Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ .enet.gr
Εφιάλτης για τον πλανήτη και το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας φαντάζει ο υπερπληθυσμός, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία υπολογίζεται ότι, στις 31 Οκτωβρίου, 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν πάνω στη Γη.
Αύριο δημοσιεύεται το πλήρες κείμενο της έκθεσης του Ταμείου για τον Πληθυσμό του ΟΗΕ, με τίτλο «Ανθρωποι και προοπτικές σε έναν κόσμο 7 δισεκατομμυρίων». Τα ήδη δημοσιοποιηθέντα αριθμητικά στοιχεία, όμως, ζαλίζουν: όχι μόνο μέσα σε λίγες μέρες ο παγκόσμιος πληθυσμός σπάει το φράγμα των 7 δισεκατομμυρίων, αλλά από τώρα και μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα προστίθενται ετησίως - περίπου όσοι συνολικά κατοικούσαν στον πλανήτη στις αρχές της δεκαετίας του '50! Σύμφωνα δε με πρόσφατους υπολογισμούς του ΟΗΕ, με το ρυθμό αυτό γεννήσεων το 2100 ο ανθρώπινος πληθυσμός θα έχει φτάσει τα 10,1 δισεκατομμύρια!
Διεθνή δημογραφικά στοιχεία παρέχουν εδώ χρήσιμα συγκρίσιμα μεγέθη: Το 1804 ήταν η πρώτη φορά που ο ανθρώπινος πληθυσμός άγγιξε το 1 δισεκατομμύριο. Χρειάστηκαν 123 χρόνια για να διπλασιαστεί. Μέχρι το 1959 οι άνθρωποι είχαν γίνει 3 δισεκατομμύρια, το 1974 έφτασαν τα 4 και μόλις 11 χρόνια μετά, το 1999, ο πληθυσμός της Γης έφτασε να αριθμεί 6 δισεκατομμύρια.
Συνολικά, τα μεγάλα νούμερα των γεννήσεων μεσοπρόθεσμα αναμένονται από την Αφρική, όπου ο ρυθμός ετήσιας πληθυσμιακής αύξησης είναι 2,3%, υπερδιπλάσιος από το αντίστοιχο 1% της Ασίας. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 215 εκατομμύρια Αφρικανές γυναίκες στερούνται πρόσβαση στην επιθυμητή αντισύλληψη.
Αλλά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να γεννηθεί το μωρό που θα συμπληρώσει τον πληθυσμιακό αριθμό των 7 δισεκατομμυρίων στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον Οργανισμό: η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, δρ Νοελίν Χέιζερ, σχολίασε ότι το συγκεκριμένο παιδί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες σήμερα να επιβιώσει πέραν της ηλικίας των πέντε χρόνων σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Το προσδόκιμο ζωής για άνδρες και γυναίκες έχει και αυτό αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια στη μεριά αυτή του κόσμου.
Η υπανάπτυξη και το χαμηλό επίπεδο ζωής πάνε χέρι χέρι με τις αυξημένες γεννήσεις, επαναλαμβάνεται για άλλη μία φορά. Πέρα από σχετικές κυβερνητικές πολιτικές αναπτυσσόμενων χωρών σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, έλλειψη εκπαίδευσης (ειδικά ο αποκλεισμός των γυναικών από το σχολείο, με ή χωρίς πρόωρους γάμους) και θρησκοληψία (με τον καθολικισμό και το ισλάμ να κρατούν εδώ τα σκήπτρα) αποτελούν παγίως κυρίαρχους φορείς νοοτροπιών που οδηγούν στον υπερπληθυσμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου