατροΒακούρα.

Π... όπως Πινόκιο. Το πασίγνωστο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι παρουσιάζεται από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, στην οδό Φρυνίχου, σε μια μουσικοθεατρική διασκευή για παιδιά, που υπογράφει η Άνδρη Θεοδότου και σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη. Τα σκηνικά μεταμορφώνονται μαγικά και μέσα από τον γοητευτικό αυτοσχεδιασμό οι ηθοποιοί δημιουργούν με τα σώματά τους τα εργαλεία ενός εργαστηρίου μαριονέτας, ένα τσίρκο... ακόμα και την κοιλιά μιας φάλαινας!

Ρ... όπως @Ρουφ. Στον γνωστό πολυχώρο μια γιαγιά αφηγείται στις δύο εγγονές της το παραμύθι για το Χρυσοφεγγαράκι, ένα πανέμορφο κορίτσι που οι δύο αδελφές της, η Μήλω και η Ρόιδω, ζήλευαν πολύ και ήθελαν να της κάνουν κακό. Ο Ήλιος τη θαύμαζε, το Φεγγάρι της χάρισε το όνομά του, οι τρεις δράκοι την προστάτευαν και ο πρίγκιπας ήθελε να ζήσει για πάντα μαζί της στο παλάτι του. Κι όλα αυτά σε μια παράσταση με έντονο ρυθμό και εναλλαγές, ένα ατελείωτο θεατρικό παιχνίδι γραμμένο από την Γενοβέφα Κτενίδου και σκηνοθετημένο από τον Μάνο Αντωνίου.

Σ... όπως Σαίξπηρ. Η Δωδέκατη νύχτα του ελισαβετιανού βάρδου, διασκευασμένη σε μουσική παράσταση, θα μεταφέρει τα παιδιά, μαζί με τη Βιόλα, στη χώρα του δούκα Ορσίνο, όπου οι μεταμφιέσεις και οι παρεξηγήσεις δίνουν και παίρνουν, μεταφέροντας τους μικρούς θεατές σε μια άλλη εποχή, ανέμελη και γοητευτική. Από τη σκηνή του θεάτρου Θεμέλιο, σε σκηνοθεσία της Ζωζώς Ζάρπα.

Τ... όπως Τουραντό. Το περίφημο θεατρικό έργο του Κάρλο Γκότσι που ενέπνευσε την ομώνυμη όπερα του Πουτσίνι, με ηρωίδα τη σκληρόκαρδη Κινέζα πριγκίπισσα που θα πάρει για άντρα της όποιον απαντήσει σωστά στα τρία μυστηριώδη αινίγματα, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαευσταθίου από τον θίασο "Αδράχτι" στο θέατρο Αλ. Αλεξανδράκης. Με φόντο την εξωτική Κίνα και το παλάτι του αυτοκράτορα Αλτούμ διαδραματίζονται οι πιο κωμικές καταστάσεις, αλλά κι οι πιο αναπάντεχες αποκαλύψεις.

Υ... όπως ύδωρ. Δηλαδή, Το νερό της ζωής, ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης, από τα πιο γνωστά των αδελφών Γκριμ, που περιγράφει το ταξίδι ενός νέου που ψάχνει να βρει το αθάνατο νερό για να το φέρει στον άρρωστο πατέρα του και τις περιπέτειες που θα συναντήσει στην πορεία του. Η παράσταση σε σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου παρουσιάζεται από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο θέατροΑμαλία της Θεσσαλονίκης.

Φ... όπως Φοίβη και οι τέσσερις πλανήτες, το διαπλανητικό ταξίδι φαντασίας με πολλή μουσική, τραγούδι και περιπέτεια, που θα κάνει ένα κορίτσι ονειροπόλο και φιλότεχνο για να σώσει τον πλανήτη των Ζαχαρωτών που κινδυνεύει με ολική καταστροφή, παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στο Κέντρο Διάδοσης Eπιστημών - Μουσείο Τεχνολογίας "Νόησις" (πού αλλού;), στο 6ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Θέρμης, μια περιπέτεια γραμμένη από την Φ. Κατσάλη-Γιβάνη και σκηνοθετημένη από τον Λ. Γλυνίδη.

Χ... όπως Χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει, όπως μας λέει, ακολουθώντας τον Ηράκλειτο, ο παλαίμαχος του παιδικού θεάτρου Λάκης Κουρετζής, που παρουσιάζει αυτήν την παράσταση - θεατρικό παιχνίδι, όπου οι θεατές συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα, όπου η μικρή ηρωίδα ονειρεύεται πως παίζει με τον Χρόνο και με το ξύπνημά της θα αποτελέσει μια αρχή για την αναζήτηση και τη γνωριμία μαζί του... Η παράσταση, σε σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή, παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στο Θέατρο της Ημέρας (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι).

Ψ... όπως ψάρι, και μάλιστα Τριγωνοψαρούλης που επιστρέφει! Ο αγαπημένος ήρωας του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, βγαλμένος από τις σελίδες της παιδικής λογοτεχνίας, περιμένει τους φίλους του σε μια παράσταση μιούζικαλ για παιδιά, με σκηνές μαύρου θεάτρου, που παρουσιάζεται στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Βεάκη σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Έλενας Γεροδήμου.

Ω... τι νόστιμα! Τα Παραμυθοφουρνίσματα, η γλυκιά χριστουγεννιάτικη παράσταση που μαγειρεύεται στον Κινητήρα και πλημμυρίζει τη γειτονιά γύρω από την Ακρόπολη με το πιο γλυκό, μεθυστικό άρωμα. Έως και τις 8 Ιανουαρίου, ξεκινώντας από το ζύμωμα, το πλάσιμο, το φορμάρισμα και το ψήσιμο των μπισκότων, μικροί και μεγάλοι αναλαμβάνουν το εγχείρημα και ξεκινά η διήγηση παραμυθιών μέσα στις μοσχοβολιές, για να μας παρασύρει σε κόσμους μαγικούς. Στο τέλος, αν δεν έχουν καεί, ο καθένας θα φύγει με το μπισκότο του πασπαλισμένο ζάχαρη άχνη...

ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: