Σκληρά παζάρια για το «κούρεμα» των ομολόγων, οι συνέπειες και οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Πρόσωπο με πρόσωπο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο υφυπουργός Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ντίνος Ρόβλιας σημείωσε ότι η συμφωνία της Τετάρτης δεν σημαίνει χρεοκοπία, καθώς η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και μπορεί να εγγυηθεί μισθούς, συντάξεις και τις καταθέσεις των τραπεζών. «Η χώρα είναι σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Είναι στο πιο κρίσιμο σημείο της σύγχρονης ιστορίας της και απαιτείται προσοχή και σύνεση» σημείωσε ο Ντίνος Ρόβλιας και «η συμφωνία της Τετάρτης θα σημάνει διάσωση της χώρας από τα χειρότερα. Το χρέος μας θα γίνει διαχειρίσιμο».
Για τα σχέδια μόνιμης εγκατάστασης επιτρόπων στα υπουργεία ο Ντίνος Ρόβλιας διέψευσε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τάχθηκε υπέρ της ψήφισης 180 βουλευτών. «Η Ελλάδα δέχεται μία τεχνική βοήθεια και δεν θεωρώ κακό να πάρω από την Γαλλία την τεχνογνωσία της. Ο κ. Ράιχνμπαχ μου έδωσε την εντύπωση ότι αγαπάει την Ελλάδα» σημείωσε ο υφυπουργός αναφερόμενος στον επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα που φτάνει αύριο στην Αθήνα.
Ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ, Ευρυπίδης Στυλιανίδης τάχθηκε υπέρ του «κουρέματος» αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται. «Για πολλοστή φορά παρότι η πολιτική θα πρέπει να φοβούμαι ότι η κυβέρνηση έχει εξοκείλει και χρησιμοποιεί τον φόβο για να επιβάλει ψυχολογικούς όρους στην δημόσια ζωή. Η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα γίνεται από δύο αρχηγούς φιλικών κρατών χωρίς την παρουσία της ελληνικής πλευράς» σημείωσε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης.
«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε επιθετικές μεταρρυθμίσεις. Το πιστεύουμε αυτό ως εθνική πρωτοβουλία όχι ως υπαγόρευση άλλων» ανέφερε ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση και απλά υπακούει.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι «λύσεις μέσα σε αυτό το σύστημα που να βοηθάει και τους εργαζόμενους και το κεφάλαιο δεν υπάρχει», ενώ εξήγησε ότι όποια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποφύγει το «κούρεμα» διότι έτσι λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα. «Άρα είναι φαύλος κύκλος είναι αδιέξοδη πολιτική για το λαό και αυτό που προσπαθούν να διασφαλίσουν είναι συνθήκες μεσαίωνα για να μπορέσει να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου». Για τους επιτρόπους σημείωσε ότι υπάρχουν από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην Ε.Ε. και υπέγραψε την συνθήκη του Μάαστριχτ. «Μην ανακαλύπτουμε ξαφνικά τα θέματα εθνικής κυριαρχίας. Δεν είναι τίποτα καινούργια φαινόμενα απλά επιτείνονται σε συνθήκες κρίσεις».
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής οι Έλληνες έχουν πληρώσει την κακή πολιτική των κυβερνήσεων ενώ οι πιστωτές που μας δάνειζαν αλόγιστα δεν έχουν υποστεί καμία συνέπεια. «Ο ιδιώτες οι οποίοι δάνειζαν αλόγιστα μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστεί καμία βλάβη. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί βλάβη. Για όλη αυτή την κακή πολιτική οι Έλληνες πολίτες υφίστανται συνέπειες. Οι ιδιώτες όμως εισπράττουν στο ακέραιο τα ομόλογα τους και αυτό είναι άδικο».
Επίσης ο Μάκης Βορίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συμφωνίας της Τετάρτης και σημείωσε ότι εάν προβλέπει δομικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, δηλαδή μηνιαίο έλεγχο των υπουργείων, ποινολόγιο κ.λ.π., τότε θα πρέπει να ψηφιστεί με 180 και όχι με 153 βουλευτές. «Αν είναι να έρθει κάτι τέτοιο θεωρώ τελείως αυτονόητο το 180 στην Βουλή. Με αυτή την έννοια ελπίζω ότι δεν θα ακούσω καμία αντίρρηση γιατί αν υπάρχουν τέτοιες ρυθμίσεις δεν μπορούν να περάσουν με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι «οι συνέπειες του κουρέματος προβλέπουν ακόμη πιο ωμή, σκληρή, απροκάλυπτη επιτροπεία. Θα κυβερνάται πολύ πιο ωμά από τους δανειστές μας η χώρα. Και αυτό μία τελειωμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντέξει». Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία θα φέρει νέο «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις αλλά και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας υπό διεθνή έλεγχο.
Ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Δήμητρης Χιόνης υπογράμμισε ότι αυτή θα είναι η τρίτη αναδιάρθρωση χρέους και εκτίμησε ότι θα υπάρξει και δεύτερη φάση «κουρέματος» τους επόμενους μήνες. «Με το 50% κούρεμα το χρέος πάλι είναι μη διαχειρίσιμο οπότε πάλι σε λίγους μήνες έχουμε την ίδια συζήτηση».
Όπως εξήγησε ο Δημήρης Χιόνης, «δεν υπάρχει κίνδυνος από το κούρεμα για καταθέσεις και δάνεια», αν και η οικονομία εισέρχεται σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων.
Κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα»;
Ο πρόεδρος των εργαζομένων ασφαλιστικών ταμείων, Θανάσης Τσακανίκας εκτίμησε ότι αν τελικά υπάρξει ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% τότε τα ταμεία θα υποστούν ζημιά ύψους 12 δισ. ευρώ. «Με ένα κούρεμα 50% η ζημιά για τα ταμεία θα είναι πολύ μεγάλη και δεν νομίζω ότι τα Ταμεία έχουν την πολυτέλεια να την υποστούν. Τα ταμεία σε αυτή τη φάση στερούνται σημαντικούς πόρους» είπε ο Θανάσης Τσακανίκας και υποστήριξε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύψει τα ελλείμματα που θα προκύψουν για τα ταμεία εφόσον δεν εξαιρεθούν από το «κούρεμα».
Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ανέφερε ότι η βιωσιμότητα των ταμείων δεν εξαρτάται από το «κούρεμα» και ενδεχομένως τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από τη συμφωνία να είναι καλύτερα γιατί θα έχουν αξιολόγηση 3Α από τους οίκους αξιολόγησης.
Στη «δίνη» του κουρέματος η ελληνική οικονομία
Ο δημοσιογράφος, Γιώργος Δελαστίκ υπογράμμισε ότι από τα 360 δισ. ευρώ του χρέους τα 200 δισ. ευρώ δεν «κουρεύονται», ενώ από τα περίπου 160 τα 100 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. «Αμέσως το κράτος θα σπεύσει να καλύψει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και των ταμείων. Το κράτος δεν έχει λεφτά και θα πρέπει να δανειστεί από ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ίδιο ποσό το κράτος θα το δανειστεί από Γερμανούς και Ευρωπαίους. Θα μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε χρέος στο εξωτερικό και μη διαπραγματεύσιμο. Αυτά τα μαθηματικά αποκαλύπτουν την απάτη η οποία γίνεται».
Ο δημοσιογράφος, Νίκος Μπογιόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση σώζει τη χώρα για ένατη φορά και τάχθηκε υπέρ της «μονομερούς διαγραφής του χρέους από τον ελληνικό λαό που αρνείεται πια να πληρώνει τοκογλύφους». «Όλο αυτό το χρέος είναι παράνομο δεν πήγε ούτε σε μισθούς ούτε σε συντάξεις» κατέληξε ο Νίκος Μπογιόπουλος.
Πηγή real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου